Γεγονότα

Αγρίνιο: ένταση στη σύσκεψη για το κάπνισμα (φωτο)

koi-epimel-syneleysi-kapnisma3Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με ένταση, εκνευρισμό, διαφωνίες αλλά και με συμμετοχή που σπάνια παρατηρείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η έκτακτη συνέλευση στην οποία κάλεσε η Ένωση Επαγγελματιών χώρων Εστίασης, Ψυχαγωγίας και Αναψυχής Αγρινίου, για να συζητηθεί το θέμα της εντατικοποίησης του αντικαπνιστικού νόμου και φυσικά οι τρόποι αντιδράσεις των επαγγελματιών στον νόμο που τους απειλεί με ακόμη μεγαλύτερη πτώση της πελατείας τους.

koi-epimel-syneleysi-kapnisma1

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας γεμάτη, με παρόντες τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ν. Φατούρο, την κα Διβάρη από τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής, την κα Σαμαντά, διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, αλλά και τον αντιδήμαρχο κ. Ράπτη.

16

Από την αρχή της εισήγησης του, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ηλίας Καλλέργης, ξεκαθάρισε πως πρόταση του Δ.Σ είναι η αναστολή της εφαρμογής του νόμου. «Οι επαγγελματίες είμαστε λόγω της κρίσης, έτσι και αλλιώς σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτό το μέτρο μας επιβαρύνει περισσότερο», ανέφερε ο ίδιος και ζήτησε την τρίμηνη παράσταση του μέτρου, έως ότου φτιάξει ο καιρός και ομαλοποιηθούν οι αντιδράσεις από τους καπνίζοντες πελάτες.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου  K. Μπόκας, δήλωσε πως το Επιμελητήριο θα στηρίξει ,υπέρ των επαγγελματιών ,καμπάνια ούτως ώστε να δοθεί οριστική λύση.

Αξιοσημείωτες ήταν οι παρεμβάσεις του μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ Πάνου Ράπτη και του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού Γιώργου Πολύζου, που τόνισαν μεταξύ άλλων πως οι προτάσεις των κεντρικών οργάνων είναι η άμεση αναστολή  εφαρμογής του νόμου και η έναρξη διαλόγου με βασικό ζητούμενο οι ίδιοι οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν εάν τα καταστήματα τους θα είναι καπνιζόντων και μη καπνιζόντων.

Μέχρι να γίνει αυτό , δηλαδή να ξεκινήσει και να προχωρήσει ένας διάλογος σε κεντρικό επίπεδο, σημείωσαν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να περιοριστούν σε συστάσεις και να ελέγχουν μόνον τις επώνυμες καταγγελίες.

koi-epimel-syneleysi-kapnisma6

Στο πλευρό των επαγγελματιών και υποστηρικτής της όποιας απόφασης παρθεί, θα είναι και ο δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Eυθ. Ράπτη.

Ο κ. Φατούρος που πήρε το λόγο, είπε, βέβαια το αυτονόητο: οι νόμοι δεν μπορούν να παραβλεφθούν από τη Διεύθυνση. «Όταν υπάρχουν καταγγελίες και μάλιστα επώνυμες, δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε», τόνισε.

28

Αποδοκιμασίες υπήρξαν όταν πήρε το λόγο η κα Δηβάρη, η οποία προσπάθησε να ενημερώσει τους επαγγελματίες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος , με προβολή… διαφανειών και για το τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος.

«Αν είναι αυτό το θέμα, να κλείσουν τις καπνοβιομηχανίες! Να μην πωλούνται τσιγάρα ούτε στα περίπτερα», «δηλαδή νοιάζονται για την υγεία μας, που δεν έχουμε περίθαλψη δεν τους αφορά», «στα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης που επιτρέπεται, δεν κάνει κακό το τσιγάρο;», ήταν μόνο λίγα από αυτά που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κα Δηβάρη.

koi-epimel-syneleysi-kapnisma2

Αφού αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, ακολούθησαν προτάσεις από τους επαγγελματίες των χώρων εστίασης, μεταξύ των οποίων να υπάρξει καθολική αδιαφορία απέναντι στο νόμο και να βγουν κανονικά τα τασάκια, να κλείσουν τα καταστήματα για δύο ή τρεις μέρες, ακόμη και να καταλάβουν της διεύθυνση Υγείας για όσο καιρό χρειαστεί. Απόλυτη σύμπνοια δεν υπήρξε και αυτό στο οποίο τελικά έδειξαν οι περισσότεροι να συμφωνούν, είναι να απευθυνθούν στους πολιτικούς προϊσταμένους των κλιμακίων της Περιφέρειας, ζητώντας να τους δοθούν οδηγίες  ώστε οι έλεγχοι να έχουν τη μορφή σύστασης και μόνο, όπως, σύμφωνα με πολλούς από τους επαγγελματίες που πήραν το λόγο, γίνεται σε άλλες περιφέρειες. Το θέμα είναι βέβαια εάν αυτή η “ελαστικότητα” προκαλέσει άλλες αντιδράσεις, μιας και οι εντολές του υπουργείου Υγείας είναι σαφείς

koi-epimel-syneleysi-kapnisma5

Θα ακολουθήσει πάντως και νέα συνέλευση για τον ίδιο λόγο την επόμενη Δευτέρα.

14

koi-epimel-syneleysi-kapnisma4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button