«Άλμα προς το μέλλον» η πληρωμή λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τι έγινε με δεσμευμένα ΑΦΜ

Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη πληρώθηκαν 785.339.750 ευρώ σε 422.435 μοναδικά ΑΦΜ δικαιούχων παραγωγών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου.

Πιστώθηκαν συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, αναδιανεμητικής και νεαρής ηλικίας γεωργών για το 2023, καθώς και 6.815 ΑΦΜ που αποδεσμεύτηκαν μετά από έλεγχο.


Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι με τις πληρωμές που έκανε «πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον, αφήνει πίσω του όσα τον πλήγωσαν και θεμελιώνει την λειτουργική του κανονικότητα».

Μιλά ακόμη για «μια άρτια συνεργασία με ΥπΑΑΤ, την ανάδοχο εταιρεία, το τραπεζικό ίδρυμα αλλά και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ)».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Απαιτήθηκαν για ένα ολόκληρο τρίμηνο αδιάκοπες, νυχθημερόν προσπάθειες από όλους και βέβαια κυρίως τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Μονάδες και τα Γραφεία μας. Χωρίς την αυταπάρνηση και την προσήλωση των εργαζομένων τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί».

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσθέτει τα εξής:

«Ολοκληρώθηκαν, την Μεγάλη Τρίτη (30 Απριλίου 2024), οι καταβολές στους δικαιούχους των ενισχύσεων που αφορούν στο έτος 2023.

Το συνολικό δικαιούμενο ποσό πληρωμής άγγιξε τα 785.339.750,21 ευρώ και αφορά σε 422.435 μοναδικά ΑΦΜ δικαιούχων παραγωγών. Αναλυτικότερα στην πληρωμή συμπεριελήφθησαν η ειδική ενίσχυση βάμβακος, τα λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα και για πρώτη φορά στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ υλοποιούνται και πληρώθηκαν τα οικολογικά σχήματα.

Οι νέες αυτές συνθήκες προϋποθέτουν νέες διοικητικές πρωτοβουλίες και πρόσθετες ενέργειες, τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και από την πλευρά του Οργανισμού, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων. Το γεγονός αυτό δημιούργησε επιπρόσθετο διοικητικό βάρος και χρονική πίεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς.

Για τους λόγους αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα, ώστε να πραγματοποιηθούν διορθώσεις για τυχόν αστοχίες και προβλήματα που ενδεχομένως εντοπιστούν.

Επιπλέον πιστώθηκαν τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, αναδιανεμητικής και νεαρής ηλικίας γεωργών για το έτος 2023, καθώς επίσης και ποσά πληρωμής σε 6.815 ΑΦΜ που αποδεσμεύτηκαν για το έτος 2023 μετά από έλεγχο, πολλά από τα οποία παρέμεναν δεσμευμένα για περισσότερα από τρία έτη.

Αναφορικά με τη χορήγηση για τα καθεστώτα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδοτικών ψυχανθών, σπόρων σποράς και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα καταχώρησης των ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα δοθεί η δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις, προκειμένου ο Οργανισμός να πραγματοποιήσει σε συμπληρωματικές πληρωμές για τους δικαιούχους.

Σε ότι αφορά στη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Για όλα τα παραπάνω θα εκδοθούν σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις για τις προθεσμίες που θα τεθούν και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν».

Για τα 6.815 ΑΦΜ που αποδεσμεύτηκαν και πληρώθηκαν είχαμε κάνει ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία οι έλεγχοι για την αποδέσμευση των ΑΦΜ πρέπει να είναι επιτόπιοι (στο χωράφι) και με ευθύνη του υπαλλήλου που τις κάνει και βάζει την υπογραφή του. Ο πρόεδρος απλά βάζει την υπογραφή του για να προχωρήσει η πληρωμή, αφού έχει αποδεσμευθεί το ΑΦΜ μετά από τον έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα 6.815 ΑΦΜ ελέγχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2024 και μετά που ανέλαβε η νέα διοίκηση του Οργανισμού.

agrotypos.gr

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: ΟΠΕΚΕΠΕ