Γεγονότα

Απλήρωτoι εδώ και μήνες σχολικές καθαρίστριες και τροχονόμοι

koi-katahristria2-3 φορές το χρόνο καταβάλλονται τα χρήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Περιορισμένες οι δυνατότητες του δήμου για οικονομική στήριξη. 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι σχολικές καθαρίστριες και τροχονόμοι των σχολείων του Αγρινίου, εξαιτίας των υπερβολικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πληρωμές τους.

Αν και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέχρι στιγμής έχουν λάβει μόνο μια προκαταβολή των χρημάτων που δικαιούνται, κι αυτό χάρη σε προσπάθεια που έγινε από το δήμο Αγρινίου.
Τόσο οι καθαρίστριες των σχολείων του Αγρινίου, περίπου 110 στον αριθμό, όσο και οι σχολικοί τροχονόμοι, βρίσκονταν στα πόστα τους από τις 11 Σεπτέμβρη, ημέρα έναρξης των μαθημάτων. Ειδικά όμως οι καθαρίστριες, είχαν πιάσει δουλειά από τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχθούν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέχρι σήμερα όμως, 4 μήνες μετά, έχουν πληρωθεί μόνο ένα τμήμα των μισθών τους, μέσω μιας προκαταβολής που τους δόθηκε λίγο πριν τις γιορτές από τον δήμο Αγρινίου.
Πολλές γυναίκες είναι αναγκασμένες να εργάζονται τόσο στην καθαριότητα όσο και ως τροχονόμοι, προκειμένου να μπορέσουν να συμπληρώσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Εξαιτίας όμως των ιδιαίτερα μεγάλων καθυστερήσεων στην  πληρωμή τους, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Οι σχολικοί τροχονόμοι πληρώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι καθαρίστριες από το Ινστιτούτο Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης και τα χρήματα δίνονται συνήθως με τρίμηνη καθυστέρηση, μερικές φορές ακόμα και περισσότερο.
Την κατάσταση ανακουφίζει κάπως η προσπάθεια που γίνεται από το δήμο για καταβολή κάποιων χρημάτων προκαταβολικά, τα οποία κατακρατούνται από τη σχετική πίστωση, όταν αυτή καταφθάνει. Σ’ αυτή τη σχολική χρονιά, οι προκαταβολές καταβλήθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς όμως να υπάρξει η δυνατότητα καταβολής όλου του ποσού που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι. Αιτία είναι το αυξημένο κόστος του πετρελαίου και η προτεραιότητα που έχει δοθεί από το δήμο στη θέρμανση των σχολικών μονάδων. Ακόμα όμως και αυτή η δυνατότητα προκαταβολής από το δήμο, υπάρχει φόβος ότι θα χαθεί όταν οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να πληρώνονται μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμής, πράγμα το οποίο έχει δρομολογηθεί για το 2014.
Όπως και να έχει, η ουσία του προβλήματος παραμένει. Οι γυναίκες που απασχολούνται ως καθαρίστριες και ως τροχονόμοι, αμείβονται ιδιαίτερα χαμηλά, και συχνά απασχολούνται σε περισσότερες από μία  θέσεις σε διαφορετικά σχολεία, προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι εξαιρετικά σημαντικές, γιατί έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια όσο και την υγιεινή μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών. Μήπως θα έπρεπε λοιπόν, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους εργαζόμενους, η πολιτεία να έχει φροντίσει να πληρώνονται σε μηνιαία βάση, και όχι στη χάση και στη φέξη;

Κώστας Καρακώστας

Eφημερίδα “Συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button