ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους μαθητές Α’ και Β’ Τάξης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ζητά ο Δ. Κωνσταντόπουλος

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους μαθητές Α’ και Β’ Τάξης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ζητά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως με θέμα «Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους μαθητές Α’ και
Β’ Τάξης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, πριν την ψήφιση του ν. 4763/2020»

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,

Με τον νόμο 4763/2020 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι 8000 μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ, βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς μεσούσης της σχολικής χρονιάς και ενώ ήδη είχαν κάνει την εγγραφή τους και φοιτούσαν στις σχολές ΟΑΕΔ, είδαν το νομικό πλαίσιο των σπουδών τους να αλλάζει εν μία νυκτί.

Οι μαθητές αυτοί, ενώ έκαναν εγγραφή με τον νόμο 3475/2006 σε ειδικότητες των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, θα αποφοιτήσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, λόγω κατάργησης της παράτασης λειτουργίας των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ ν. 3475/2006. Επίσης, ενώ ξεκίνησαν τις σπουδές τους γνωρίζοντας ότι θα πάρουν πτυχία με ενδοσχολικές εξετάσεις, με τις νέες διατάξεις θα κληθούν να πάρουν πτυχίο με πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ. Το πτυχίο τους δε, ενώ θα ήταν ισότιμο των ΕΠΑΛ, πλέον θα είναι ισότιμο των ΣΕΚ, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 ν. 4763/2020.

Τέλος, οι μαθητές αυτοί, ενώ είχαν ξεκινήσει τη φοίτησή τους στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πλέον είναι μαθητές μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης λόγω κατάργησης της ισοτιμίας των πτυχίων ειδικότητας των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ με τα επαγγελματικά Λύκεια.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι με ευθύνη της Πολιτείας, οι μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ, βιώνουν πλήρη ανατροπή στον προγραμματισμό των σπουδών τους και της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Ο δε νόμος 4763/2020 δεν περιέλαβε μεταβατικές διατάξεις για τους μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των Σχολών αυτών, ώστε να μπορέσουν να αποφοιτήσουν με το ίδιο νομικό καθεστώς με το οποίο ξεκίνησαν τις σπουδές τους, πριν την ψήφιση του ν. 4763/2020.

Οι μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, καθώς και οι Καθηγητές των Σχολών βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, αντιμέτωποι πλέον με ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς. Η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αγρινίου βρίσκεται ήδη υπό κατάληψη και οι διαμαρτυρίες με το πέρασμα των ημερών κορυφώνονται. Το κράτος έχει συνέχεια και είναι αναγκαίο το Υπουργείο να επιλύσει νομοθετικά το ζήτημα, προβλέποντας ότι οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ θα αποφοιτήσουν με το νομοθετικό καθεστώς με το οποίο ξεκίνησαν τις σπουδές τους.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κα Υπουργέ:
Θα προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση για τους μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ, ώστε να αποφοιτήσουν με το νομοθετικό καθεστώς με το οποίο ξεκίνησαν τις σπουδές τους, πριν την ψήφιση του ν. 4763/2020;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button