ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού χάρτη στην περιοχή μας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κατσαρός , πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη είναι η λειτουργία του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών από φέτος στο Μεσολόγγι.


Όπως είναι γνωστό, το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε επεξεργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα την αναδιάρθρωση των τμημάτων του προκειμένου να εφαρμόσει ένα υγιές και προπαντός βιώσιμο πρόγραμμα σπουδών εκμεταλλευόμενο και τα πλεονεκτήματα των εγκαταστάσεων που έχουν υπαχθεί στο ίδρυμα.

Στη λογική αυτή, προέβη σε συγχώνευση όλων των ομοειδών τμημάτων και στη δημιουργία τμήματος Γεωπονικής (καθαρής Γεωπονικής, όμοια με το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης) που θα έχει έδρα στο Μεσολόγγι, στο χώρο του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Πρόκειται για μια πρώτη θετικότατη και αξιοσημείωτη εξέλιξη, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις που υπήρχαν με την εφαρμογή των σχεδίων «Αθηνά». Είναι σίγουρα μια νέα αρχή και για τη συνολική αξιοποίηση του campus του άλλοτε ακμάζοντος ΤΕΙ Μεσολογγίου, στη λογική και των προτάσεων που έχουν γίνει από τους φορείς στην περιοχή μας.

Όμως, το βήμα προς τα εμπρός μπορεί να γίνει άλμα αν δούμε την ευκαιρία αυτή σε ένα συνολικό πλαίσιο στο χώρο της Εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Στο Δήμο μας λειτουργεί τομέας Γεωπονίας στο ΕΠΑΛ Κατοχής που σε συνδυασμό με την λειτουργία του Πανεπιστημιακού τμήματος στο Μεσολόγγι θα μπορούσε να αποτελέσει συνολική λύση για πολλούς από τους νέους μας.

Να σημειώσω επίσης ότι η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών διαθέτει συνολικά τέσσερα τμήματα, όλα στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για τα τμήματα:

α. Γεωπονίας (5ετούς φοιτήσεως)

β. Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών

γ. Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (5ετούς φοιτήσεως)

δ. Αειφορικής Γεωργίας (5ετούς φοιτήσεως)

τα δύο πρώτα με έδρα στο Μεσολόγγι και τα άλλα δύο στο Αγρίνιο. Ας το λάβουμε υπόψη στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών…

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αποτέλεσμα όχι μαξιμαλιστικών και άτοπων διεκδικήσεων αλλά συνεπούς και προπαντός έντιμης δουλειάς βάση ενός ρεαλιστικού πλάνου. Είναι μια ακόμη ευκαιρία για τον τόπο μας που οφείλουμε να μην την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Παρά τη βάπτιση της ήττας σε επιτυχία από τον κύριο καθηγητή, ευτυχώς υπάρχουμε κι εμείς οι λίγοι που δεν ακολουθούμε τον κύριο πρύτανη στον κατήφορο της υποβάθμισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν κάποιες προτάσεις που δεν αρνούνται τη συνολική φιλοσοφία των μεταρρυθμίσεών του, ό, τι δηλαδή έχει γίνει μέχρι τώρα, όμως τις μετατρέπουν σε μακρόπονοες κι όχι τσιγκούνικες, οικονομίστικες και ευκαιριακές όπως είναι σήμερα.
    α)Να επαναμετονομαστεί το τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών σε Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών γιά ευνόητους λόγους. Αν πραγματικά ο πρύτανης θέλει να αναπτύξει έστω τη Γεωπονική Σχολή όπως λέει, πρέπει να επανέλθει ο τομέας αυτός στο συγκεκριμένο τμήμα, γιατί χωρίς τη ζωική παραγωγή που τώρα μόλις αντιλαμβάνονται οι αγρότες μας, δεν μπορεί να στηριχτεί συνολικά η αγροτική ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα.
    β)Να προστεθεί ο άδικα καταργημένος τομέας Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος μετά την κατάργηση του τμήματος ΔΠΠΝΤ επί Γαβρόγλου, αλλά πάλι επί μετέχοντος στην πανεπιστημιακή επιτροπή, αντιπρύτανη τότε Μπούρα, στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ακόμα κι αν μεταφερθεί στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας, έτσι ώστε να δοθεί κατεύθυνση στο επαγγελματικό αδιέξοδο των φοιτητών, όπως τώρα κατάντησαν το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας.
    γ)Να μετονομαστεί το τμήμα Χημικών Μηχανικών που εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών σε τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος όπως ακριβώς έγινε στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Αυτή η πρόταση, επιλύει οριστικά το θέμα της κατάργησης του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Αγρινίου και δίνει διέξοδο στους φοιτητές και πτυχιούχους του. Άλλωστε, το προβλέπει κι ένα από τα νομοσχέδια της Κεραμέως που ευνοεί τη λειτουργία τμημάτων με διπλό πτυχίο και υπάρχει η εμπειρία του ήδη λειτουργούντος στην Πάτρα τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.
    δ)Να υποχωρήσει στα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Αιγιαλείας γιά την έδρα του τμήματος Φυσικοθεραπείας και να μη διχάσει το λαό της Αχαϊας. Ήδη ο πρύτανης είναι εκτεθειμένος γιά το θέμα αυτό στο λαό της Αχαϊας και θυσιάζει την υστεροφημία του γιά δέκα καθηγητές του τμήματος Φυσικοθεραπείας.
    ε)Αν πραγματικά θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών να εδρεύει στην Ηλεία και όχι να κοροϊδεύει εκεί τους δημοτικούς άρχοντες με σχολές ΙΕΚ και με αμφίβολα μεταπτυχιακά όπως διαφημίζει, τα οποία είναι προσωρινά κι αν δεν έχουν στήριξη θα κλείσουν, να υποστηρίξει την ίδρυση τμήματος ΕΦΑΑ στον Πύργο, όπως προβλεπόταν με το νομοσχέδιο του Γαβρόγλου.
    στ)Να μην κοροϊδεύει τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας γιά το θέμα της μελλοντικής ίδρυσης Κτηνιατρικής στο Μεσολόγγι γιατί η τρίτη Κτηνιατρική θα πάει αλλού. Ήδη το ΓΠΑ τη διεκδικεί από την ίδρυσή του εδώ και 100 έτη, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επίσης, όπως και κυρίως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όπως θυμούνται όσοι παρακολούθησαν τα γεγονότα της ίδρυσης της 4ης Νομικής στη χώρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο χρησιμοποίησε αποτελεσματικά όλους τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς, πολιτικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής που ουσιαστικά απαγόρευσαν την ίδρυση τέτοιου τμήματος στην Πάτρα. Σήμερα δεν υπάρχει τοπικός φορέας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που να μην τα έχει βάλει ο κύριος πρύτανης,, Ποιός θα τον στηρίξει σε μία τέτοια προσπάθεια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button