ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Η σχολική στέγη το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: «Μεγάλο το πρόβλημα, προσπαθούμε για λύσεις»

Διεξοδική συζήτηση αναφορικά με το ζήτημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Αγρινίου έγινε κατά την διάρκεια της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από ερώτημα που έθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τίμος Παπανικολάου.

Επί τάπητος τέθηκαν πολλές παράμετροι, με έμφαση ιδίως στο μείζον πρόβλημα της στέγασης των νηπιαγωγείων, ενώ όσοι τοποθετήθηκαν υπογράμμισαν την ανάγκη εξεύρεσης χώρων, ιδίως στο κέντρο.


Ο Γιώργος Παπαναστασίου αξιολόγησε ότι έγινε μία ουσιαστική συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων, εξάλλου άπαντες τόνισαν ότι στο συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται συνεργασία από όλους.

«Έχουμε ζητήσει να γίνει μία ολοκληρωμένη συζήτηση, βέβαια πολλές φορές αναφερόμασταν στο θέμα όποτε παρουσιάζονταν προβλήματα. Κατά την γνώμη μας η Δημοτική Αρχή στα εννιά χρόνια παρουσίας της δεν έχει ασχοληθεί όσο χρειάζεται με το θέμα και διαπιστώνουμε πολλές ελλείψεις στον τομέα. Υπάρχει πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης. Υπάρχει. Υπάρχουν σχολεία με ενοικιασμένες αίθουσες. Βλέπε 4ο Δημοτικό Σχολείο. Έχει ενοικιασμένες αίθουσες σε κτήρια που δεν προσφέρονται για αίθουσες διδασκαλίας. Υπάρχουν κτήρια που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Πολλές φορές χωρίς σύγχρονους βοηθητικούς αλλά και απαραίτητους χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πολλά νηπιαγωγεία. Αίθουσες χωρίς τουαλέτες. Έγινε καταγγελία τις προάλλες στο Καινούργιο. Πήγε και η υγειονομική υπηρεσία και κατέγραψε.

Υπάρχει ελλιπής συντήρηση κατά την γνώμη μας. Όχι ότι δεν θέλει η Δημοτική Αρχή, μπορεί να υπάρχει και έλλειψη κονδυλίων. Δεν μιλάω για αντισεισμικό έλεγχο και προστασία. Δεν υπάρχει επίσης καμία πρόνοια για εξασφάλιση οικοπέδων για κτίσιμο νέων σχολικών μονάδων. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το τι θα γίνει. Η έλλειψη κονδυλίων για νέες μονάδες δεν γίνεται ορατή στον Δήμο αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχες προτάσεις. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της Κυβέρνησης αναδεικνύεται και μέσω των πιστώσεων που δίνονται για τις σχολικές επιτροπές, για να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων για να μπορούν να συντηρηθούν. Τρανή απόδειξη η κατανομή πιστώσεων στην τελευταία συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής. Τα κονδύλια που δόθηκαν δεν φτάνουν.

Η Κυβέρνηση είναι φειδωλή όταν πρόκειται για ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, λόγω δημοσιονομικών αναγκών και πακτωλός χρημάτων για επιχειρηματίες, στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης. Δεν μηδενίζουμε την φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται. Να γίνονται μπαλώματα για να περιορίζονται τα προβλήματα. Ξέρουμε ότι κάποιοι πονάνε και τρέχουν για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Εμείς το βάζουμε σε συνολικό κάδρο. Ούτε αποσιωπούμε τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε ορισμένα σχολεία. Όμως αυτά δεν θα γίνουν «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» που θα σας απαλλάξει που δεν σχεδιάζετε αυτά που έχει ανάγκη ο Δήμος μας. Για αγορά οικοπέδων, κτίσιμο σχολείων, αντισεισμική θωράκιση και προστασία», τόνισε ο κ. Παπανικολάου, ζητώντας παράλληλα μέριμνα για την συντήρηση σχολικών μονάδων που έχουν σταματήσει την λειτουργία τους σε χωριά, ώστε να μην καταντήσουν «κουφάρια».

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου έκανε λόγο για θέμα το οποίο τέθηκε λεπτομερώς στην προηγούμενη θητεία της Δημοτικής Αρχής, σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Σαφώς και ελλείψεις υπάρχουν. Υπάρχουν κτήρια που θέλουν μεγάλη προσοχή. Ελέγχους στατικούς κάνουμε συνεχώς, υπάρχει πρόγραμμα στο οποίο είμαι εκπρόσωπος από την ΚΕΔΕ στην εισηγητική επιτροπή, που θα καταθέσει νομοσχέδιο για έλεγχο όλων των δημόσιων κτηρίων με προτεραιότητα τα σχολεία, μαζί με το ΤΕΕ και όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Άρα θα γίνει επανέλεγχος και σε κεντρικό επίπεδο. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, πήγα σχολείο σε αυτή την πόλη. Και πάνε και παιδιά μου. Από τα χρόνια που η συντήρηση των σχολικών μονάδων ήταν στις νομαρχίες και πέρασαν στους Δήμους έχει κυλήσει πολύ νερό, με καινούργια κτήρια και μεγάλες συντηρήσεις σε συγκροτήματα. Κάναμε διαδηλώσεις ως μαθητές για το μάθημα πρωί-απόγευμα και την σχολική στέγη. Μακάρι να υπήρχε η πρόβλεψη από τα προηγούμενα χρόνια -παράδειγμα γιατί το πρόβλημα είναι τα νηπιαγωγεία- να υπάρξουν δεσμευμένα οικόπεδα. Εμείς τα περισσότερα νηπιαγωγεία τα βρήκαμε σε μαγαζιά. Όπως τα βρήκε ο Πελετίδης στην Πάτρα. Αυξήσαμε τα παιδιά που πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία. Με μία απόφαση. Και εκεί που κάναμε μεγάλη προσπάθεια και συντηρήσαμε τους παιδικούς σταθμούς, μειώθηκαν τα παιδιά και αυξήθηκαν τα νηπιαγωγεία. Για να βρούμε χώρους νηπιαγωγείων ψάχνουμε. Αν έχετε να μισθώσουμε καλύτερους χώρους ελάτε να μας πείτε. Γίνεται προσπάθεια ειδικά στο κέντρο. Δεν υπάρχουν χώροι. Έχουμε πολλά ενοικιαζόμενα. Προσπαθούμε και να συντηρήσουμε τα κτηριακά μας και να δημιουργήσουμε νέες μονάδες, όπως το 7ο Γυμνάσιο. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Μπορούμε να συζητάμε με τις ώρες. Να το βάλουμε ξανά θέμα ημερήσιας διάταξης. Μας νοιάζει αλλά δεν μπορούμε να λύσουμε παθογένειες χρόνων».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας, Χρήστος Ζαρκαβέλης, ανέφερε:

«Να υπενθυμίσω ότι ήμουν πρόεδρος της σχολικής επιτροπής και πολλές φορές είχα καταφερθεί ενάντια στην κ. Κεραμέως για τα μέτρα στην εποχή του κορωνοϊού. Με το λόγο έχω πολλές φορές ταχθεί απέναντι στην Κυβέρνηση για τις χρηματοδοτήσεις των σχολικών επιτροπών. Δεν έχω λόγο να υπερασπίζομαι κυβερνητικά μέτρα για την Παιδεία. Έχουμε 14.000 μαθητές. Όλη η πόλη ασχολείται με τα παιδιά της, τα παιδιά μας. Είμαστε από τους λίγους δήμους που δεν οφείλουμε ούτε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Είμαστε μία σχολική επιτροπή που για Χ λόγους είχαμε μεγάλο χρέος. Μπήκαμε σε ρύθμιση, το τακτοποιήσαμε. Με αυτά τα λίγα χρήματα που δίνει το κράτος προσπαθούμε να κάνουμε την καθημερινότητα των μαθητών μας καλύτερη. Κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει την ενεργειακή αναβάθμιση στο 11ο και 17ο Δημοτικό ή στα 2ο-6ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο.

Η σχολική επιτροπή θα έχει κέρδος 20.000 ευρώ το χρόνο εξοικονομώντας από το ρεύμα. Κανένας δεν ξεχνά την ασφαλτόστρωση και πλαστικοποίηση που έγινε σε όλους τους σχολικούς αύλειους χώρους του αστικού ιστού και σε αρκετά της περιφέρειας. Με ορίζοντα να φτάσουμε και στα πιο μικρά σχολεία. Αυτή η δημοτική αρχή έκανε την μεγαλύτερη εργολαβία. 700.000 ευρώ για μόνωση, στεγανοποίηση και επισκευές σχολικών μονάδων. Δημιουργήσαμε το καλύτερο, το πιο σύγχρονο σχολείο στην Ελλάδα, το 7ο Γυμνάσιο. Και η σκέψη μας είναι στο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και στο πώς θα βρούμε πόρους για να την ενισχύσουμε. Οι πόροι δεν είναι πρόβλημα μόνο του Δήμου Αγρινίου. Είναι όλης της Ελλάδας. 27 νηπιαγωγεία της Πάτρας είναι σε αποθήκες. Όπως και δικά μας. Πέρα από τις τοποθετήσεις πρέπει να έχουμε και προτάσεις. Μισθώματα νηπιαγωγείων τελειώνουν. Γνωρίζετε κάποιον χώρο; Κάποιο οικόπεδο;

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο και Ειδικό Εργαστηριακό Κέντρο σε νέο χώρο. Όπως σχεδιάζουμε να στεγάσουμε το 17ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο στα ανατολικά της πόλης. Τα προβλήματα είναι καθημερινά. Η ζωή των μαθητών είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τα προβλήματα είναι πολλά, προσπαθούμε. Τα χρήματα που μας δίνει το κράτος είναι αντίδωρο συγκριτικά με αυτά που ζητάμε. Όσοι ασχολούμαστε με τα προβλήματα των μαθητών πρέπει να έχουμε ίδια σκέψη, ίδια γλώσσα». Προσέθεσε δε ότι το νηπιαγωγείο στο Καινούργιο τη νέα χρονιά θα πληροί όλες τις προδιαγραφές.

Ακολούθως ο Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε:

«Ένα από τα πρώτα πράγματα όταν ξεκινήσαμε το 2014 ήταν το 11ο-17ο Δημοτικό. Δεν είχε τουαλέτες. Το διορθώσαμε. Πλημμύριζε. Προσπαθήσαμε να το συντηρήσουμε, το βάλαμε σε ενεργειακή αναβάθμιση. Για να μην πω για το 4ο Δημοτικό. Το παλιότερο σχολείο στο Αγρίνιο. Το σουλουπώσαμε. Χρειάζεται κι άλλα χρήματα. Επειδή η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς με συντηρήσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις, ξέρετε καλά ότι χρειαζόμαστε κάθε πόρο. Ταυτόχρονα προχωράμε στην δημιουργία νέων σχολικών μονάδων. Το 23ο Νηπιαγωγείο επί ημερών μας κατασκευάστηκε. Είχε ονομαστεί 3ο. Δεν θέλανε οι γονείς να πηγαίνουν τόσο μακριά τα παιδιά τους, συγκριτικά με το παλιό σχολείο. Το σχολείο είναι τριθέσιο και όλοι τώρα θέλουν να πάνε τα παιδιά τους γιατί είναι καινούργιο, κι ας είναι στην περίμετρο της πόλης. Είναι τραγικό το νηπιαγωγείο «Μαρία Δημάδη» να είναι σε υπόγειο. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τα θέματα παιδείας, αθλητισμού, πολιτισμού δεν χωράνε αντιπαραθέσεις. Μακάρι να είχαμε οικόπεδα στο κέντρο. Θα προχωρήσουμε σε κατασκευές στην περίμετρο. Για να τα απελευθερώσουμε και να συστεγάσουμε ορισμένα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Με προδιαγραφές να φιλοξενήσουν παιδιά. Υπάρχουν οικόπεδα δεσμευμένα σε περιοχές της επέκτασης. Είναι δεσμευμένο ακίνητο στα ΚΤΕΛ. Και σε άλλα σημεία. Θα εξαγοράσουμε και άλλα οικόπεδα πιο κοντά στον αστικό ιστό. Στο ΚΤΕΛ σκεφτόμαστε να πάμε ειδικό σχολείο, καθώς τα παιδιά μετακινούνται με λεωφορεία».

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται, πρέπει όμως να δούμε ολοκληρωμένη επίλυση για τα ζητήματα της σχολικής στέγης», κατέληξε ο Τίμος Παπανικολάου, με τον Δήμαρχο Αγρινίου να υπογραμμίζει εκ νέου την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης άμεσα ιδίως για το Νηπιαγωγείο «Μαρία Δημάδη».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button