sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Υπόθεση αρπαγής ανηλίκου-τι υποστηρίζει η αγρινιώτισσα μητέρα για την αντιδικία με τον Βέλγο πατέρα

Το ενδιαφέρον της κοινωνίας στο Αγρίνιο και στο Τόνγκερεν του Βελγίου, έχει προκαλέσει η δικαστική διαμάχη διαζευγμένου ζεύγους, με φόντο την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών τους, ηλικίας τριών και πέντε ετών.

Μια υπόθεση που απασχολεί νομικούς και δικαστικούς κύκλους στις δυο χώρες και που πήρε δημοσιότητα μετά την σύλληψη του Βέλγου πατέρα στο αεροδρόμιο του Ακτίου, έπειτα από έγκληση της αγρινιώτισσας μητέρας.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου με τη μητέρα να κάνει λόγο για αρπαγή του ανηλίκου γιου της, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως το μικρό αγοράκι ήταν μαζί με τον πατέρα του, φορώντας… πιτζάμες.

Ο 46χρονος επικαλέστηκε απόφαση Βελγικού δικαστηρίου, που φέρεται να του δίνει την επιμέλεια του γιου του όπως υποστηρίζει, με την μητέρα όμως κα τους νομικούς της εκπροσώπους να εκφράζουν τελείως διαφορετική άποψη.

Είναι αξιοσημείωτο πως χθες Τετάρτη 2 Οκτωβρίου το δικαστήριο στο Αγρίνιο επρόκειτο να συνεδριάσει για να κρίνει επί της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων του Βέλγικου δικαστηρίου, όμως έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε της αιτήσεως αναγνώρισης εκτέλεσης της Βέλγικης απόφασης.

Μέσα ενημέρωσης του Βελγίου αναφέρουν πως η υπόθεση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Βελγίου και της πρεσβείας του στην Ελλάδα, με τον πατέρα να επικαλείται την διεθνή σύμβαση της Χάγης σχετικά με τα αστικά θέµατα γύρω από τη διεθνή απαγωγή παιδιών.

Τι υποστηρίζει η μητέρα

Το agriniopress.gr επικοινώνησε με την μητέρα που ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο. Η 37χρονη γυναίκα υποστηρίζει πως ο πατέρας – Βέλγος υπήκοος παρουσιάζει την υπόθεση στα μέσα ενημέρωσης-ιδίως στην χώρα του μονομερώς, επιθυμώντας δήθεν να παρουσιαστεί ως το θύμα της υπόθεσης.

Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική, τονίζει η μητέρα.

Ήδη από τον Μάιο του 2018 η μητέρα με τα δύο τέκνα της μετοίκησαν νόμιμα στο Αγρίνιο, με την γνώση και συγκατάθεση του πατέρα κι έκτοτε βρίσκονται σε διάσταση. Όλο το διάστημα της διάστασης η μητέρα ουδέποτε αρνήθηκε την επικοινωνία του πατέρα με τα τέκνα του.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 εξαπατώντας την μητέρα, ο πατέρας άρπαξε τον μεγάλο του γιό, κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο του Ακτίου και το πήρε μαζί του στο Βέλγιο, χωρίς αυτό να το γνωρίζει η μητέρα.

Η 38χρονη έτσι, αναγκάστηκε να κινηθεί νομικά, να υποβάλλει μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα καθώς και να ασκήσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την ανάθεση της προσωρινής επιμέλειας των τέκνων της, για την επιστροφή του παιδιού στην Ελλάδα.

Έτσι επελήφθησαν τα Ελληνικά Δικαστήρια και τον Νοέμβριο του 2018 εκδόθηκε ελληνική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που ανέθετε την αποκλειστική επιμέλεια και των δύο τέκνων τους στην μητέρα και διέτασσε τον πατέρα να επιστρέψει το παιδί στην μητέρα του.

“Ισχύει η ελληνική απόφαση”

Ο πατέρας δεν συμμορφώθηκε στην απόφαση αυτή και κράτησε παράνομα το παιδί για 9 μήνες έως τον Μάιο του 2019, οπότε κατόπιν υποδείξεως Βέλγου Δικαστή αναγκάστηκε να αποδώσει το τέκνο στην μητέρα του.

Άρα, σήμερα, ισχύει νόμιμα η ελληνική απόφαση, και νομίμως τα τέκνα κατοικούν με την μητέρα τους.

Τέλος Αυγούστου 2019 εκδόθηκε από το Δικαστήριο του Τόνγκερεν αντίθετη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων η οποία ανέθετε την επιμέλεια από κοινού και στους δύο γονείς.

Εσφαλμένα ωστόσο , σύμφωνα πάντα με την πλευρά της μητέρας, η απόφαση αυτή δέχθηκε ότι υφίστατο δικαιοδοσία των Βέλγικων δικαστηρίων, μη λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το πρώτο δικαστήριο που επιλήφθηκε, ήταν το Ελληνικό.

Ήδη κατά της αποφάσεως αυτής η μητέρα άσκησε έφεση, η οποία εκκρεμεί προς συζήτηση και η κατάθεση της οποίας σε κάθε περίπτωση έχει αναστείλει την τυχόν εκτέλεση της Βέλγικης αποφάσεως.

Το καλοκαίρι του 2019 ο Βέλγος πατέρας επιχείρησε στην Ελλάδα να λάβει προσωρινές διαταγές δύο φορές με αιτήματα που χαρακτηρίζονται μη νόμιμα και οι οποίες απορρίφθηκαν.

Ο 46χρονος πατέρας, ουδέποτε επιχείρησε να εκτελέσει με νόμιμη διαδικασία την παραπάνω βέλγικη απόφαση, η οποία ωστόσο θα γίνει εκτελεστή όταν τελεσιδικήσει, αλλά αντίθετα επιχείρησε να πάρει τον γιο του αυτοδικώντας και εξαπατώντας την μητέρα.

Η σύλληψή του στο αεροδρόμιο του Ακτίου χαρακτηρίζεται καθ’όλα νόμιμη, διότι δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία εκτέλεσης της βέλγικης απόφασης.

Οι εκπρόσωποι της αγρινιώτισσας μητέρας χαρακτηρίζουν μάλιστα “εντυπωσιακό” το γεγονός ότι χθες 02/10/2019 ο 46χρονος παραιτήθηκε της αιτήσεως αναγνώρισης εκτέλεσης της Βέλγικης αποφάσεως.

Σε κάθε περίπτωση, η μητέρα δεν επιθυμεί να δοθεί περισσότερη δημοσιότητα στην υπόθεση, χάριν εντυπώσεων, διότι κάτι τέτοιο θίγει τον οικογενειακό βίο και την προσωπικότητα των παιδιών της, την στιγμή άλλωστε που υφίσταται ήδη εκκρεμοδικία ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button