Εκλογές

Αγρίνιο: Η ώρα της κάλπης, πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

po-eklogiki-listaΛίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι το άνοιγμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών και αν και ακολουθείται ουσιαστικά η ίδια διαδικασία σε σχέση με αυτή που ακολουθήθηκε το 2010, στις πρώτες εκλογές για τους νέους Καλλικρατικούς δήμους και την αιρετή Περιφέρεια, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται ακριβώς πως είχε ψηφίσει τότε, ειδικά σε ότι αφορά στη σταυροδοσία.

Έτσι, σε ότι  έχει να κάνει με τον δήμο του Αγρινίου , αλλά και γενικότερα όλους τους δήμους, οι ψηφοφόροι καλούνται να “σταυρώσουν” τους τοπικούς συμβούλους των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων που ζουν, τους Δημοτικούς Συμβούλους της αρεσκείας τους στις Δημοτικές Ενότητες τους (τους πρώην δήμους δηλαδή πριν τον Καλλικράτη)  και τέλος Δημοτικούς Συμβούλους μιας ακόμη Δημοτικής Ενότητας (πρώην δήμο) , εκτός από αυτήν στην οποία κατοικούν.

Για παράδειγμα, ένας δημότης της Δημοτικής Κοινότητας του Αγρινίου, μπορεί να βάλει μέχρι δυο σταυρούς για την Δημοτική Κοινότητα του Αγρινίου, μέχρι τρείς για την Δημοτική Ενότητα του Αγρινίου και ακόμη έναν για υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο άλλης Δημοτικής Ενότητας. Αντίστοιχα το ίδιο μπορεί να κάνει ο δημότης που ψηφίζει στον Άγιο Κωνσταντίνο: Δυο σταυρούς δηλαδή στην Δ.Κ. τρείς στην Δ.Ε. Αγρινίου και έναν σε άλλη Δ.Ε. Στο Δοκίμι αντίστοιχα, τα Καλύβια ή την Καμαρούλα, που είναι Τοπικές Κοινότητες του πρώην δήμου Αγρινίου, μπαίνει σταυρός σε έναν μόνο Τοπικό Σύμβουλο, τρείς σε υποψηφίους της Δημοτικής Ενότητας του Αγρινίου και ένας σε υποψήφιο άλλης Δημοτικής Ενότητας.

Σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες (Αγρίνιο, Αγίος Κωνσταντίνος, Λεπενού, Καινούργιο και Παναιτώλιο) οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να βάλουν μέχρι δυο σταυρούς στους υποψηφίους Τοπικούς Συμβούλους.

Όμως τα πράγματα αλλάζουν στη σταυροδοσία των άλλων εννέα (εκτός Αγρινίου) Δημοτικών Ενοτήτων. Εκεί, στους κατά τόπους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους, μπαίνει ένας σταυρός, και άλλος ένας σε άλλη Δημοτική Ενότητα.

Για παράδειγμα, ο κάτοικος της Γαβαλούς, βάζει μέχρι έναν σταυρό για την Κοινότητα του, έναν για την Δ.Ε. ή Εκλογική Περιφέρεια Μακρυνείας και μέχρι έναν σε υποψήφιο άλλης Εκλογικής Περιφέρειας (π.χ. Αρακύνθου ή Αγρινίου ή Παρακαμπυλίων κλπ)

Στην Λεπενού ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι δυο σταυρούς για τους υποψηφίους στην Δημοτική Κοινότητα Λεπενούς, μέχρι έναν στην Δ.Ε. ή Εκλογική Περιφέρεια Στράτου και άλλον έναν σε άλλη Εκλογική Περιφέρεια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button