ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Ανακατανομές στις βουλευτικές έδρες – γιατί δεν «κέρδισε» έδρα η Αιτωλοακαρνανία

Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης της χώρας με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με ανακατανομές στις βουλευτικές έδρες, κατόπιν της κατάτμησης της Β’ Αθηνών αλλά και των στοιχείων του πληθυσμού που προέκυψαν από την απογραφή.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξανδρος Χαρίτσης, είχε διαβιβάσει για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχεται ανακατανομή των βουλευτικών εδρών.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του σχεδίου η Β΄ Αθηνών σπάει στα τρία, αλλά οι έδρες παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή 44. Αναλυτικότερα, η Β΄ Αθηνών σπάει σε Βόρειο Τομέα με 15 έδρες, σε Δυτικό Τομέα με 11 έδρες και Νότιο τομέα με 18 έδρες.

Ακόμη, ο νόμος Αττικής, σπάσει στα δύο, σε Ανατολική Αττική με 10 έδρες και Δυτική Αττική με 4 έδρες (σύνολο 14).

Μέχρι τώρα οι έδρες στην Αττική ήταν 15. Παράλληλα, η μία έδρα της Αττικής πήγε στο νομό Αχαΐας και οι έδρες του από 8 γίνονται 9, ενώ το σύνολο των βουλευτικών εδρών σε όλη την επικράτεια παραμένει στις 288, όπως παραμένουν στις 25 και οι προστιθέμενες έδρες λόγω υπολοίπου.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, η κατανομή των εδρών έγινε σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού της χώρας που διεξήχθη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το διάστημα από 10 έως 24 Μαΐου 2011.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έγιναν στον παρακάτω πίνακα:

Κατόπιν αυτών, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 225/2018 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκριναν νόμιμο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

TheCaller.gr

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close