Lumaconi με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια σε ήπια σως εσπεριδοειδών
500γρ lumaconi (η αλλο μεγάλο κοφτό ζυμαρικό)
300γρ μανιτάρια φρέσκα της αρεσκείας μας (μπορούμε και ποικιλία μανιταριών)
5-6 κ.σ. καραμελωμένα κρεμμύδια
2 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο εσπεριδοειδών
1 κ.γ. μέλι
2 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. σουσάμι λευκό
100γρ παρμεζάνα τριμμένη
Φρέσκο δενδρολίβανο και θυμάρι ψιλοκομμένα
Αλάτι , πιπέρι , ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε τηγάνι με δυνατή φωτιά και με λίγο ελαιόλαδο σωτάρουμε τα μανιτάρια μέτρια κομμένα . Ταυτόχρονα βάζουμε και τα ζυμαρικά να βράσουν . Τα μανιτάρια μας θα πάρουν περίπου 5-6λ για γίνουν . Αν ειναι πάρα πολλά η διαφορετικά είδη τα σωτάρουμε σε δόσεις . Όταν ειναι έτοιμα προσθέτουμε αλάτι και το σκόρδο και μόλις μυρίσει τα αφαιρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο , τα μυρωδικά , την κρέμα μπαλσάμικο , το μέλι , την παρμεζάνα και το σουσάμι και ανακατέυουμε να ομογενοποιηθούν . Τα αφήνουμε όπως ειναι στο τηγάνι . Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά προσθέτουμε ενα ποτήρι από το νερό τους και μετά τα ζυμαρικά και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα. Ανάλογα μπορεί να χρειαστούμε και επιπλέον νερό γι αυτό κρατάμε αρκετό . Όταν η σάλτσα μας έχει την σύσταση που θέλουμε είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα . Η συνταγή μπορεί να είναι και νηστίσιμη αν αντί για βούτυρο βάλουμε μαργαρίνη και αντί για παρμεζάνα νηστίσιμη φέτα .
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
του Νίκου Καζαντζή