sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Απάντηση για τον Αρχιμανδρίτη Δαμ. Κιαμέτη και τις εκτάσεις στις Νηές Μαγνησίας

Τι απαντά η Μητρόπολη Δημητριάδος σε ανάρτηση του agriniopress-στο αρχείο η υπόθεση το 2019-ακολούθησαν σημαντικές εξελίξεις

Απάντηση υπήρξε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου από την Μητρόπολη Δημητριάδος σε ανάρτηση του agriniopress, αναφορικά με τις εξελίξεις στη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ως επικρατέστερος υποψήφιος για τον κενό θρόνο του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας (σ.σ. αλλά και για την Μητρόπολη Αγρινίου, εφόσον γίνει η διχοτόμηση) εμφανίζεται ο δραστήριος Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Δημητριάδος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης. Το όνομα του, εξαιτίας της θέσης του,  είχε αναφερθεί σε παλιότερα δημοσιεύματα του τύπου στη Μαγνησία αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, σχετικά με την υπόθεση αγοραπωλησίας μεγάλων εκτάσεων στις Νηες της Μαγνησίας για τουριστική αξιοποίηση, για τις οποίες υπήρχε και υπάρχει αμφισβήτηση για το εάν τελικά ανήκουν στην Εκκλησία ή στο Δημόσιο.


Σύμφωνα πάντα με τα τότε δημοσιεύματα η τοπική Μητρόπολη σύναψε δέκα συμβόλαια με την επενδυτική εταιρεία Golfing Developments AE, για τα ακίνητα και έλαβε σημαντικό χρηματικό ποσό.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Δικαιοσύνη και όπως γνωστοποίησε στο agriniopress ο νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης Δημητριάδος, τελικά τέθηκε στο αρχείο, μετά απο πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας

Ο νομικός κ. Μιχάλης Βασιλικός, κοινοποίησε στο agriniopress, τα παρακάτω:

«Σχετικά με το δημοσίευμά σας, με τίτλο «Νέα δεδομένα για τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετά τις δηλώσεις Βουλευτών της Ν.Δ.», επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε, προς αποκατάσταση της αλήθειας, ότι όλα όσα αναφέρoνται στο δημοσίευμα για δήθεν εμπλοκή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, σε υπόθεση σχετικά με την πώληση έκτασης στις Νηές Μαγνησίας, είναι αναληθή και ανυπόστατα.
Η εν λόγω υπόθεση εξετάστηκε στο παρελθόν, στα πλαίσια Προκαταρκτικής Εξέτασης, ύστερα από παρόμοιου περιεχομένου αναληθή δημοσιεύματα και αφού ο Εισαγγελέας έκρινε ότι δε στοιχειοθετείται παράνομη πράξη, τέθηκε στο αρχείο με την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης.
Σας στέλνουμε συνημμένως και τα σχετικά έγγραφα των αρμοδίων Εισαγγελικών Αρχών.
Σας παρακαλούμε να αποκαταστήσετε την αλήθεια με σχετικό δημοσίευμά σας».

Στην Εισαγγελική πρόταση του Οκτωβρίου του 2019, όπου και γίνεται επίκληση μιας σειράς εγγράφων δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «Από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση δεν επιβεβαιώθηκε με ασφάλεια η βασιμότητα της ανωτέρω καταγγελίας και τούτο διότι παρόλο που μεμονωμένα δημόσια έγγραφα κατέγραψαν αποσπασματικά και αυτά την ίδια άποψη. Εντούτοις υφίσταται  πλειάδα προγενέστερων αλλά και μεταγενέστερων δημοσίων εγγράφων που αναγνωρίζουν ότι οι επίδικοι εδαφικοί δεν ανήκει στο ελληνικό δημόσιο αλλά στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος».

Η υπόθεση όμως είχε νεότερη εξέλιξη, εντός του 2021, που είναι άξια αναφοράς:

Συγκεκριμένα, με την υπ. αριθμ. 7/2021 τελική γνωμοδότηση, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδότησε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα  εκτάσεως που πουλήθηκε το 2006 και το 2007 από τη Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στην εταιρεία Golfing Development.

Η εν λόγω γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών (στο πλαίσιο της κατ’ εξουσιοδότηση από τον υπουργό αρμοδιότητάς του), ο οποίος δίνει εντολή να καταγραφεί η έκταση ως δημόσιο κτήμα και να προστατευθεί αναλόγως. Το «αναλόγως» σημαίνει και ως προς το κτηματολόγιο.

Σύμφωνα λοιπόν με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και ενεργών πολιτών της Μαγνησίας που ασχολούνται επί χρόνια με την υπόθεση, αυτή κάθε άλλο παρά «κλεισμένη» είναι. Ηδη, μια έκταση περίπου 800 στρ. (που θεωρείται και το «φιλέτο» του συνόλου)  χαρακτηρίζεται τελικά ως δημόσια, ενώ υπό αμφισβήτηση τίθενται και άλλες τεράστιες εκτάσεις που έχουν πωληθεί.

Το agriniopress, ώστε να παρουσιαστεί το θέμα σε όλες τις εκφάνσεις του , και να μην υπάρχει οιαδήποτε «σκιά», ήρθε σε επικοινωνία και με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Κινήσεις πολιτών έχουν από το 2009 ξεκινήσει αγώνα με καταγγελίες τους σχετικά με τη διαδικασία αγοραπωλησίας της έκτασης. Ακολούθησαν έρευνες, ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, πορίσματα και γνωμοδοτήσεις, με πλέον πρόσφατη την οριστική γνωμοδότηση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα μέρους της επίμαχης εκτάσεως.

Η κατάσταση επί του παρόντος, όπως περιγράφεται από τις κινήσεις πολιτών που αντιδρούν:

Μετά από 14 χρόνια το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε μόνο για την έκταση που μεταβιβάσθηκε στην εταιρεία  «Ως εκ τούτου το Συμβούλιο (Α’ Τμήμα) γνωμοδοτεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της εκτάσεως που πουλήθηκε το 2006 και το 2007 από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στην εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο Golfing Developments AE, εμβαδού 843.114,42 τμ, ευρισκομένων στην ευρύτερη περιοχή Νηές του Νομού Μαγνησίας ανηκόντος κατά κυριότητα και νομή στο Ελληνικό Δημόσιο ολοκλήρως και αποκλειστικά, την οποία απέκτησε  από την διαδοχή του Τουρκικού Δημοσίου.».

Η έκταση καταγράφηκε στο Κτηματολόγιο ως δημόσια και τη διαχειρίζεται πλέον η ΕΤΑΔ ΑΕ.

Παραμένει σε εκκρεμότητα τόσο η δασική έκταση 1612.576,06 τμ (πράξη χαρακτηρισμού Δασαρχείου Αλμυρού 766/2008) όσο και οι εκτάσεις (ελαιώνες) που ενοικιάσθηκαν (484.867,27 τ.μ) στην εταιρεία. Η συνολική επίδικη έκταση ανέρχεται σε 2.940,557,75 στρ.).

Τα δεδομένα:

  1. οι μη δασικές εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν / πουλήθηκαν ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο
  2. όλες οι επί μέρους εκτάσεις (μη δασικές εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν/πουλήθηκαν, μη δασικές εκτάσεις που εκμισθώθηκαν και δασικές εκτάσεις που εκμισθώθηκαν) προέρχονται από το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλ. από τη διαδοχή του Τουρκικού Δημοσίου
  3. όλες οι επί μέρους εκτάσεις βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία αφού συνορεύουν μεταξύ τους.

Καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες για το συγκεκριμένο θέμα είναι η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας και η Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button