Άδεια διαμονής σε 30.000 μετανάστες με τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης
Τι προβλέπουν οι διατάξεις της τροπολογίας σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση. Δεν χαλαρώνουμε την μεταναστευτική πολιτική μας, δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Άδεια διαμονής σε 30.000 οικονομικούς μετανάστες. Αυτό εκτιμάται πως θα είναι το αποτέλεσμα τροπολογίας που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείου Μετανάστευσης επικαλούμενο τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό της χώρας. Όπως σημειώνεται στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η «διαρροή νόμιμου αλλά και μη νόμιμου μεταναστευτικού πληθυσμού από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες» που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
Υπεύθυνο για την εφαρμογή της θα είναι και το υπουργείο Εργασίας, ενώ η ρύθμιση έχει κατατεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Εντυπωσιακό είναι το πολιτικό στοιχείο του ότι η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να …απολογηθεί (προφανώς σε ακροατήρια «στα δεξιά της») με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει στα social media ότι «η τροπολογία που καταθέσαμε, όχι μόνον δεν χαλαρώνει την Μεταναστευτική μας Πολιτική όπως λανθασμένα κάποιοι γράφουν αλλά βάζει επιτέλους τάξη».
‘Όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργείων «η ρύθμιση επιβάλλει αυξημένες κυρώσεις σε εργοδότες και μετακλητούς αλλοδαπούς εργαζόμενους που παραβιάζουν τους όρους της μετάκλησης και οργανώνει καλύτερα, επιταχύνοντας, τις επιστροφές όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ενισχύει την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Ταυτόχρονα, η ρύθμιση βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια».
Πιο συγκεκριμένα σημειώνεται πως «η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία (3) τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας».
Επίσης «η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν αυτός/ή δεν εργάζεται. Η άδεια δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα».
Η κυβέρνηση τονίζει πως «η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης. Είναι μια ρύθμιση που βάζει τάξη στην αταξία, φέρνει τον νόμο εκεί που επικρατεί η ανομία και αφορά ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν αποκτήσει κάποιες ρίζες εδώ, αφού προϋπόθεση είναι να διαμένουν στην Ελλάδα πάνω από τρία χρόνια πριν τις 30 Νοεμβρίου 2023 και να έχουν συγκεκριμένη και πιστοποιήσιμη εργασία. Εάν δεν την αξιοποιήσουν ή αν απορριφθούν καθίστανται εκ νέου παράνομα διαμένοντες και αυτόματα επιστρεπτέοι».
Η αιτιολόγηση της πρωτοβουλίας σχετίζεται με το ότι «τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια διαρροή νόμιμου αλλά και μη νόμιμου μεταναστευτικού πληθυσμού από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αλβανικής καταγωγής έχουν, για παράδειγμα, φύγει αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική αγορά εργασίας, ιδίως σήμερα που η ανεργία μειώνεται και η οικονομία αναπτύσσεται.
Πολλοί από τους μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, που απασχολούνται ως εργάτες γης, προτιμούν να φύγουν στην Ιταλία ή την Ισπανία, για παράδειγμα, όπου μπορούν πιο εύκολα να αποκτήσουν «χαρτιά» και να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες».
Τέλος επισημαίνεται πως εκτιμάται πως θα αφορά «περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, βάση ενός απλού υπολογισμού. Αν κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία, τότε στα τέσσερα χρόνια μεταξύ της επταετίας και της τριετίας, που προβλέπει η παρούσα ρύθμιση, οι άδειες μπορεί να φθάσουν τις 30.000».