sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Σε κινητοποιήσεις οι ιατροί για τις διώξεις και την υποστελέχωση (video)

Αντιδρούν με κινητοποιήσεις γιατροί του Αγρινίου για τις διώξεις για παράβαση καθήκοντος που έχουν ασκηθεί σε βάρος τους για την μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών για εξετάσεις των ασθενών που προσέρχονταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Αγρινίου από το 2018 έως το 2021.

Οι κατηγορούμενοι δικάζονται στις 11 Ιανουαρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αγρινίου και σήμερα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αγρινίου. Νωρίτερα, το πρωί, στον ίδιο χώρο έγινε και η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μάκη Αραβανή το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έχοντας ως δύο βασικούς σταθμούς, τη συμμετοχή στην 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία πού έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ για την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο σύστημα υγείας στις 29 και 30 Νοεμβρίου.

«Στις 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου και θα συμμετέχουμε στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στο υπουργείο υγείας στις 30 Νοεμβρίου στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι ενώσεις του νοσοκομειακών γιατρών της χώρας. Θα υπάρξει ένα κάλεσμα-πρόσκληση τους φορείς της περιοχής σε σύσκεψη την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου προκειμένου να εκφραστεί η στήριξη η αλληλεγγύη της άδικης κατηγορίας που υφίστανται όλοι οι γιατροί της περιοχής καθώς και η συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του νοσοκομείου», ανέφερε ο κ. Αραβανής.

Τι ανέφερε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αιτωλοακαρνανίας Μάκης Αραβανής

«Αυτή είναι η αναγνώριση της προσφοράς από τους διοικούντες, να μας στέλνουν στα δικαστήρια και να διωκόμαστε ποινικά; Αυτό έγινε με βάση τα δικά τους και τα δικαστικά πορίσματα καλύπτοντας τις δικές τους ανεπάρκειες. Παραπέμπονται και κατηγορούνται όλοι οι γιατροί των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που με «εντέλλεσθε» μετακινήσεις συμμετείχαν σε εφημερία στην κάλυψη των κενών δουλεύοντας όλοι ακατάπαυστα.

Η συντριπτική πλειοψηφία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου λειτουργεί κάτω από το ελάχιστο κόστος ασφάλειας πού όμως παρόλα αυτά όλοι οι γιατροί αυτά τα χρόνια βάζουν πλάτη για να μείνουν ανοιχτά ή και να λειτουργούν τα τμήματα.

Το θέμα είναι να δούμε και ποια είναι η κατηγορία. Δεν κατηγορούμαστε ότι εγκαταλείψαμε κάποιον ασθενή ή ότι αρνηθήκαμε να εξετάσουμε κάποιον ασθενή ή ότι δεν ήμασταν στο πόστο μας. Κατηγορούμαστε ότι δεν εκδίδαμε ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εξετάσεων υπό ανύπαρκτες προϋποθέσεις όμως», σημείωσε ο κ. Αραβανής σε σημείο της τοποθέτησής του.

Συμπλήρωσε ακόμη πως «αντ’ αυτού εκδίδαμε χειρόγραφα παραπεμπτικά αντιμετωπίζοντας άμεσα τον πολυτραυματία, τον εμφραγματία, τον ασθενή που είχε εγκεφαλικό σοκ δηλαδή τα οξέα επείγοντα περιστατικά προκειμένου να σώσουμε τους ασθενείς.

Το παράδοξο της υπόθεσης αυτής η αρμόδια αντιεισαγγελέας πρωτοδικών με τη διάταξη της έκρινε δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση διώξεις και ως εκ τούτου έθεσε την υπό κρίση δικογραφία στο αρχείο μετά τις πρώτες καταθέσεις και εγγραφές εξηγήσεις που είχαμε δώσει τον Ιούνιο.

Η αντεισαγγελέας εφετών στην οποία επιβλήθηκε η διάταξη, έκρινε ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος για την παράβαση καθήκοντος που κατηγορούμαστε, που όμως όσο και αν διαβάσει κανείς τη διάταξη της δεν θα βρει κάποιο στοιχείο αιτιολογίας παραδοχής ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις.

Η ίδια παρήγγειλε στην αντεισαγγελέα πρωτοδικών να ενεργήσει κατάκριση παραπομπή μας ή όχι στο ακροατήριο. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν να παραπεμφθούμε».

Ο κ. Αραβανής ανέφερε πως για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η διάταξη της αντιεισαγγελέας πρωτοδικών έκανε δεκτά τα εξής:

Από το σύνολο των νοσηλευτικών μονάδων που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλινικών εξετάσεων στο ΤΕΠ λειτουργούσε όλο το εικοσιτετράωρο μόνο σε έξι νοσοκομεία εκείνο το διάστημα. Σε τέσσερα λειτουργούσε ως τις 11 το βράδυ και στα υπόλοιπα 17 νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ (σε αυτά και του Αγρινίου) η παραπομπή των εργαστηριακών εξετάσεων γινόταν με χειρόγραφα παραπεμπτικά.

Αιτία της καθυστέρησης ήταν η μη λειτουργία αυτοτελούς τμήματος οργάνωσης και πληροφορικής με κατάλληλο δυναμικό, η έλλειψη διοικητικού προσωπικού στα ΤΕΠ καθότι και ο ιατρός του ΤΕΠ λόγω της υποστελέχωσης καλύπτει περισσότερες θέσεις και εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς από όσους το ανάλογων δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο παρόλο που δεν υπήρχαν και οι εγκαταστάσεις.

Αν είχαν αρνηθεί να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων και ειδικότερα του συστήματος για την έκθεση των παραπεμπτικών υπήρχε πιθανότητα να είχαμε θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ακόμη των ασθενών. Πάλι θα ήμασταν κατηγορούμενοι.

Για τη δήλωση του πρώην διοικητή (Δημήτρη Μιχάλη) ο κ. Αραβανής δήλωσε:

Τον διαψεύδει και η ίδια του η κατάθεση στην ΕΔΕ γιατί μόνο όταν το ανακοίνωσε η Ένωση των Νοσοκομειακών Ιατρών το τί ακριβώς συνέβη στην ΕΔΕ μετά έκανε δημόσια δήλωση, τόσο καιρό γιατί δεν έκανε. Λέει πως συμμερίζεται και στηρίζει την άδικη κατηγορία προς τους γιατρούς και λέει ότι αυτός εννοούσε κάποιους μεγαλογιατρούς, εφόσον έχει στοιχεία να τους κατονομάσει. Γιατί αν δεν το κάνει δυνητικά αφορά τον κάθε γιατρό του νοσοκομείου.

Σε ότι έχει να κάνει με τις διοικήσεις:

Είναι στην ευθύνη των διοικήσεων να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ώστε εμείς που είμαστε οι χρήστες να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η σημερινή διοίκηση επίσημα και δημόσια δεν έχει πάρει θέση, το θέσαμε το θέμα, περιμένουμε να πάρει θέση και η διοίκηση και η 6η ΥΠΕ.

Για το ότι κατηγορούνται γιατροί του νοσοκομείου Αγρινίου (και όχι άλλων νοσοκομείων):

Ως γενικότερη εκτίμηση, δυστυχώς το νοσοκομείο Αγρινίου έχει έρθει πολλές φορές στο στόχαστρο και στην επικαιρότητα για λάθος λόγους. Δεν έχει βοηθήσει αυτή η κατάσταση ούτε την λειτουργία του, ούτε την βελτίωσή του. Πόσο μάλλον αυτό το λιγοστό προσωπικό που έχει κατά τη γνώμη μας αδικείται έτσι παράφορα. Είναι πάγια τακτική των διοικούντων και τον κυβερνήσεων να μετακινούνται οι ευθύνες των διοικούντων στους εργαζόμενους. Να απαντήσουν αυτοί που έχουν την ευθύνη. Τέτοιες πρακτικές, όπως και άλλες πρακτικές (αντιδημοκρατικές, αυθαιρεσίες ακόμη και προπηλακισμοί) δεν πρόκειται να μας κάμψουν από την άποψη ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να διεκδικούμε το καλύτερο.

Για τη ΜΕΘ:

Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τη διοίκηση και με το σωματείο εργαζόμενων δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη.

Να θυμίσω ότι είχαμε μιλήσει έγκαιρα για τη Μονάδα να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανεξάρτητα αν θα παρέμενε η τότε διευθύντρια της ΜΕΘ. Είχαμε πει μπροστά στο προγραμματισμένο κλείσιμο της ΜΕΘ για απολύμανση, στη διοίκηση να ζητήσει άμεσα την κατεπείγουσα προκήρυξη των θέσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να βγάλει το υπουργείο ώστε να υπήρχαν οι προθεσμίες (Αύγουστο – Σεπτέμβριο) και με κατεπείγουσες διαδικασίες να είχαν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις σε δύο μήνες.

Λένε δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν υπάρχουν γιατροί κ.α. Αυτά λέγονται εκ του πονηρού. Όταν προκηρύξει το Υπουργείο σε τμήμα που έχει 4-5 κενές θέσεις είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον γιατί θα γνωρίζει ότι εκεί που θα πάει θα είναι ελάχιστοι ιατροί και θα είναι σε ένα άσχημο εργασιακό περιβάλλον. Για αυτό ζητήσαμε να γίνουν ταυτόχρονα και η προκήρυξη και του διευθυντή και των δύο κενών οργανικών θέσεων που υπήρχαν στη ΜΕΘ, με αυτούς τους όρους σίγουρα θα υπήρχε ενδιαφέρον.

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button