ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών – Τα ΑΦΜ που θα μπορούν να κάνουν αίτηση σήμερα

Ανοίγει εντός της ημέρας το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με στόχο την ανακύκλωση και αντικατάσταση συσκευών που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ρεύματος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών αφορούν σε νοικοκυριά τα οποία θα μπορούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ενεργοβόρες και παλιές συσκευές τους και συγκεκριμένα παλιά κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες.


Η πλατφόρμα (allazosyskevi.gov.gr) θα ανοίξει σήμερα (21.6.2022) ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αιτήσεις μέχρι στις 5 Ιουλίου. Σημειώνεται πως η έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα ανοίξει σταδιακά ανάλογα με το ΑΦΜ του κάθε ενδιαφερόμενου.

Αντικατάσταση μέχρι 3 συσκευών

Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, δικαίωμα για επιδότηση έχουν όλοι, ενώ κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσεις έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως με το πρόγραμμα ανακύκλωσης χιλιάδες νοικοκυριά μπορούν να μειώσουν, έως και 40% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και έως εκ τούτου να μειώσουν και τον λογαριασμό για το ρεύμα.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των νέων συσκευών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Για να κάνει κάποιος αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών χρειάζεται μόνο η καταχώρηση μόνο κωδικών TAXISNET και αριθμού παροχής κατοικίας, καθώς όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, αφού η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι συσκευές που μπορούν να ανακυκλωθούν

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

 • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++  και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
 • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος θα δημοσιευθεί λίστα με όλους τους εγκεκριμένους από το πρόγραμμα προμηθευτές.

Οι έμποροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και πωλούν τις επιδοτούμενες συσκευές θα κατευθύνουν τους καταναλωτές σχετικά με τα συγκεκριμένα μοντέλα που είναι εγκεκριμένα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος.

Η πλατφόρμα για την έναρξη υποβολής των θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ:

 • Δηλ. αύριο 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
 • 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
 • 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
 • 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
 • 25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ).

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού που θα δηλωθεί στην αίτηση.

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.

Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο παιδιά: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητηείτε ενοικιασμένηείτε παραχωρημένη κατοικία. Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Η επιδότηση

Σχετικά με το ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

Υπάρχουν 4 εισοδηματικές κατηγορίες.

 • από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1ηεισοδηματική κατηγορία)
 • πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2ηεισοδηματική κατηγορία)
 • πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3ηεισοδηματική κατηγορία) και
 • πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4ηεισοδηματική κατηγορία)

Παράλληλα, υπάρχει ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής. Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της.

Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.

Τα κριτήρια

Όταν κλείσει η πλατφόρμα στις 5 Ιουλίου, όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλ. οικονομικά και κοινωνικά.

Τα κριτήρια είναι:

 • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας
 • Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια
 • Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας
 • Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι (voucher).

Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρία.

Η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Το κουπόνι μπορεί να  χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

newsit.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button