Δυτική Ελλάδα

Αλλάζουν όλα στον φόρο ακινήτων – Τέλος ο ΕΝΦΙΑ

epi-agrinio1Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο τον νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ο νέος φόρος θα έχει τα ίδια δημοσιονομικά αποτελέσματα, αλλά θα απαλλάξει τους πολίτες με μικρή η μεσαία περιουσία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αλλά και διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών το αφορολόγητο θα καθοριστεί στις 500.000 ευρώ και θα αφορά την οικογενειακή περιουσία.

Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο εάν αυτό το ποσό θα αφορά μονάχα στην πρώτη κατοικία ή στο σύνολο της περιουσίας.

Όλα δείχνουν, καθώς μιλάμε για προστασία της μικρής και μεσαίας περιουσίας, ότι το ποσό θα αφορά στο σύνολο της περιουσίας.

Καθώς μιλάμε για φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το… παρελθόν δείχνει έναν φόρο 0,1% και αφορά στην περιουσία πάνω από το αφορολόγητο όριο.

Εάν με βάση της πληροφορίες το αφορολόγητο είναι στις 500.000 και κάποιος είναι κάτοχος ακίνητης περιουσίας της τάξης των 8000.000 ευρώ τότε με βάση αυτόν το συντελεστή θα πρέπει να πληρώσει φόρο αξίας 300 ευρώ.

Αυτό βέβαια στην περίπτωση που ο συντελεστής είναι 0,1% και δεν έχει προοδευτική αύξηση.

Παράλληλα πέφτουν οι αντικειμενικές αξίες, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο η μείωση δεν θα γίνει οριζόντια, αλλά ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής και την εμπορική αξία κ,αι έτσι θα υπάρξουν μειώσεις αλλού της τάξης του 10% και αλλού του 40%.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button