Ελλάδα

Ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση διορισμού διοίκησης στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

epi-limaniΟ πρώην πρόεδρος της ΡΑΛ και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο πρώην εισηγητής της ΡΑΛ και δικηγόρος Γεώργιος Παπαδόπουλος και η οικονομολόγος Αφροδίτη Μακρυγιάννη η οποία ήταν πρώην εισηγήτρια της εν λόγω Αρχής, προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη η από 16.6.2017 απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας με την οποία διορίστηκαν πρόεδρος, αντιπρόεδρος, μέλη και εισηγητές στην ΡΑΛ.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη και πρώην μέλη της ΡΑΛ είχαν διοριστεί το 2014. Ενδιαφέρον εχει και το γεγονός οτι στη  νέα διοίοκηση της ΡΑΛ συμμετέχουν Αιτωλοακαρνάνες και συγκεκριμένα, στην θέση του προέδρου τοπθετήθηκε ο πρώην συνεργάτης του υπουργού Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή , Π. Αγγελόπουλος, την θέση του αντιπροέδρου ανέλαβε ο πρ. τραπεζικός Αθανάσιος Τορουνίδης (σ.σ. ήταν υποψήφιος για τη θέση του διοικητή των νοσοκομείων της Αιτωλ/νίας) , ενώ μέλος του Δ.Σ. είναι και ο νομικός με μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά  Σπ. Γρίνος, υιός του δικηγόρου και στενού φίλου του Π. Κουρουμπλή Γιώργου Γρίνου, πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου.

Με το νόμο 4389/2016 η ΡΑΛ μεταλλάχτηκε σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή και επιφορτίσθηκε με αυξημένες και ποικίλες αρμοδιότητες. Έτσι, ο διορισμός των μελών της ΡΑΛ γίνεται πλέον μέσω της διαδικασία της προηγούμενης πρότασης της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Στην αίτησή τους οι τρεις αναφέρουν, ότι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (24 μέλη) συνήλθε και αποφάσισε κατά οριακή πλειοψηφία (13 θετικές και 11 αρνητικές ψήφους) για τους 10 προταθέντες και 15 θετικές και 9 αρνητικές ψήφους για έναν προταθέντα. Στην συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας όρισε τα νέα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της ΡΑΛ.

Στην αίτηση ακύρωσης τους οι τρεις επισημαίνουν ότι είναι άκυρη η επίμαχη υπουργική απόφαση, καθώς η απόφαση της διάσκεψης των προέδρων ελήφθη με απλή πλειοψηφία και όχι ομόφωνα ή με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και η νομοθεσία, ενώ όπως αναγράφεται στα πρακτικά της διάσκεψης, για ορισμένα από τα προταθέντα και στην συνέχεια διορισθέντα πρόσωπα «δεν διαθέτουν εχέγγυα αμερόληπτης και ανεξάρτητης κρίσης», όπως απαιτείται η νομοθεσία (νόμος 4389/2016).

Ακόμη, αναφέρουν ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στα άρθρα 101 και 109 του Συντάγματος και στο νόμο 4389/2016, ενώ τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη και πλήγεται η προσωπικότητα και το κύρος τους.

Τέλος, οι τρεις, επισημαίνουν ότι επιβάλλεται η άμεση χορήγηση προσωρινής διαταγής, την έκδοση απόφασης που θα αναστέλλει την επίμαχη υπουργική απόφαση και τέλος την έκδοση απόφαση που θα την ακυρώνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close