Γεγονότα

Ζητούν επανεκτίμηση ζημιάς παράγωγοι πορτοκαλιών στα Καλύβια

epi-xalasmena-portokalia

Ζημιά στην παραγωγή των πορτοκαλιών τους υπέστησαν παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου και συγκεκριμένα καλλιεργητές με εκτάσεις στην Στράτο, τη Νεάπολη και τα Καλύβια του δήμου Αγρινίου.

Η παραγωγή τους, όπως εξηγούν στο agriniopress.gr, υπέστη σχεδόν ολική ζημιά από το χαλάζι, με αποτέλεσμα να πωλούν τη σοδειά με 0,03 ευρώ το κιλό, εισόδημα που δεν μπορεί βέβαια να τους καλύψει ούτε τα έξοδά τους για την καλλιέργεια. Διαφορετικά, ειδικά στην περίπτωση των Καλυβίων όπου οι παραγωγοί είναι περίπου είκοσι, η τιμή των εξαγώγιμων πορτοκαλιών θα έφτανε τα 20 λεπτά το κιλό. Οπότε είναι ευνόητο και το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν.

Ο ΕΛΓΑ στα Καλύβια εκτίμησε αρχικά το ποσοστό της ζημιάς στο 35%, με τους παραγωγούς να επιμένουν πως το ποσοστό και κατ’ επέκταση η αποζημίωση που θα πάρουν, είναι εξαιρετικά μικρή σε σχέση με το πραγματικό.

‘Έκαναν μάλιστα ένσταση στον ΕΛΓΑ Αγρινίου, ζητώντας να επανεκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς.

Το agriniopress.gr επικοινώνησε με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και τον προϊστάμενο κ. Αλέξανδρο Κοντοσπύρο, ο οποίος και διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης με έλεγχο που θα ξαναγίνει από υπαλλήλους του ΕΛΓΑ Αγρινίου στη σοδειά και πως για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί και η κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Τόνισε δε, πως σε κάποιες περιοχές, όπως στην Στράτο, έχει γίνει εκτίμηση σε καλλιέργειες που η ζημιά έχει υπολογιστεί στο 55% με 60%.

Σχολιάζει ωστόσο πως η μεγάλη ζημιά στις συγκεκριμένες καλλιέργειες έγινε το καλοκαίρι, σε χαλαζόπτωση που υπήρξε τον Ιούνιο και πως αυτή δεν έγινε αντιληπτή από τους καλλιεργητές, με αποτέλεσμα να τη δηλώσουν πολύ αργότερα.

Ωστόσο, θα γίνει επανεκτίμηση και στα κιλά της πληγείσας παραγωγής του κάθε καλλιεργητή, σύμφωνα πάντα με τον ΕΛΓΑ Αγρινίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button