ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Αποζημίωση στην κάτοχο του ΙΧ που καταστράφηκε από την κατάρρευση τμήματος των αποθηκών Ηλιού

Το περιστατικό είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 2021 και η γυναίκα είχε κάνει αγωγή κατά του δήμου Αγρινίου και του Ελληνικού Δημοσίου

Αποζημίωση επιδικάστηκε σε κάτοχο ΙΧ αυτοκίνητου που τον Δεκέμβριο του 2021 υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, όταν πάνω στο όχημα έπεσε τμήμα των ετοιμόρροπων τότε καπναποθηκών Ηλιού.

Η υπόθεση απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στις 19 Μαρτίου, όπου και μετά την σχετική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου, αποφασίστηκε να μην ασκηθεί έφεση επί της απόφασης.


Συγκεκριμένα, η γυναίκα κάτοχος του αυτοκινήτου άσκησε κατά του Δήμου Αγρινίου και του Ελληνικού Δημοσίου στις 11/4/2022 αγωγή  ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αγρινίου, με την οποία ζητούσε την καταβολή στην ίδια και σε ολόκληρο και από τους δυο εναγομένους (Δήμο και Δημόσιο) το ποσό των 14.190,00 ευρώ ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της υλικής ζημίας που υπέστη από την ολοσχερή καταστροφή του Ι.Χ.Ε. οχήματος της από την κατάπτωση τοίχου του πάλαι ποτέ κτιρίου αποθηκών Ηλιού, καθώς επίσης και ποσό 5.000,00 ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ίδια αιτία.

Επί της αγωγής αυτής, όπως ενημέρωσε σχετικά η Νομική Υπηρεσία του δήμου την Δημοτική Επιτροπή, εκδόθηκε η με αριθμό 180/2022 οριστική απόφαση του ως άνω δικαστηρίου, η οποία αφού απέδωσε συνυπαιτιότητα στην ενάγουσα ποσοστού 10%, λόγω της στάθμευσης του οχήματός της σε σημείο που γειτνίαζε με το κτίριο των καπναποθηκών Ηλιού, για το οποίο ήταν τοπικό πασίδηλο ότι τελούσε υπό κατάρρευση, της επιδίκασε ποσό της 7.992,00 ευρώ ως αποζημίωση για τη θετική ζημία της και ποσό 1.500,00 ευρώ για την ηθική βλάβη της, καταβαλλόμενο αλληλεγγύης και επί ολόκληρου και από τους δύο εναγόμενους (Ελληνικό Δημόσιο & Δήμο Αγρινίου), με το ακόλουθο σκεπτικό:

Για μεν το Ελληνικό Δημόσιο «κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δε, οι ως άνω διαχρονικές παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου να προβούν σε έργα συντήρησης και επισκευής του κτιρίου καθώς και καθαίρεσης των ετοιμόρροπων τμημάτων αυτού καθώς και η πλήρης εγκατάλειψη του μνημείου συνδέονται αιτιωδώς και κατά τρόπο πρόσφορο με το ένδικο ζημιογόνο αποτέλεσμα της κατάρρευσης καθόσον ήταν αντικειμενικώς ικανές και πρόσφορες, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, να επιφέρουν την κατάρρευση τμήματος της ανατολικής εξωτερικής τοιχοποιίας του κτιρίου των καπναποθηκών Ηλία Ηλιού και την πρόκληση ζημίας στο σταθμευμένο, σε ακάλυπτο κοινόχρηστο χώρο, όχημα της
ενάγουσας. (ΣτΕ 4689/2012). Κατόπιν τούτων στοιχειοθετείται, κατ’ αρχήν αδικοπρακτική ευθύνη του εναγόμενου Δημοσίου προς αποζημίωση λόγω περιουσιακής ζημίας, κατ’ άρθρα 105 και 106 ΕισΝΑΚ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, κατ’ άρθρο 932 ΑΚ».

Δείτε video απο το περιστατικό:

Για δε τον Δήμο Αγρινίου «Κατά την κρίση του δικαστηρίου, δε, η ως άνω παράλειψη των οργάνων του Δήμου να τοποθετήσουν προειδοποιητικές πινακίδες και κυρίως να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε πεζούς και οχήματα, γύρω και πλησίον του κτιρίου, ιδίως από την ανατολική πλευρά, η οποία ήταν ετοιμόρροπη, συνδέεται αιτιωδώς και κατά τρόπο πρόσφορο με το ένδικο ζημιογόνο αποτέλεσμα, καθόσον ήταν αφ’ εαυτής αντικειμενικώς ικανή και πρόσφορη, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, να επιφέρει τούτο την πρόκληση ζημίας στο όχημα της ενάγουσας, που ήταν σταθμευμένο, ελλείψει απαγορευτικών μέτρων, σε κοινόχρηστο χώρο πλησίον των καπναποθηκών Ηλία Ηλιού (ΣτΕ 4698/2012). Εν όψει των ανωτέρω
στοιχειοθετείται, κατ’αρχήν αδικοπρακτική ευθύνη και του εναγόμενου Δήμου προς αποζημίωση λόγω περιουσιακής ζημίας, κατ’άρθρα 105 και 106 ΕισΝΑΚ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, κατ’αρθρο 932 ΑΚ ».
Η παραπάνω κρίση του δικαστηρίου επί α) της συνυπαιτιότητας της ενάγουσας β) της συντρέχουσας συνυπαιτιότητας και των δυο εναγομένων και γ) επί του ύψους των κονδυλίων, είναι απολύτως ορθή και πλήρως αιτιολογημένη, γι’αυτό συντρέχει κατά συνέπεια περίπτωση κατ΄ άρθρο 72 παρ. 1 περ. ιγ του Ν. 3852/2020 (Καλλικράτης) όπως ληφθεί απόφαση περί μη άσκησης έφεσης κατά της με αριθμό 180/2022 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αγρινίου.
Επισημαίνεται ότι ανάλογη απόφαση περί μη άσκηση έφεσης κατά της απόφασης τούτης αναμένεται να ληφθεί άμεσα και από το Ν.Σ.Κ., για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ».

Η Δημοτική Επιτροπή λαμβάνοντας υπ’ όψιν της τις κείμενες διατάξεις, όλα όσα παραπάνω εκτέθηκαν, μετά από διαλογική συζήτηση και δεδομένου ότι τόσο η άρνηση ψήφου, όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων (άρθρο 77, παρ. 10 του Ν. 4555/2019), επί παρόντων
9 μελών, αποφάσισε ομόφωνα την μη άσκηση ένδικου μέσου ( έφεσης) κατά της συγκεκριμένης απόφασης του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αγρινίου.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

2 Σχόλια

  1. Η υπαιτιοτητα που της επιδικασαν δεν υσχυει διοτι ο δημος επρεπε να ειχε αποκλεισει την σταθμεση κοντα στο ετοιμοτοπο κτιριο ως επικυνδυνο χωρο……αλλα αυτα για τον δημο αγρινιου ειναι ψιλα γραμματα….

  2. Με αυτά που ειδικάσαν δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα!!! Οι τιμές των καινούριων αυτοκινήτων όσο και των Μεταχειρισμένων έχουν φτάσει στο Θεό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button