sliderΓεγονόταΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: «Η αποτυχία αυτή τη φορά έχει όνομα», λένε οι καθηγητές του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας

«Η εκκωφαντική αποτυχία ενός αμφίβολου σχεδιασμού», έτσι περιγράφουν τις επιδόσεις ή μάλλον τα αποτελέσματα εισαγωγής υποψηφίων που ανακοινώθηκαν για τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας της γεωπονικής σχολής του Παν. Πατρών τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας.

Το νεοιδρυθέν τμήμα με έδρα το Αγρίνιο θα έχει μόλις 13 νέους φοιτητές, όλους από τα ΕΠΑΛ, καθώς δεν υπήρξε ούτε ένας επιτυχών από τα Γενικά Λύκεια.


Επισημαίνουν πως το τμήμα δεν δημιουργήθηκε σε «λευκό χαρτί» αφού το Πανεπιστήμιο Πατρών εισηγήθηκε και το ΥΠΑΙΘ μετεξέλιξε ένα πολυτεχνικό τμήμα σε γεωπονικό και τονίζουν ότι «η αποτυχία αυτή τη φορά έχει όνομα»

Η ανακοίνωση:

«Η εκκωφαντική αποτυχία ενός αμφίβολου σχεδιασμού

Τα αποτελέσματα εισαγωγής υποψηφίων που ανακοινώθηκαν στις 27/7/2023, κατέδειξαν αδιαμφισβήτητα την αποτυχία της «ισχυρής γεωπονικής σχολής στην Αιτωλοακαρνανία», έτσι όπως την εισηγήθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ)και τη θεσμοθέτησε το ΥΠΑΙΘ: συνολικά 126 φοιτητές προερχόμενοι από το ΓΕΛ εισήχθησαν στα 4 τμήματα της Γεωπονικής Σχολής με έδρα το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, και επιπλέον 54 φοιτητές από το ΕΠΑΛ με ειδικές εξετάσεις. Ειδικότερα, στο νεοσύστατο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο εισάγονται 0 (μηδέν) φοιτητές από τα ΓΕΛ και 13 από τα ΕΠΑΛ.

Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας δεν δημιουργήθηκε σε «λευκό χαρτί» αφού το ΠΠ εισηγήθηκε και το ΥΠΑΙΘ μετεξέλιξε ένα πολυτεχνικό τμήμα σε γεωπονικό! Συγκεκριμένα, πρόκειται για μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού που εκπόνησε το ΠΠ κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, στη συνέχεια ψηφίστηκε από την Σύγκλητο, εγκρίθηκε από την ΕΘΑΑΕ και νομοθετήθηκε από το ΥΠΑΙΘ, παρότι θεωρητικώς υπεύθυνος για την διάρθρωση των Ιδρυμάτων και για τον εθνικό σχεδιασμό για την Παιδεία είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος απορροφήθηκε από το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας το οποίο ταυτοχρόνως ιδρύθηκε.

Πέραν αυτών, η ουσία βρίσκεται στο ότι ο πειραματισμός αυτός έγινε χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η άποψη των ενδιαφερόμενων μελών του Τμήματος και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά. Αντιρρήσεις και αιτιάσεις επί του σχεδίου του στρατηγικού σχεδιασμού διατυπώθηκαν από το τμήμα μας ήδη από τότε (26/2/2021), όπου σε κατά πλειοψηφία απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, επισημαίναμε πως «… Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από ελλιπή καταγραφή των δεδομένων, ασάφεια στις προτάσεις του καθώς επίσης και από έλλειψη ακαδημαϊκής, κοινωνικής και τεχνοκρατικής τεκμηρίωσης για τις λύσεις που προτείνονται σε αυτό. Επίσης, επισημαίνεται ότι το σχέδιο προέκυψε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σχετική απόφαση των συνελεύσεων των σχετιζόμενων τμημάτων …» και παρακάτω «…[η Γενική Συνέλευση] διαπιστώνει ότι το Tμήμα «Αειφορικής Γεωργίας» που προτείνεται να απορροφήσει το Tμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος δεν είναι βιώσιμο…» (ολόκληρη η τότε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος εδώ: http://www.env.upatras.gr/…/atta…/apofasi_synelefsis.pdf )
Δεν μας άκουσε κανένας…

Και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων, δυστυχώς οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε το λειψό υφιστάμενο προσωπικό του Τμήματος να οργανώσει ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα σπουδών σε ένα άγνωστο εν πολλοίς εκπαιδευτικό πεδίο, να προσδώσει καινοτομικό χαρακτήρα σε αυτό το ασαφούς τίτλου Τμήμα, να διαφημίσει την έννοια της αειφορίας στην κοινωνία διαμέσου κύκλου ομιλιών, να παράξει ερευνητικό έργο σε κατάσταση μετασχηματισμού του ερευνητικού του πεδίου και συνεπαγόμενων αυτού δυσχερειών νομοθετικού χαρακτήρα.

Όμως, η αποτυχία αυτή τη φορά έχει όνομα. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών που το σχεδίασαν με τον τρόπο που το σχεδίασαν και τους συμβιβασμούς που έκαναν, τα μέλη της Συγκλήτου του ΠΠ που το ψήφισαν παρά τις αντιρρήσεις και τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν, την Πρυτανική Αρχή του ΠΠ που ήταν ο ιθύνων νους και η βασική οργανωτική δύναμη του εγχειρήματος, την ΕΘΑΑΕ που ενέκρινε αβρόχοις ποσί το σχέδιο και τους αρμόδιους Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας που εν τέλει ίδρυσαν αυτό το Τμήμα βαπτίζοντας τους μηχανικούς γεωπόνους και νομοθέτησαν κωμικοτραγικές καταστάσεις όπως την απονομή διπλώματος μηχανικού περιβάλλοντος από την Γεωπονική Σχολή του ΠΠ.

Τώρα όμως, ο κόμπος των αέναων σχεδιασμών επί χάρτου έφτασε στο χτένι των μηδενικών φοιτητών. Αρκετά λοιπόν με τους πειραματισμούς. Τρία διαφορετικά ιδρύματα με επτά διαφορετικούς πρυτάνεις και οκτώ κυβερνήσεις με 14 υπουργούς παιδείας έχουν πειραματιστεί με τις καριέρες, το ακαδημαϊκό κύρος και εν τέλει με τις ζωές μας. Απαιτούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τις Πρυτανικές Αρχές προκειμένου να βρεθεί από κοινού μια βιώσιμη λύση για όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματός μας (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικοί).

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας
Αντωνοπούλου Γεωργία
Αντωνοπούλου Μαρία
Ζώτος Αναστάσιος
Κουτελιέρης Φραγκίσκος
Κούτσιας Νίκος
Τεκερλεκοπούλου Αθανασία
Τσιάμης Γιώργος
Φωτιάδη Αγγελική»

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

4 Σχόλια

  1. ΜΙΑ μονοσημαντη λυση,οπως λεμε στα μαθηματικα,υπαρχει:ΑΜΕΣΗ μεταφορα του Γεωπονικου Παν/μιου απο το κρατος των Αθηνων στο Αγρινιον.Τα υπολοιπα “αειφορος… ” ειναι επεα πτεροεντα ,οπως ελεγε ο Ομηρος.Οι “βολευτες” της Αιτ/νιας “βοσκουν” συλλεγοντας ψηφους.Ολα ανηκουν στην Πατρα,εδω και πολλα χρονια.Ο,τι περισσευει το πετανε στο Αγρινιο.Ετσι, εμπασαν στην περιφερεια Δ.Ελλαδος και την Αιτ/νια ,για να δεσει το υλικο.Αυτη ειναι η εμπειρια μου ,ως μαθηματικου και φυσικου στα Παν/μια Πατρων και ΕΚΠΑ Αθηνων επι 43 χρονια.Τελειωνοντας, επιμενω στην προταση μου:ΜΟΝΟΝ αυτοδυναμον Παν/μιον (με ερευνα , διδασκαλια και αμεσες εφαρμογες στην γεωργια).Επειδη στην εποχη του 1950-60- εκανα ολες τις γεωργικες καλλιεργειες και επι πλεον κτηνοτροφικες, θετω το ερωτημα στα μελη ΔΕΠ της “αειφορου…αναπτυξης ,ποση εμπειρια εχουν με την γεωργιαν και κτηνοτροφιαν?Τα προβληματα ΔΕΝ λυνονται στα γραφεια.Πρεπει να πας στα χωραφια και στα γιδοπροβατα..
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ.Κατα καιρους ημουν σε διαφορες επιτροπες για το Παν/μιο Αγρινιου.Επειδη επεμεινα στην παραπανω προταση(σχεδον μονος),την επομενη ημουν εκτος παιδια’ς…Απλα ΔΕΝ επαιρνα “ντιρεκτιβες απο τα κομματα.
    Center of Adiabatic Quantum Computing,San Jose(Silicon Valley),Ca, USA, Dir.Prof. J. Clauser, Nobel prize in Physics 2022.

  2. Εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί αιτήσεως ακυρώσεως του ΑΠΘ κατά της συνταγματικότητας των νόμων Γαβρόγλου, που εν μιά νυκτί πανεπιστημιοποίησε τα ΑΤΕΙ. Στο μεταξύ, πριν το λύσουν οι δικαστές, το πρόβλημα λύθηκε από την ίδια την κοινωνία, που γύρισε την πλάτη στα πανεπιστημιοποιημένα ΤΕΙ.

  3. το πρόβλημα είναι χρόνιο της οι Πατρινοί περιφέρειας σαν κουνούπια απομυζούν αίμα από τις υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας και ιδιαίτερα από το Αγρίνιο που κάθε τενεκές και κομματικός τρόφιμος διοριζόμενος πρύτανης με την ευλογία του εκάστοτε τενεκέ Πρωθυπουργού Υπουργού Παιδείας κάνουν ότι τους πει Ο σατανάς πατέρας τους σβήνουν το όνομά της πόλης ακόμα και από τους χάρτες μετεωρολογίας Αγρινιώτες Λοιπόν τι περιμένετε από αυτούς τους τενεκέδες και τους άλλους που κάνουν τους δημάρχους και τους νομάρχες και είναι χειρότεροι από τους πρώτους γιατί λένε και είναι ότι είναι Αγρινιώτες μέχρι να διοριστούν Κάπου στην Αθήνα και να ξεχάσουν την καταγωγή τους οι κατσαπλιάδες

  4. Είναι τραγικό να έχουμε πανεπιστήμιο στον τόπο μας και να αναγκαζόμαστε να δείξουμε τα παιδιά μας.Γιαυτο υποβιβάζεται η μάθηση στην περιφέρεια ενώ έχει πολλές και καλές σχολείο γιός μου πέρασε το 2021 Ιστορία αρχαιολογία στο Αγρίνιο ήταν η πρώτη του επιλογή και τα κατάφερε . Κράτησε λίγο όμως η χαρά και για αυτόν και για εμάς σαν γονείς τριών παιδιών που κατάφεραν με μεγάλο κόπο να βάλουν τρία παιδιά στο πανεπιστήμιο Πατρών δύο μεγαλύτερα και ο μικρός που πέρασε εδώ στον τόπο του μέσα στο σπίτι του κυριολεκτικά . Κριμα μεγάλο κρίμα δεν φώναξε κανείς ποτέ δεν νοιάστηκε κανείς ποτέ τι γίνανε αυτά τα παιδιά που είδει φοιτούσαν στο τμήμα . Σας λέω λοιπόν εγώ ότι παραπάνω από τα μισά παιδιά και μιλάμε για πάνω από εκατό εκείνη την χρονιά εγκατέλειψαν την επιστήμη αυτή την τόσο σημαντική και όλο γνώση για την πατρίδα μας που γέννησε τον πολιτισμό και τον διέδωσε παντού και εμείς η νέα γενιά……. την θάβουμε .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button