ΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Αλευράδα Βάλτου: To 2025 θα είναι έτοιμη η «μεγαλύτερη μπαταρία» της Ελλάδας (video)

Το έργο που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW

Τις εγκαταστάσεις ενός κρίσιμου για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έργου, αυτό της αντλησιοταμίευσης στην Αλευράδα Βάλτου του δήμου Αμφιλοχίας που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και διαπίστωσε την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών, στις οποίες απασχολούνται ήδη περίπου 400 άτομα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στη χώρα μας, που με την ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2025 και την έναρξη της λειτουργίας του στις αρχές του 2026 αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αλλά και το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας, αφού πέραν της συμβολής του στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, θα ενισχύσει σημαντικά την ευελιξία και τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου, που καλείται να αντεπεξέλθει στη συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και θα συμβάλει ταυτόχρονα στη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρισμού.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, ενόψει της μαζικής διείσδυσης στα ενεργειακά συστήματα της κυμαινόμενης παραγωγής ανανεώσιμων.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπολογίζει τα συνολικά οφέλη από τη λειτουργία του έργου σε πάνω από 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, το έργο θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία του 60 θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.

Το έργο έχει χαρακτηρισθεί από το 2013 Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και από το 2014 επένδυση στρατηγικής σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility, ενώ μέρος του συνολικού κόστους (250 εκατ. ευρώ) του έργου χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση/αποθήκευση), το έργο περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Αγιο Γεώργιο και Πύργο) συνολικής χωρητικότητας 9 εκατ. κυβικών μέτρων, ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου.

Πώς λειτουργεί

Η λειτουργία της αντλησιοταμίευσης απαιτεί δύο δεξαμενές με διαφορά υψομέτρου, δηλαδή γεωμορφολογικό ανάγλυφο που η χώρα μας διαθέτει εν αφθονία. Οταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο σύστημα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να αντλήσει νερό από τον «κάτω» προς τον «άνω» ταμιευτήρα. Οταν στο σύστημα υπάρχει υψηλή ζήτηση, το νερό επανέρχεται στον χαμηλότερο ταμιευτήρα παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Με αυτόν τον απλό τρόπο, η ενέργεια που «περισσεύει» αποθηκεύεται προσωρινά για να μετατραπεί σε υδροηλεκτρική ενέργεια, όταν το σύστημα τη χρειαστεί. Η αντλησιοταμίευση είναι η πλέον δοκιμασμένη μέθοδος, η οποία αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης.

Τα πρώτα αντλησιοταμιευτικά έργα εμφανίστηκαν ήδη από το 1890 για να διαχειριστούν τα φορτία μεγάλων θερμικών μονάδων βάσης. Εχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων αποθήκευσης ενέργειας (όπως π.χ. οι εισαγόμενες μπαταρίες), καθώς έχουν δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης, πολύ χαμηλότερο κόστος, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και μεγάλο χρόνο ζωής, που υπερβαίνει τα 50 χρόνια.

Συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο εργοτάξιο της Αμφιλοχίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε πως η επένδυση αυτή σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα εποχή για τον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς η χώρα προσβλέπει πλέον προς την αξιοποίηση των φυσικών πηγών της για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και για μεγάλη χρονική διάρκεια που υπερβαίνει τις 10 ώρες.

Χρύσα Λιάγγου – kathimerini

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button