ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

1η Σεπτεμβρίου 1943, η μάχη στο Φονόρεμα Πετροχωρίου

Ο Αντιστασιακός αγώνας και η επίδειξη ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης-πρόταση της αντιπολίτευσης στον δήμο Θέρμου

Σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια – την 1η Σεπτεμβρίου 1943 – έγινε στο Πετροχώρι, στην τοποθεσία Φονόρεμα, μια μάχη μεγάλης σημασίας ανάμεσα στην μικρή δύναμη των ανταρτών και στην επίσης ολιγομελή Γερμανική δύναμη, που ανέβαινε από τα Σιταράλωνα προς το Θέρμο.

Κατά τη μάχη αυτή η αντάρτικη δύναμη υπό τον Θεόδωρο Χαρώνη αιφνιδίασε τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι τους και να καταστραφούν τα οχήματά τους.


Οι Πετροχωρίτες, έτρεξαν στον τόπο της μάχης, περισυνέλεξαν τους νεκρούς, τους μετέφεραν και τους έθαψαν στο Νεκροταφείο τους. Αναμένοντας τα αντίποινα των Γερμανών, τους περίμεναν έξω από το χωριό. Όταν έφτασαν οι Γερμανοί με στόχο τους την πυρπόληση του χωριού, τους ενημέρωσαν πως περισυνέλεξαν κι ενταφίασαν τους νεκρούς.

Οι Γερμανοί, ενώ είχαν ήδη βάλει φωτιά στο πρώτο σπίτι, πήγαν στο Νεκροταφείο για να δουν τους θαμένους νεκρούς. Εκτίμησαν τόσο την επιδειχθείσα κίνηση ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που διέταξαν την κατάσβεση της φωτιάς, κι αποχώρησαν. Έτσι, σώθηκε το Πετροχώρι.

Η πράξη αυτή των Πετροχωριτών, ήταν πράξη κατευνασμού των παθών, κι έτυχε ευμενούς αποδοχής από τους κατακτητές, που επανήλθαν πολλά χρόνια αργότερα και περισυνέλεξαν τα οστά των πεσόντων Γερμανών, ενώ έγινε και ειδική ημερίδα υπό την αιγίδα της Γερμανικής Πρεσβείας της Αθήνας.

Τέτοιες ενέργειες σαν κι αυτή που έγινε τότε στο Πετροχώρι, καλλιεργούν, σφυρηλατούν κι αναθερμαίνουν τις σχέσεις μεταξύ των λαών και συμβάλλουν στην συναδέλφωσή τους, λειτουργούν δε ως άριστο μέσο επίτευξης της πολυπόθητης εξωστρέφειας της περιοχής.

Ο Συνδυασμός Αξιοπιστία και Προοπτική για τον δήμο Θέρμου κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Αυγούστου, για να θεσπιστεί ειδική εκδήλωση και να γίνει ο εορτασμός της Μάχης στο Φονόρεμα.

Η σχετική ανακοίνωση της παράταξης αναφέρει πως «η διοικούσα πλειοψηφία και τμήμα της αντιπολίτευσης, με ρηχά επιχειρήματα αρνήθηκε τον εορτασμό και καταψήφισε την πρότασή, παρότι ως σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ιστορικών μας γεγονότων της περιόδου εκείνης. Ανεξήγητη κι ανερμήνευτη λοιπόν η στάση τους.

Συμπληρωματικά, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη μάχη είναι μόνο ένα εκ των ιστορικών γεγονότων που σχετίζονται με την Εθνική Αντίσταση και το καλοκαίρι του 1943. Στην συγκεκριμένη περίοδο εντοπίζονται επίσης η Μάχη της Γουρίτσας και η καταστροφή του Θέρμου. Αν και κατατέθηκε πρόταση ονομαστικά μόνο για το ένα, αυτό δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση την σπουδαιότητα των δύο άλλων».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button