ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Αγρότες-Οικολογικά Σχήματα: Τι θα γίνει με τις πληρωμές, ποιοι θα δουν μειώσεις σε σχέση με αυτά που περίμεναν

Η λογική του «µέσου όρου» φαίνεται πως προκρίνεται από το ΥΠΑΑΤ τις τελευταίες µέρες για τις πληρωµές των eco-schemes, ένα µήνα πριν την προγραµµατισµένη πίστωση των επιδοτήσεων.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θέλει όλους τους αγρότες και ανάλογα την αγρονοµική περιφέρεια που ανήκουν, να πληρώνονται ένα στρεμματικό ποσό κοντά στο μέσο όρο που προκύπτει από τη διαίρεση των συνολικών επιλέξιµων στρεμµάτων µε τα 426 εκατ. ευρώ των eco-schemes.

Έτσι, θα επηρεαστούν λοιπόν άµεσα εκείνοι που προσδοκούν ενισχύσεις πάνω από αυτόν τον µέσο όρο και θα δουν µειώσεις στις ενισχύσεις τους. Εξαίρεση ίσως να αποτελέσουν δικαιούχοι ορισμένων δράσεων όπως το Κοµφούζιο. Βέβαια, αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως όλες οι επιδοτήσεις έχουν σχεδιαστεί µε στόχο να καλύπτουν «το πρόσθετο κόστος και το διαφυγόν εισόδηµα που απορρέει από τις δεσµεύσεις», κάτι που σηµαίνει ότι η ζηµιά θα είναι µεγάλη για όσους µπήκαν πραγµατικά σε έξοδα.


Σπάει και ο κουµπαράς της διατήρησης Βιολογικών

Ο µηχανισµός αυτός απαιτεί και την αξιοποίηση του κουµπαρά των 235 εκατ. ευρώ της βιολογικής γεωργίας, µε τους δικαιούχους της δράσης αυτής να πρέπει να περιµένουν τελικά και αυτοί από την πλευρά τους µείωση του πριµ και µάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά µεγάλη. Υπενθυμίζεται πως η υπερβάλλουσα ζήτηση έχει φτάσει κοντά στο 1 δις ευρώ για τα eco-schemes.

Προβληµατισµός πάντως επικρατεί και στο τι θα συµβεί µε τους δικαιούχους της προκήρυξης του ΠΑΑ των Βιολογικών, των οποίων οι δεσµεύσεις λήγουν το 2024 και από του χρόνου θα αναζητήσουν και αυτοί την είσοδό τους στα eco-schemes. Πρόκειται για ένα ποσό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως που απαιτείται για να ικανοποιηθούν αυτοί οι δικαιούχοι, µε τις αρµόδιες αρχές να υποστηρίζουν πως έχουν φροντίσει ώστε όταν έρθει η ώρα αυτό το κονδύλι να είναι διαθέσιµο.

Πάντως ο µόνος αξιόπιστος τρόπος για να µην υπάρξει η ίδια υπερβάλλουσα ζήτηση στα eco-schemes, είναι η µεταφορά της διατήρησης της Βιολογικής Γεωργίας στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που έχει φυσικά πολλά µειονεκτήµατα. Ένα εξ αυτών αλλά και το κυριότερο είναι πως θα πρέπει να απορροφήσει χρήµατα από άλλα Μέτρα του ΠΑΑ.

Το δεύτερο είναι πως µε τη µετακίνηση αυτή χάνεται η βεβαιότητα για απορρόφηση των πόρων στα eco-schemes, που από το 2025 επιστρέφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σηµειώνεται εδώ πως το 2022 όταν έγινε η προκήρυξη Βιολογικών, λόγω της υποχρέωσης για ύπαρξη πιστοποίησης περασµένου έτους, οι αιτήσεις για τη διατήρηση έφτασαν µόλις τα 80 εκατ. ευρώ ανά έτος δέσµευσης. Τώρα ξεπέρασε τα 235 εκατ. ευρώ των διαθέσιµων πόρων, λόγω της έλλειψης φίλτρων και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έµπειρο στέλεχος πιστοποιητικής εταιρείας στην Agrenda, «πολύ απλά δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος».

Γιώργος Κοντονής – agronews.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button