Αυτοδιοίκηση

Απ. Κατσιφάρας: «Επιτακτική ανάγκη η ΕΕ να θωρακίσει τα σύνορά της»

po-katsifaras-metanastasteftiko1Στο πλαίσιο των εργασιών της 111ης Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Ομάδας PES στην ΕτΠ, Απόστολος Κατσιφάρας συμμετείχε στη συνεδρίασης Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES Group) της ΕτΠ, όπου παρενέβη σχετικά με την ανάγκη να υπάρξουν δραστικές πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

«Στον ευρωμεσογειακό χώρο, η δημογραφική εξέλιξη, οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών, οι συγκρούσεις, η κατάσταση πολιτικής αστάθειας και ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή, την Υποσαχαρική Αφρική και τον ευρύτερο Αραβικό κόσμο, προκαλούν εδώ και χρόνια ισχυρές μεταναστευτικές ροές, που ολοένα αυξάνονται. Στο μέτρο που οι μετακινήσεις είναι παράνομες, συνδεόμενες με συγκρούσεις ή διωγμούς, προκύπτουν τεράστιες ανθρώπινες τραγωδίες, με αποτέλεσμα συγκρούσεις σε ορισμένα σημεία των συνόρων, χιλιάδες θανάτους στη θάλασσα, επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και φιλοξενίας στις ευρωπαϊκές χώρες σε συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται πάντα στα ανθρώπινα δικαιώματα.

po-katsifaras-metanastasteftiko2Το θέμα πρέπει να μπει επιτακτικά στην ατζέντα της ΕΕ. Έχουμε τις ευαισθησίες μας, αλλά πρέπει να φροντίσουμε και για την ασφάλεια και την ηρεμία των περιοχών μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και συμπλήρωσε: «Ο ευρωπαϊκός Βορράς δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και της τραγωδίας που αντιμετωπίζει ο Νότος που αποτελεί το σύνορο της ΕΕ και δέχεται όλο το φορτίο των μεταναστευτικών ρευμάτων. Η ΕΕ είναι πολύ μακριά, σχεδόν απούσα. Το ζητούμενο είναι να θωρακιστεί η ΕΕ με αποτελεσματικές πολιτικές που θα προλαμβάνουν το πρόβλημα. Απαιτείται η ανάληψη δράσης τώρα. Το πρόβλημα πρέπει να συζητηθεί άμεσα σε επίπεδο Συμβουλίου της ΕΕ».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button