PressαρίσματαΡοή Ειδήσεων

Οι “αγρινιωτάρχες” , η Κοσμητεία και η πραγματικότητα…

Η “διαμάχη” Αγρινίου – Μεσολογγίου αναζωπυρώνεται ή επιχειρείται να αναζωπυρωθεί αυτές τις μέρες, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για την έδρα της Γεωπονικής Σχολής της Αιτωλοακαρνανίας.

Μιας απόφασης που διαθέτει μια λογική βάση, πέραν των καταγγελιών περί παρασκηνίου, ή κομματικής εκμετάλλευσης. Η δεύτερη αιτίαση βέβαια, είναι ορθή, αφού η απόφαση γνωστοποιήθηκε από κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι και όχι όπως επιβάλλονταν, από την ίδια την Σύγκλητο.

Από εκεί και πέρα, οι αντιδράσεις στο Αγρινίου, προς το παρόν περιορίζονται σε αυτές του δημάρχου Αγρινίου, και του προέδρου του τοπικού συνεταιρισμού. Αν κοιτάξει κανείς ψύχραιμα τα πράγματα όμως, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει πως οι αντιδράσεις προορίζονταν για εσωτερική κατανάλωση. Ιδίως με την επαναδιατύπωση του αιτήματος της επανίδρυσης του “Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας”.

Οι λόγοι για την επιλογή του Μεσολογγίου ως έδρα της Σχολής είναι πολλοί και πραγματικοί: Το βασικό ατού του Μεσολογγίου, έχει να κάνει με τις υποδομές. Διαθέτει κάτι πολύ σημαντικό που δεν θα μπορούσε να το παραβλέψει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου της Πάτρας: Ένα τεράστιο campus με κτίρια (άδεια στην πλειοψηφία τους σήμερα)  που μπορούν με άνεση να καλύψουν τις ανάγκες και της Κοσμητείας αλλά και των Τμημάτων που θα λειτουργήσουν εκεί.  Ακόμη, η Κοσμητεία θα βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό Πανεπιστήμιο, για να μην αναφέρουμε και άλλους λόγους που σχετίζονται με την Ιστορία, τον πολιτισμό κλπ.

Η στήλη, είχε επικοινωνία με ακαδημαϊκούς της περιοχής, που σχολίασαν πως η Κοσμητεία, “… θα ήταν το ιδανικό να βρίσκεται στο Αγρίνιο, αλλά η αλήθεια είναι πως γίνεται φασαρία για το τίποτε. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα γραφείο, όπου ο κοσμήτορας, συναντάται ανά μήνα ή δίμηνο με τους προέδρους των Τμημάτων και συζητά για τα όποια ζητήματα απασχολούν τη Σχολή”.

Από την άλλη το Αγρίνιο θα φιλοξενήσει , σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου πάντα, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί εξαιτίας και τον πολιτικών εξελίξεων, τη λειτουργία των τεσσάρων από τα επτά Τμήματα. Θα έχει δηλαδή ένα Τμήμα επιπλέον από το Μεσολόγγι και αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως είναι η ανεύρεση χώρων που θα καλύψουν τις ανάγκες αυτές.

Το τέταρτο Τμήμα θα λειτουργήσει στη νέα ακαδημαϊκή περίοδο και πληροφορίες λένε πως η Σύγκλητος ήδη αναζητά τρόπους στέγασης. Αντίθετα στο Μεσολόγγι θα συνεχίσουν να υφίστανται δυο Τμήματα και το τρίτο  θα λειτουργήσει μάλλον την περίοδο 2020-2021.

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα, που θα πρέπει να προβληματίσει είναι πως τα τέσσερα Τμήματα του Αγρινίου, ανήκουν σε τρεις διαφορετικές Σχολές.  Ήδη οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ που μεταλλάσσεται σε Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το ΔΠΦΠ που μετονομάζεται σε Μηχανικών Περιβάλλοντος , πιέζουν για τη μεταφορά τους στην Πάτρα.

Ενα βασικό ερώτημα είναι ο  δήμος Αγρινίου τι κάνει γι’αυτό; Υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια και αν ναι ποια είναι αυτά; Πως θα λειτουργήσουν επαρκώς τα τέσσερα Πανεπιστημιακά Τμήματα;

Αντί όμως να απασχολήσει αυτό που είναι και το μείζον, κάποιοι αποφάσισαν ξανά να ξιφουλκήσουν , ανακαλύπτοντας και πάλι αόρατους εχθρούς και συνωμοσίες. Ίσως και άθελα τους, είναι οι ίδιοι που ρίχνουν νερό στον μύλο της ” αντιπαράθεσης” Αγρινίου – Μεσολογγίου.

Με δεδομένο λοιπόν  το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά και σύντομα αναλαμβάνει νέα ηγεσία στην Περιφερεια δυτικής Ελλάδος και θα υπάρχει κατά ένα ποσοστό έστω διαφορετική κοινοβουλευτική και δημοτική εκπροσώπηση,  μάλλον ήρθε η ώρα μιας ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ των δυο πόλεων που δεν έχουν φυσικά τίποτε να χωρίσουν.

Το Αγρίνιο από αυτό, συναινώντας στη λειτουργία της Κοσμητείας στο Μεσολόγγι, μπορει να βγει πολλαπλά κερδισμένο σε τομείς που δικαιούται να είναι ενισχυμένο, όπως η διοίκηση, η οικονομία, η επιχειρηματικότητα κλπ. Ανοιχτό μυαλό χρειάζεται.

Π.Η.Τ.

Ετικέτες

Ένα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close