Lifestyle & People

Ζυμαρικά με πουρέ μελιντζάνας, ψητά λαχανικά, μανιτάρια σωτέ, προσούτο

lif-ligkoyiniΥλικά για 4 άτομα

1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας , προτείνονται λιγκουίνι


2 μελιντζανες για τον πουρε

2-3 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά καρέ

1 ξερό κρεμμυύδι σε ροδέλες

2 φρ κρεμμυδάκια το λευκό μέρος μόνο , ψιλοκομμένα

1/3- 1/2 συσκευασία μανιτάρια φρέσκα της αρεσκείας σας καλύτερα 2-3 είδη για πιο ιδιαίτερη γεύση, συνολικά 200-350γρ

15-20 ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 -2 συσκευασίες προσούτο

2κ.σ. σκορδόλαδο

50μλ λευκό κρασί η κονιάκ

Βούτυρο , ελαιόλαδο , αλάτι, πιπέρι, 1κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο BBQ η 1κ.γ.καπνιστή πάπρικα

1/2 ματσάκι μαιντανό τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια μόνο , ψιλοκομμένος

1/3 ματσάκι φρ. βασιλικός τα φύλλα ψιλοκομμένα

Φρ.  θυμάρι τα φυλλαράκια μόνο απο μερικά κοτσάνια

Παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

Κάνουμε πρώτα τον πουρέ μελιτζάνας : τρυπάμε με πυρούνι πολλές φορές γύρω γύρω τις μελιντζάνες και τις ψήνουμε στον αέρα 180βαθ. 50λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις βγάζουμε αφήνουμε λίγο να κρυώσουν , τις ανοίγουμε στη μέση και με κουτάλι καθαρίζουμε τη σάρκα απο τη φλούδα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και 1κ.σ. κρέμα μπαλσάμικου BBQ η 1κ.γ. καπνιστή πάπρικα και με πυρούνι ανακατεύω και πιέζω να πάρει υφή πουρέ.

‘Οσο ψήνεται η μελιντζάνα κάνουμε τα υπόλοιπα. Σωτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατη φωτια κομμένα σε μέτρια κομμάτια για μερικά λεπτά με λίγο ελαιόλαδο ,αν έχω διαφορετικά είδη καλό είναι κάθε είδος να σωταριστεί μόνο του . Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε μπώλ και αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε φυλλαράκια απο φρ. θύμαρι και 1κ.γ. σκορδόλαδο , ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν. Προχωράμε ψήνοντας το ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες σχετικά παχιές με λίγο λάδι στο ίδιο τηγάνι. Όταν πάρει χρώμα το αφαιρούμε και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια κομμένα σε καρέ (κυβάκια δηλ) , τα σωτάρουμε και αυτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας, όταν πάρουν χρώμα αλατίζουμε και τα αφαιρούμε και αυτά . Απο τα λαχανικά που σωτάραμε αν δούμε ότι κρατάνε λαάδι τα ξεκουράζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ψήνουμε τις φέτες προσούτο μερικά λεπτά και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Βράζουμε τα ζυμαρικά αλλά να κρατάνε ελαφρώς γιατί θα μαγειρευτούν επιπλέον  μέσα στη σάλτσα μας έτσι ώστε να μην μας βγούν τελικά πραβρασμένα και όταν είναι σχεδόν έτοιμα κρατάμε 1 νεροπότηρο απ’ο το νερό βρασμού τους γιατί περιέχει άμυλο και θα μας βοηθήσει να πήξουμε τη σάλτσα μας.

Σε μεγάλο βαθύ τήγανι – σωτέζα η στην κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμάρικα λιώνουμε 1-2κ.σ. βούτυρο , προσθέτουμε τα ντοματίνια μετά απο 1λ αρχίζουν να βγάζουν τα ζουμάκια τους τότε προσθέτω τον πουρέ μελιντζάνας, τα λαχανικά, τα μανιτάρια, το προσούτο ,ανακατεύουμε προσθέτουμε 2κ.σ. σκορδόλαδο και μόλις μυρίσει το σκόρδο  σβήνουμε με το κρασί . Μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά επιπλέον 2κ.σ. βούτυρο ( εναλλακτικά 50γρ τυρί κρέμα η 100γρ κρέμα γάλακτος) και λίγο απο το νερό βρασμού που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας έχοντας χαμηλώσει τη φωτιά . Δοκιμάζουμε απο αλατι ελέγχουμε τη σύσταση της σάλτσας αν έχει πήξει πολύ βάζουμε λίγο νερό βράσμου ακόμη. Στο τέλος συπμληρώνω με το φρ κρεμμυδάκι ψιλοκκομένο το φρ βασιλικό  τον μαιντανό και την τριμμένη παρμεζάνα . Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε !!!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

TIP1 αντί για προσούτο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας π.χ. καπνιστή γαλοπούλα , ψητή χοιρινή μπριζόλα με μυρωδικά . Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο ψημένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια η κάποιο άλλο κρέας που μπορεί να μας εχει μείνει απο προηγούμενη μέρα .

TIP2 μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα λαχανικά μας και να σωτάρουμε και πιπεριά κόκκινη , πράσινη , αρακά βρασμένο η και στρογγυλά φασολάκια βράσμενα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια.

του Νίκου Καζαντζή

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button