ΕξελίξειςΠολιτική

Κόκκαλης για χρέη ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ: "Υπάρχει νομική αντιμετώπιση"

toev

Το μείζον πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ που απειλούν τους αγρότες με διακοπή ηλεκτροδότησης, συζητήθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο ύστερα από την Επίκαιρη Ερώτηση που υπέβαλε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος   αναφέροντας ότι το πρόβλημα με τις οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ είναι υπαρκτό εδώ και χρόνια και ότι αυτές διογκώθηκαν την εποχή της κρίσης, υπογράμμισε την ανάγκη η ΔΕΗ να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, δεδομένου μάλιστα ότι το Δημόσιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθούν να οφείλουν μεγάλα ποσά στους κατά τόπους ΤΟΕΒ από τέλη αποστράγγισης. Τόνισε ότι οι αγρότες είναι αυτοί οι οποίοι βίωσαν στο έπακρο, στο «πετσί» τους την κρίση γι’ αυτό και το μάρμαρο δεν πρέπει να το πληρώσουν αυτοί. Οι αγρότες και οι καλλιέργειές τους πρέπει να διασφαλιστούν, είπε και ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μια βιώσιμη λύση για την αποπληρωμή των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι αυτή τη στιγμή, η ουσία δεν βρίσκεται στο να στηθεί ένα λαϊκό δικαστήριο για να αναζητηθούν οι ευθύνες ή να προβούμε σε μια δίκη προθέσεων για τη ΔΕΗ, γιατί η ευθύνη επιμερίζεται. Συνεχίζοντας είπε, «τώρα η πολιτεία οφείλει να παρέμβει και να βρει μια δίκαιη λύση για όλους. Μια λύση που δεν θα σκορπά τις θυσίες, τους κόπους και τον ιδρώτα των αγροτών. Μια λύση που θα διευκολύνει τους ΤΟΕΒ τόσο να εισπράξουν τις εισφορές από τους αγρότες όσο και να αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ. Μια λύση που δεν θα οδηγήσει στο κλείσιμο των ΤΟΕΒ και στην ολική καταστροφή της εγχώριας παραγωγής. Μια λύση που δεν θα οδηγήσει σε εκτεταμένες ζημιές στα κρατικά ταμεία».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών για την Αιτωλοακαρνανία από τα τρία φράγματα της ΔΕΗ, ζητώντας από τον κ. Κόκκαλη το Υπουργείο να στηρίξει το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, προσφέροντας οριστική λύση στο κόστος της άρδευσης των καλλιεργειών του Νομού.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Απαντώντας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ανέφερε τα εξής:

1.       «Εγώ προσωπικά απέστειλα στον Πρόεδρο της ΔΕΗ συγκεκριμένη πρόταση, προκειμένου αφενός να λυθεί το θέμα και η ΔΕΗ να εισπράξει από τους κακοπληρωτές και αφετέρου να μην έχουμε διακοπή ηλεκτροδότησης. Υπάρχει νομική αντιμετώπιση. Μπορεί να εξασφαλιστεί η ΔΕΗ με την εκχώρηση της απαίτησης των αρδευτικών τελών, διότι, αν από τη μια πλευρά η ΔΕΗ φτάσει στα άκρα την υπόθεση, από την άλλη κάποιες διοικήσεις του ΤΟΕΒ αρνούνται να συμμορφωθούν στον νόμο, θα έχουμε το αποτέλεσμα να πληρώσουν τη νύφη οι αγρότες, κάτι το οποίο δεν πρέπει να γίνει και δεν θα γίνει.»

2.       «Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε ενσωματώσει στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα με την οποία διευκολύνεται πλέον η εισπραξιμότητα αφενός των οφειλών από τις διοικήσεις και αφετέρου ο διακανονισμός των οφειλών. Θα τη δείτε εντός μιας εβδομάδας, ώστε του χρόνου και το 2020 και το 2021 να μην έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα, να απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ.»

3.       «Βέβαια, κάθε περιοχή είναι ξεχωριστή. Αναφέρατε για τα αντισταθμιστικά οφέλη για την Αιτωλοακαρνανία. Έχετε δίκιο σ’ αυτό, αλλά αρμόδιος είναι ο Υπουργός Ενέργειας, για να απαντήσει.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button