ΠολιτισμόςΡοή ΕιδήσεωνΤέχνες

Αυλαία για «το σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε

Mια ευχάριστη έκπληξη για την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Αγγελόκαστρο, η τελετή λήξης της ομάδας «Το σεντούκι του παππού» για τη σχολική χρονιά 2022-23.

Εκτός από τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην Εκπαίδευση. Ανάμεσά τους και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγρινίου, κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, μαζί με την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, κυρία Σπυριδούλα Παπαϊωάννου, γονείς από την πόλη του Αγρινίου και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου.


Η συγγραφέας και εμπνεύστρια του εθελοντικού προγράμματος, κυρία Αριάδνη Δάντε καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης και παρέδωσε αμέσως τη σκυτάλη στον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και εμπνευστή του Μουσείου, κύριο Θεόδωρο Τσιλίκα, για να παρουσιάσει το αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στην εισήγησή του, ο κύριος Τσιλίκας τόνισε την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του φυσικού κάλλους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και παρότρυνε το κοινό να ανακαλύψει τα τοπία της περιοχής επιδεικνύοντας τον δέοντα σεβασμό στο περιβάλλον.

Ακολούθησαν τρεις εκπλήξεις για τον κύριο Τσιλίκα. Η μαθήτρια και μέλος της ομάδας, Έλενα Τρομπούκη, από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, μοιράστηκε τις σκέψεις της για το περιβάλλον με το κοινό και χάρισε το πολύτιμο γραπτό της στον κύριο Τσιλίκα. Η μικρή συγγραφέας, που διαθέτει και ένα εξαιρετικό ταλέντο στη ζωγραφική, είχε ενσωματώσει στο πόνημά της το δικό της εικαστικό έργο τέχνης για τη σωστή ανοικοδόμηση μιας πόλης με τη τεχνική «Σωστό και Λάθος»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η μαθήτρια και μέλος της ομάδας, Σοφία Παπαγιάννη από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Η μικρή Σοφία τόνισε τη σημασία της ανακύκλωσης, των καθαρών από σκουπίδια θαλασσών και τον σεβασμό στη φύση, στέλνοντας το μήνυμα: «Η φύση μας δίνει απλόχερα την ευτυχία. Ας της δώσουμε και εμείς απλόχερα την αγάπη που της αξίζει.».
Η τρίτη έκπληξη ήταν η αναφορά στη σπουδαιότητα του δάσους. Η μαθήτρια και μέλος της ομάδας, Ευαγγελία Σούμπαση από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου αγκάλιασε με τη σκέψη της το παραμύθι «Ο Γίγαντας του Δάσους» της Αριάδνης Δάντε και σημείωσε πως «Οι άνθρωποι οφείλουν να σέβονται τα δασικά και όλα τα περιβαλλοντικά οικοσυστήματα. Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τη φύση και το περιβάλλον όλα θα κυλήσουν ομαλά στη ζωή του ανθρώπου». Η Ευαγγελία φιλοτέχνησε με το ταλέντο της στο γραπτό της τον Γίγαντα του Δάσους και παρέδωσε το έργο της στον κύριο Τσιλίκα, ως δείγμα ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία της ομάδας στο Μουσείο όλη τη σχολική χρονιά 2022-23.
Με το πέρας των μηνυμάτων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγρινίου, κυρία Μαρία Παπαγεωργίου αποδέχτηκε την πρόσκληση από τη συγγραφέα να καθίσει στην καρέκλα της «Καλεσμένης» και να παίξει στο παιχνίδι των παιδιών. Στο παιχνίδι συμμετείχε η Έλενα Τσιλίκα στον ρόλο της παρουσιάστριας/δημοσιογράφου, η Μαρία Σώκου-Δώνου με τη Σοφία Παπαγιάννη στον ρόλο των αφηγητριών, η Ευαγγελία Καροπούλου στο ρόλο της εξερευνήτριας Διαδικτύου και η Μαρέβα Αρωνιάδα στον ρόλο της ζωγράφου. Η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση του παιχνιδιού και τη σκηνοθεσία.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού άνοιξε το σεντούκι του παππού και έβγαλε το ποίημα «Παντρειά». Το ποίημα ανήκει στην κατηγορία της αγάπης και κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείας της Αμερικής. Η κυρία Παπαγεωργίου, αφού απάντησε στις ερωτήσεις της παρουσιάστριας, άκουσε με προσοχή τη συνεργατική αφήγηση του ποιήματος από τις δύο αφηγήτριες. Στο ποίημα αναφέρεται ο διάλογος μιας μάνας και μιας κόρης και παρουσιάζεται ο πόθος της κόρης να βρει έναν άντρα να παντρευτεί. Μετά την αφήγηση, η εξερευνήτρια ενημέρωσε την καλεσμένη με πληροφορίες για τα σημαντικά αξιοθέατα της Αμερικής. Ταυτόχρονα, η ζωγράφος ζωγράφιζε το σκηνικό της ιστορίας. Όταν τέλειωσαν οι παίκτες, τότε η Αντιδήμαρχος πήρε τον λόγο, «μπήκε στο σκηνικό» και επέλεξε να είναι η κόρη του ποιήματος. Αυθόρμητα, όπως ορίζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, αξιοποίησε όλες τις πληροφορίες που της δόθηκαν, εμπνεύστηκε μια ιστορία και με την πλοκή της κατενθουσίασε το κοινό.

Η Αριάδνη Δάντε απένειμε την αναμνηστική κάρτα μέλους της ομάδας στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και η μικρή Μαρέβα αφιέρωσε στην κυρία Παπαγεωργίου το εικαστικό της έργο. Έπειτα, όλα τα μέλη της ομάδας έλαβαν τα αναμνηστικά διπλώματα «Δημιουργού Ψηφιακού Περιεχομένου», υπογεγραμμένα από την Αριάδνη Δάντε και τον κύριο Τσιλίκα. Επιπλέον, τα μέλη έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο το εκπαιδευτικό βιβλίο «Ψάχνοντας την παραλία» της Αριάδνης Δάντε, μια ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Τσιπούπολη. Στο τέλος, η συντροφιά απόλαυσε γλυκίσματα και κεράσματα από τους οικοδεσπότες της τελετής. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι παραδοσιακές φωτογραφήσεις στην πέτρινη σκάλα του Μουσείου.

Υπενθυμίζουμε στο κοινό πως η μίνι σειρά ψηφιακών αφηγήσεων με τίτλο «Το σεντούκι του παππού» έχει στόχο την προαγωγή της αξίας του παιδικού βιβλίου, τη μύηση των συμμετεχόντων και των ακροατών στη δημιουργική γραφή και τον ψηφιακό εγγραμματισμό, την ενδυνάμωση της φαντασίας μικρών και μεγάλων και την ανάδειξη της λαογραφίας και της Παγκόσμιας Δημοτικής Ποίησης του Περικλή Καίσαρη μέσα από ένα μοναδικό κάθε φορά παιχνίδι. Εμψυχώτρια της σειράς είναι η Μηχανικός Πληροφορικής και υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής, κυρία Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου, που διατηρεί το συγγραφικό ψευδώνυμο «Αριάδνη Δάντε». Τη δημιουργική ομάδα του έργου πλαισιώνει ο Καθηγητής Θαρρενός Μπράτιτσης (Τμήμα Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), ο εκπαιδευτικός Θεόδωρος Τσιλίκας (Υπεύθυνος του Μουσείου Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας) και ο εκπαιδευτικός Δημήτριος Σακκούλης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων (ΠΕ70) ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

Οι Εκδόσεις Τσιπούπολη ευχαριστούν όλους τους φίλους της δημιουργικής μάθησης που συμμετείχαν εθελοντικά στις συναντήσεις του ερευνητικού προγράμματος και τους καλεσμένος.
Τέλος, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη της στα διαδικτυακά ειδησεογραφικά μέσα για την επικοινωνία του τόσο σπουδαίου εγχειρήματος.
“Καλό καλοκαίρι με υγεία και αγάπη για τον Πολιτισμό, την Τεχνολογία και τη Δημιουργική Μάθηση.”
dante (1)

dante (2)

dante (3)

dante (4)

dante (5)

dante (6)

dante (7)

dante (8)

dante (9)

dante (10)

dante (11)

dante (13)

dante (14)

dante (15)

dante (16)

dante (17)

dante (18)

dante (19)

dante (20)

dante (21)

dante (22)

dante (23)

dante (24)

dante (25)

dante (27)

dante (28)

dante (29)

dante (30)

dante (31)

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button