ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Π. Τσιχριτζής: Ο Κατσιφάρας ήθελε τη Νομική στην Πάτρα, ανταλλάσσοντας τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Αποκάλυψη Τσιχριτζή κατά την διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου

«Ο Κατσιφάρας ήθελε τη Νομική στην Πάτρα, ανταλλάσσοντας τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας»

Τα ανωτέρω αποκάλυψε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής με παρέμβαση του στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για τις εξελίξεις για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.


Ο κ. Τσιχριτζής υποστήριξε ότι στην σύσκεψη για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα με τον τότε υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου, ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας αγωνίστηκε για την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα ανταλλάσσοντας τα τμήματα Αγρινίου και Μεσολογγίου.

«Ο κ. Κατσιφάρας αγωνίστηκε για την Νομική σχολή, αλλά με ποιο αντίτιμο, τα τμήματα του Αγρινίου και του Μεσολογγίου» σημείωσε.

Το περιστατικό όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας και μάλιστα ανέφερε πως στην συγκεκριμένη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας δεν εκδόθηκε καν δελτίο τύπου ενώ αποκάλυψε πως υπήρξε και διαπληκτισμός μεταξύ του δημάρχου Αγρινίου και του κ. Κατσιφάρα.

Νωρίτερα ο κ. Τσιχριτζής είχε τονίσει πως συντάσσεται με τις θέσεις του δημάρχου Αγρινίου για το σε ότι αφορά την πρόταση της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Τα όσα αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας διέψευσε στη συνέχεια ο πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Ακούστε τα όσα είπε ο κ. Τσιχριτζής:

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Αυτά που βγήκε και είπε ο κύριος Τσιχριτζής, έπρεπε να τα κάνει τότε και καλύτερα να μη γινόταν η συγχώνευση. Οι πληγές δεν καλύπτονται, χειρουργούνται και γιατρεύονται. Προφανώς και έγιναν λαθεμένοι χειρισμοί και το 2019 και το 2013 από εκείνους που είχαν εξουσία και θέσεις ευθύνης. Και οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι και οι βουλευτές, είτε αθέλητα είτε κυρίως οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών θελητά γιά τη μείωση των τμημάτων του εκτός Πατρών.
    Θέλετε στοιχεία; Α)Επί ΠΑΣΟΚ έγινε το 1985 η ίδρυση και η εγκατάσταση του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Αγρίνιο. Πάλι επί ΠΑΣΟΚ το 1998 το Πανεπιστήμιο Πατρών έκανε αίτημα μέσω της Συγκλήτου και το τμήμα μετακινήθηκε στο Ρίο.
    Β)Επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ το 2013 στην εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά έκλεισε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω του πρύτανή του Παναγιωτάκη δε δέχτηκε να αντικαταστήσει τον τίτλο του σε “Πανεπιστήμιο Πατρών και Δυτικής Ελλάδας”. Επίσης έκλεισαν γιά χάρη της δημιουργίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κυρίως το ΤΕΙ Μεσολογγίου, αφού σ’ αυτό μειώθηκαν αρκετά τμήματα. Επίσης έκλεισαν τμήματα στην Ηλεία.
    Γ)Στη συγχώνευση του Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έκλεισε και το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, γεγονός που παρέσυρε την κατάργηση αρκετών τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία κυρίως, ενός στην Αιγιάλεια κι ενός στην Ηλεία. Το Πανεπιστήμιο Πατρών πέτυχε όλους τους σκοπούς του. Αφού έκλεισαν όλα τα ιδρύματα που το ανταγωνίζονταν στη Δυτική Ελλάδα, χάθηκε η προστασία που αυτά παρείχαν σε όλα τα περιφερειακά τμήματα. Στο μεταξύ το Πανεπιστήμιο Πατρών επιφύλαξε άλλη τύχη σε τμήματα που λειτουργούσαν στην επαρχία και είχε δοθεί υπόσχεση το 2013 στους κατοίκους ότι θα ενισχυθούν κι αυτά τελικά έκλεισαν όπως το ΔΠΠΝΤ Αγρινίου , το Μηχανικών Πληροφορικής Ναυπάκτου και το Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Μεσολογγίου, ενώ το Κοινωνικής Εργασίας που είχε αποφασιστεί το 2013 ότι θα κλείσει, ξανάνοιξε επειδή λειτουργούσε στην Πάτρα και ξαναλειτουργεί μαζί με το ΠΤΔΕ ως ΤΕπΕΚΕ. Στον Πύργο, αντί να μεταφερθεί η Μουσειολογία στην Πάτρα όπου τουλάχιστο θα λειτουργούσε ως αυτόνομα αντικείμενο με τη συνδρομή καθηγητών της εκεί Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, επιλέχτηκε η επανίδρυση του τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα γιά να βολευτούν οι καθηγητές του που ήθελαν να πάνε Πάτρα, επαναλαμβάνοντας αυτό που έγινε με το Οικονομικό Αγρινίου το 1998. Βλέπετε οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν την τεχνογνωσία και την εφαρμόζουν σε διαφορετικές περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει η Μουσειολογία χωρίς ενίσχυση στον Πύργο. Γιά όλα αυτά ευθύνονται αποκλειστικά η διαπραγματευτική ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής την πρύτανη που προωθούσε μόνο την ίδρυση της Νομικής θυσιάζοντας τα πάντα σχεδόν γι’ αυτήν. Κι εδώ έχει ευθύνες και ο Κατσιφάρας γιατί όλα τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τότε υπερενημέρωσαν την τοπική κοινή γνώμη γιά την ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα ενώ ήδη χάνονταν άλλα τμήματα στο Αγρίνιο και τον Πύργο. Όπως έγινε εκ των υστέρων αντιληπτό, καμία Νομική δε θα ιδρυόταν χωρίς τη συνδρομή των τοπικών φορέων που δεν ήθελαν οι πρυτάνεις νέος και απερχόμενη. Και οι φορείς της Θράκης κινητοποίησαν γη και ουρανό πριν ακόμα έρθει στην εξουσία η Ν.Δ. και πέτυχαν να μην ιδρυθεί η Νομική στην Πάτρα.
    Δ)Το 2020 μόνη της η υπουργός της Ν.Δ. κατάργησε 38 τμήματα σε όλη τη χώρα μαζί και τα 3 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών(Νομική στην Πάτρα, ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και Βιοτεχνολογία στο Αγρίνιο). Ο νέος πρύτανης δεν τόλμησε να φέρει αντιρρήσεις σ’ αυτό και μάλιστα είπε μαζί με την κα Κυριαζοπούλου ότι αυτό θα έκαναν κι εκείνοι γιά να μη θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων.
    Ε. Το 2021 ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΜΕ ΣΥΤΡΙΠΙΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΨΗΦΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 7 ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΑΕΕ. Αυτά τα αιτήματα αφορούν 7 τμήματα , τα οποία αφορούν μόνο τμήματα εκτός Πατρών. Η υπουργός δεν ενέκρινε 3 απ’ αυτά τα αιτήματα, ενώ ενέκρινε όλα τα υπόλοιπα και δεν περιέλαβε αυτά τα τμήματα στο Μηχανογραφικό. Στο μεταξύ, το Σεπτέμβρη μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα φανερωθούν τα αδύναμα τμήματα και με βάση τα λεγόμενα της υπουργού θα συγχωνευτούν και θα κλείσουν.
    Απ’ όλα αυτά τα συμβάντα φαίνεται καθαρά ποιά είναι η μεγάλη ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών διαχρονικά. Εκμεταλλεύεται τις αντιθέσεις των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων, εκμεταλλεύεται την αγωνιώδη προσπάθεια που κάνει η εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση να εξοικονομήσει χρήματα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τις συγχωνεύσεις και στο τέλος, πετυχαίνει όχι μόνο να κλείσουν τμήματα στις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και να μετακινήσει άλλα στην Πάτρα. Χρησιμοποιεί δημοκρατικά θεσμικά όργανα όπως η Γ.Σ των τμημάτων, η Σύγκλητος και τα πρυτανικά συμβούλια γιά τα στενά συμφέροντα των καθηγητών κι όχι γιά την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής και τη μητροπολιτική προοπτική της ίδιας της Πάτρας. Εκμεταλλεύεται τη φυσική συστολή των κατοίκων και των τοπικών φορέων μπροστά στο κύρος και τη μόρφωση των καθηγητών του. Χρησιμοποιεί τους φοιτητές και μάλιστα εκμεταλλεύεται τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις τους γιά μεταφορά ΤΟΥΣ στη ζωή και στα φώτα της μεγάλης πόλης(περιπτώσεις Οικονομικού και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Αγρινίου), αλλά δεν ίδρυσε το 2019 Γενικά τμήματα γιά την παρακολούθηση της προόδου των όταν τα τμήματα τους έκλεισαν όπως έγινε στη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταδικάζοντάς τους στο αδιέξοδο και την εγκατάλειψη των σπουδών τους κι από πάνω ΛΕΕΙ ΑΥΤΑΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.
    Ο πραγματικός υπεύθυνος που πρέπει να λάβει ένα μήνυμα που ΜΟΝΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΏΝ ΚΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ. ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟ BLAME GAME ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΌΛΟΥΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΏΝ ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button