Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αμφιλοχία: Το μικρό «σοκ» με τις μεγάλες προοπτικές για τη «νύφη του Αμβρακικού»

Στα τέλη του Ιουλίου, δόθηκε στην κυκλοφορία -παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη- η Παράκαμψη Αμφιλοχίας του δρόμου Ακτίου – Αμβρακίας, ένα Τμήμα 17 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη σύνδεση με την «Ιόνια Οδό» στον Κόμβο Ρίβιου και καταλήγει στην περιοχή Δρυμού της Βόνιτσας.

Η σημαντική αυτή υποδομή έδωσε μεν «ανάσα» σε χιλιάδες ταξιδιώτες, αλλά άφησε εκτός «οδικού περάσματος» και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει ανεπηρέαστη τη «νύφη του Αμβρακικού», την Αμφιλοχία.


Η παραθαλάσσια πόλη, που από το περασμένο καλοκαίρι βιώνει ξανά ό,τι και στο παρελθόν, ένα παρόμοιο σκηνικό «αποκοπής», όταν δόθηκε στην κυκλοφορία το κομμάτι της Ιόνιας Οδού, παρακάμπτοντάς την!

Τώρα, ο νέος δρόμος βγάζει την Αμφιλοχία «εκτός χάρτη», οδηγώντας την τοπική κοινωνία (φορείς και κατοίκους) στην αναγκαιότητα χάραξης ενός νέου…«δρόμου ανάπτυξης».

Κι αν η πρώτη αίσθηση δεν ήταν ενθαρρυντική, με το σκεπτικό ότι χάθηκαν τα χρήματα που έπεφταν στην πόλη, η τωρινή… κάθε άλλο παρά απαισιόδοξη είναι.

Οι Αμφιλοχιώτες έχουν πλέον την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους και να στοχεύσουν στον επισκέπτη και όχι στον περαστικό. Η πόλη έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα

Η «Πελοπόννησος» επισκέφθηκε την Αμφιλοχία και μίλησε για τις νέες μεγάλες προοπτικές, μετά το πρώτο «σοκ».

Αποστολή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ»

Μιλώντας με τον δήμαρχο Αμφιλοχίας, Γιώργο Κατσούλα, αυτός επέλεξε να ξεκινήσει την κουβέντα μας με την παραδοχή πως ένας καινούργιος δρόμος παρέχει ευκαιρίες για ανάπτυξη και συνιστά πρόοδο, και η πόλη σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει σαν «εχθρό» της το τμήμα της οδού Ακτιο-Αμβρακία».

«Εως τώρα, η Αμφιλοχία πραγματικά «στέναζε» από την κυκλοφορία των οχημάτων, που τη διέσχιζαν καθημερινά, ταλαιπωρώντας κατοίκους αλλά και κάθε διερχόμενο, πρώτα απ’ όλα όμως τους ίδιους τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων, αφού έπρεπε αναγκαστικά να κινηθούν μέσα από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Με την παράκαμψη, παρατηρούμε μεν μια μικρή πτώση στην εμπορική κίνηση ορισμένων καταστημάτων, ταυτόχρονα όμως βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα, αφού πλέον η Αμφιλοχία είναι προσβάσιμη ευκολότερα και η παραμονή πιο ανθρώπινη» σημειώνει κ. Κατσούλας.

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ»

Για τις προοπτικές ανάπτυξης και τις πρωτοβουλίες, που θα στηρίξει, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, λέει στην «Π» πως μ’ αυτές που ανοίγονται μπροστά, είναι στο χέρι όλων -τώρα- και κυρίως των καταστηματαρχών και επιχειρηματιών να τις εκμεταλλευτούν. Και προσθέτει: «Στεκόμαστε πλάι σε κάθε τι που θα επιφέρει ανάπτυξη της περιοχής μας. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε και δικές μας δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με έργα που έχουν δρομολογηθεί. Αναφέρω, ενδεικτικά, τον σχεδιασμό Ανάπλασης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) το οποίο σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά, αλλά και τις ναυταθλητικές δραστηριότητες με την προμήθεια ιστιοπλοϊκών σκαφών, που έχουν ήδη δρομολογηθεί».

«ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ»

Ο Γ. Κατσούλας δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως, η ζημιά από το νέο δρόμο είναι μικρή, εν αντιθέσει σε διανοιγόμενα πολλαπλά οφέλη, βαρυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. «Η Αμφιλοχία, ως μία πανέμορφη και γραφική πόλη, προσφέρεται για μια σύντομη επίσκεψη, για βόλτα δίπλα στη θάλασσα, για καφέ και φαγητό, για καλοκαιρινό παραθερισμό, για αφετηρία εξόρμησης προς τον ορεινό Βάλτο. Ολα αυτά, σε απόσταση αναπνοής, τόσο από το Αγρίνιο όσο και από τις υπόλοιπες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Δηλαδή, η βλάβη από τον νέο δρόμο είναι μικρή, ενώ οι προοπτικές μεγάλες» κατέληξε.

ΜΑΡΙΝΑ – ΠΑΡΑΛΙΑ – OPEN MALL – ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ – AIRBNB

Ηδη έχει δοθεί το Αλιευτικό Καταφύγιο σε ιδιώτη και θα λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι ως Μαρίνα. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, θα υπάρξει αξιοποίηση του Κάστρου. Το Open Mall πήρε ήδη αρχιτεκτονική έγκριση και εκτιμάται ότι θ’ αλλάξει την καθημερινότητα προς το καλύτερο, θα βοηθήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της εμπορικής ζώνης της πόλης και θα επαυξήσει τις θέσεις απασχόλησης, στον τομέα των εμπορικών και τουριστικών υπηρεσιών, που σήμερα παρέχονται. Ενα άλλο έργο έχει να κάνει με την ανάπτυξη του Παραλιακού Μετώπου, το οποίο θα συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση, ενώ έχει προταθεί και η αλλαγή χρήσης κτιρίων για να γίνουν μικρά Συνεδριακά κέντρα. Υπόσταση, σιγά-σιγά, παίρνει και το airbnb, όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε χωριά πλησίον αυτής.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Η «Πελοπόννησος» συνομίλησε και με την πρόεδρο του Συλλόγου Καφεπωλών Αμφιλοχίας, Κλεοπάτρα Βάρδια. «Υπήρξε ένα σοκ στους μαγαζάτορες και κυρίως στην εστίαση, το πρώτο διάστημα, καθώς κάποιοι από τους περαστικούς δεν θα σταματούσαν, πια, για ένα καφέ, για ένα γρήγορο σνακ». Στάθηκε, όμως, στη θετική πλευρά της εξέλιξης με τον νέο δρόμο. «Σε ένα όμορφο παραλιακό μέρος, όπως η Αμφιλοχία, πλέον βλέπουμε κόσμο να την επιλέγει ως προορισμό. Ο κόσμος βρίσκει λόγο να σταματήσει, γιατί τώρα υπάρχει χώρος και το μέρος έχει γίνει πιο προσιτό, από θέμα κίνησης» επισήμανε, με θετικό πρόσημο για την τοπική αγορά και οικονομία. Μας μίλησε ακόμη για το Open Mall, για το οποίο πιστεύει ότι θα δώσει ανάσα στο κέντρο, αφού όμως πρώτα γίνει δουλειά απ’ όλους -δημοτική αρχή, φορείς και πολίτες.

«Περιμένουμε ότι θ’ αναβαθμίσει το κέντρο και θα μπορεί ο περαστικός να νιώσει πιο άνετα. Θα βοηθήσει να γίνει η πόλη πιο φιλική, μαζί και μ’ άλλες παρεμβάσεις. Ο δήμος δείχνει πρόθυμος. Πρέπει, άπαντες, να ”σκύψουμε” πάνω από την πόλη. Εχει πολλά πράγματα να δώσει η Αμφιλοχία» είναι η πεποίθηση της κ. Βάρδια.

«ΠΛΕΟΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ»

Ο Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Αμφιλοχίας, Αποστόλης Αυγερινός μίλησε στην «Πελοπόννησο» για τις προοπτικές της περιοχής και στάθηκε στα έργα υποδομής που θα πρέπει να διεκδικήσει η τοπική κοινωνία, για προοπτικές ανάπτυξης του τόπου. «Με την Παράκαμψη άλλαξε η Αμφιλοχία, στο επίπεδο της επισκεψιμότητας των περαστικών. Χάσαμε πελάτες στην εστίαση, λιγότερο στα εμπορικά και μαζί με τους επισκέπτες χάνεται κι ένα εισόδημα. Πλέον φτιάχνουμε μία καλύτερη πόλη», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη σημασία των έργων υποδομής, λέει πως θα πρέπει η περιοχή να προσελκύσει κόσμο, όχι μόνο τους διερχόμενους. Γι’ αυτό έχει κατατεθεί δέσμη προτάσεων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν, μελλοντικά. «Οι υπηρεσίες έφυγαν από την πόλη και οι δρόμοι έβγαλαν εκτός ”χάρτη” την Αμφιλοχία. Αρα θα πρέπει να μπούμε μέσω έργων. Μόνο με νέες υποδομές μπορούμε να ελπίζουμε. Το ότι ξέραμε τι θα γίνει και το περιμέναμε με την Παράκαμψη, δεν σημαίνει πως ήμασταν και έτοιμοι. Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε ήρθε μία επιπλέον εξέλιξη με το δρόμο. Ηταν σημαντικό το σοκ όμως πια προσανατολιζόμαστε στην ανάπτυξη».

Και ο κ. Αυγερινός κατέληξε: «Ο ιδιωτικός τομέας επαγρυπνεί και επενδύει. Κατεύθυνση, όμως, θα πρέπει να χαράξει πρώτα ο δήμος με έργα. Θα πρέπει να αναδείξουμε συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και σε συνδυασμό με τα έργα υποδομής να πάμε την Αμφιλοχία μπροστά».

pelop.gr 

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button