Γεγονότα

105 οικοδομικές άδειες τον Ιανουάριο στη Δυτική Ελλάδα

Περαιτέρω μείωση περίπου 34% τον τελευταίο χρόνο σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στη Δυτική Ελλάδα, 30% στα Ιόνια Νησιά και 50% στην Ήπειρο

Το φάσμα της ανεργίας, με το οποίο είναι αντιμέτωπα 300 επαγγέλματα που σχετίζονται με το χώρο της οικοδομής, διογκώνεται καθημερινά.

Το μέλλον της πάλαι ποτέ “ατμομηχανής της οικονομίας”, στην οποία εμπλέκονται δεκάδες επαγγέλματα, προοιωνίζεται δυσοίωνο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε τον Ιανουάριο του 2013 σε μόλις σε 1.418 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 260,2 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.044,7 χιλιάδες κ.μ. όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 36,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,3% στην επιφάνεια και κατά 32,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Ειδικότερα στην Δυτική Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 εκδόθηκαν μόλις 105 οικοδομικές άδειες και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας για δημόσια και ιδιωτικά έργα, έναντι 171 τον Ιανουάριο του 2012¸ που αντιστοιχούν σε 12.700 τ.μ. επιφανείας και 44.400 κ.μ. όγκου, έναντι 18.500 τ.μ. και 67.500 κ.μ. τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή το διάστημα Φεβρουαρίου 2012- Ιανουαρίου 2013, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Δυτική Ελλάδα εμφανίζει μείωση 36,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 37,1% στην επιφάνεια και 33,8% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2011- Ιανουαρίου 2012.


Αντίστοιχα τα στοιχεία για την Περιφέρεια Ηπείρου, εμφανίζουν με μείωση 30,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 44,9% στην επιφάνεια και 50,4% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2011- Ιανουαρίου 2012, ενώ και στα Ιόνια Νησιά παρατηρήθηκε μείωση 51,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 34,3% στην επιφάνεια και 30,9% στον όγκο.
Οι οικοδομικές επιχειρήσεις στην Δυτική Ελλάδα βλέπουν τη δουλειά τους να χάνεται, οι μεσίτες δεν έχουν πελάτες, παρά τις όποιες προσφορές τους και χιλιάδες οικοδόμοι έχουν μείνει στο δρόμο με κάποιους άλλους να βρίσκουν μεροκάματα περιστασιακά.

Τα ποσοστά της ανεργίας “χτυπάνε κόκκινο”, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο χώρο της οικοδομής, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μεγάλη πλειοψηφία οικοδόμων βρίσκονται εκτός εργασίας, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για τους σιδεράδες και τους ελαιοχρωματιστές. Το ίδιο αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους. Την αρνητική εικόνα, που δύσκολα όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι θα αλλάξει, επιτείνει η συρρίκνωση των μεροκάματων (ακόμη και κατά 20%) σε σχέση με το παρελθόν.
Δεν είναι λίγες οι οικοδομές που μένουν στη μέση, καθώς οι εργολάβοι, λόγω οικονομικών δυσκολιών, αδυνατούν να τις αποπερατώσουν, με συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να μένουν εκτός επαγγελματικού στίβου. Κάποιοι αναγκάζονται να κάνουν προσωρινά άλλες εργασίες, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Μεγάλο αγκάθι για τους εργαζόμενους στην οικοδομή αποτελεί η ανασφάλιστη εργασία, που ξεπερνά το 40%, αν συνυπολογιστούν και οι οικονομικοί μετανάστες.

newsplus.gr

 

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button