Γεγονότα

Αποδεκατίζονται οι γύπες στην Αιτωλ/νία-εννέα συνολικά έχουν βρεθεί νεκροί

epi-gypas-fulvusΆνευ προηγουμένου είναι η καταστροφή που έχουν υποστεί οι μικροί πληθυσμοί των όρνεων στην Αιτωλοακαρνανία, στις περιοχές του Αιτωλικού, του Αρακύνθου και των Ακαρνανικών. Τα περιστατικά φέτος διαδέχονται το ένα το άλλο, και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εννέα συνολικά θάνατοι, αφού πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr τέσσερα νεκρά όρνεα βρέθηκαν μέσα σε σακούλα, κοντά στο φαράγγι του Παλιορόλακα στον Αράκυνθο. Η ανακάλυψη έγινε από τον τοπικό κυνηγετικό Σύλλογο και εικάζεται πως κτηνοτρόφος , δηλητηρίασε τα όρνεα, τα έβαλε σε σακούλα και τα πέταξε, ώστε να μην εντοπιστούν.

Παράλληλα, ο νεκρός γύπας που βρέθηκε στα Ακαρνανικά, είναι ο δεύτερος στη συγκεκριμένη περιοχή κι έτσι ο αριθμός των νεκρών όρνεων φτάνει μέσα σε λίγους μήνες τα εννέα , εάν προσθέσουμε και τα τρία νεκρά όρνεα που βρέθηκαν κοντά στο Χρυσοβέργι. Εάν αναλογιστεί κανείς το πόσο μικροί – ευαίσθητοι είναι αυτοί οι πληθυσμοί στην Αιτωλ/νία, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι απώλειες είναι μείζονος σημασίας και πλέον το άκρως απειλούμενο είδος κινδυνεύει με απόλυτη εξαφάνιση από την περιοχή μας.


Ήδη νεκρά πτηνά έχουν σταλεί για νεκροψία ενώ έχουν γίνει έρευνες με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης λ/θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού και εθελοντές της Ορνιθολογικής Εταιρείας με σκυλί για φόλες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ενημέρωση έχει γίνει σε κτηνοτρόφους με μονάδες στην περιοχή, σε καφενεία χωριών, ενώ αναμένεται να σταλεί και επιστολή για το ανησυχητικό φαινόμενο σε Περιφέρεια, ΥΠΕΚΑ, Δασαρχεία, Κυνηγετικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους.

Το πιθανότερο είναι οι μαζικοί αυτοί θάνατοι να οφείλονται σε δηλητηριασμένα ψοφίμια, αλλά απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, γι’αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων στα νεκρά όρνεα.

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button