Οι μισοί Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι μεγαλύτεροι των 56 ετών
Στοιχεία της ΑΔΕΔΥ
Μόλις το 1% των εκπαιδευτικών είναι μικρότεροι των 30 ετών – Η Ελλάδα έχει το πιο γερασμένο ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο ανάμεσα στην ΕΕ – Την τελευταία επταετία 126.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν από το Δημόσιο χωρίς να αντικατασταθούν
«Γερασμένο» ανθρώπινο δυναμικό και τεράστια κενά σε θέσεις είναι τα χαρακτηριστικά του Δημοσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΑΔΕΔΥ, ενόψει του συλλαλητηρίου στην 83η ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου οι μισοί εργαζόμενοι αγγίζουν τα 56 έτη, ενώ σε δύο χρόνια, αν δεν αλλάξει κάτι, ο μέσος όρος ηλικίας θα ανέλθει στα 58 έτη.
«Έχουμε το πιο γερασμένο ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Παϊδάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Μάλιστα, στο χώρο της Παιδείας, μόλις το 1% των εκπαιδευτικών είναι μικρότεροι των 30 ετών.
Παρά την ηλικία τους, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Ελλάδα υπερτερούν σε ποιότητα έναντι συναδέλφων τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς -όπως λένε στην ΑΔΕΔΥ- διαθέτουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, είναι καταρτισμένοι και διαθέτουν δεξιότητες.
Αποχώρησαν 126.000 εργαζόμενοι χωρίς να αντικατασταθούν
Βασικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ο κ. Παϊδάς είναι η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού.
Μόνο την τελευταία επταετία, λόγω της κρίσης, αποχώρησαν από το Δημόσιο 126.000 εργαζόμενοι χωρίς να αντικατασταθούν.
Τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται κυρίως στους νευραλγικούς χώρους της υγείας και της παιδείας, όπου το προσωπικό υπολείπεται κατά 30 και 40%.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ μάλιστα επέκρινε το μοντέλο «μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση», καθώς όπως υποστήριξε, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αφού ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι, ήδη, πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Οι εργαζόμενοι έχασαν 30%-40% του εισοδήματός τους
Την οκταετία της κρίσης, οι εργαζόμενοι απώλεσαν το 30 με 40% του εισοδήματός τους. Βασικά αιτήματα της ΑΔΕΔΗ είναι το μισθολογικό, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί.
Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι ο νόμος 4387/16 δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Μάλιστα, εκπρόσωποι του οργάνου πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα κριθεί από την περικοπή ή μη των συντάξεων.
Για τις αξιολογήσεις τόνισαν ότι η ΑΔΕΔΥ δεν είναι αντίθετη, με την προϋπόθεση ότι τα αρμόδια για την αξιολόγηση στελέχη να επιλέγονται αξιοκρατικά, ενώ επανέλαβαν το αίτημά τους για απόσυρση της τροπολογίας που –όπως είπαν– τους απαγορεύει τη συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Αγκάθι» οι ελαστικές μορφές εργασίας
Σύμφωνα με τον κ. Παϊδά, περίπου 80.000 συμβασιούχοι «παρέχουν μόνιμη εργασία εδώ και μια εικοσαετία» και παραμένουν όμηροι, λόγω των ελαστικών μορφών εργασίας.
«Έχουμε μία κρυφή ελπίδα να δούμε την κανονικότητα που μας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός από την 20ή Αυγούστου και μετά» σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα εργασιακά.
Τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό
Ο ΓΓ της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμέλης έκανε λόγο για τεράστια κενά στο δημόσιο, καθώς «από τους 950.000 δημοσίους υπαλλήλους πριν από την κρίση απέμειναν 550.000», γεγονός που καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.
“Ο ΓΓ της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμέλης έκανε λόγο για τεράστια κενά στο δημόσιο, καθώς «από τους 950.000 δημοσίους υπαλλήλους πριν από την κρίση απέμειναν 550.000», γεγονός που καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών. ”
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
πολύ δούλεμα …. μα πάρα πολύ δούλεμα λέμε !!!!!!!!!!