ΕξελίξειςΠολιτική

Ζητούν αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στον Βάρνακα

geg-oreinos-dromos-thermo2

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν με τη μορφή αναφοράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βάρνακα του Δήμου Ξηρομέρου η οποία πλήγηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα στις αρχές Οκτώβρη με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρές καταστροφές, μεταξύ αυτών, να αποκλειστεί ο αγροτικός δρόμος που συνδέει το χωριό με το παλιό Βαρνακα. Με την επιστολή ζητείται να γίνουν αμέσως ενέργειες για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο δρόμο και να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.

Η επιστολή του προέδρου:


ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΚΑ

 

O Bάρνακας είναι Τοπική Κοινότητα του Δήμου Ξηρομέρου. Στην τελευταία απογραφή (2011) είχε πληθυσμό 342 μόνιμους κάτοικους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι κάτοικοι είναι αγροκτηνοτρόφοι.

Μέχρι την δεκαετία του 1960 το χωριό ήταν 5 χιλιόμετρα βόρεια από το τωρινό. Στην συνέχεια έγινε μετοίκηση και οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στα όρια της σημερινής τοπικής κοινότητας.

Το παλιό χωριό Βάρνακας (σήμερα χαλάσματα και μισογκρεμισμένο) είναι η ιδιαίτερη  πατρίδα του στρατηγού Γ. Βαρνακιώτη, από το οποίο κήρυξε την έναρξη της επαναστάσεως για την Δυτική Ελλάδα.

Κατά την πρόσφατη θεομηνία, αρχές Οκτωβρίου,  που έπληξε το  Δήμο  Ξηρομέρου στο Βάρνακα σημειωθήκαν οι μεγαλύτερες και σοβαρότερες καταστροφές. Πέραν ότι υπερχείλισε ο χείμαρρος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και περιουσίες, κατέρρευσε το τοιχίο αντιστήριξης (διπλά στο Αρχαίο Φράγμα Αλυζιας) του δρόμου που συνδέει το σημερινό χωριό με το παλιό Βαρνακα. Ο δρόμος αποκλείστηκε και απαγορεύτηκε από τις αρχές η κυκλοφορία του.

Ο δρόμος αυτός είναι κομβικής σημασίας για το Βαρνακα. Σχεδόν το 90%  των κτηνοτροφών, περίπου 60 οικογένειες, περνάνε από αυτό το σημείο για  να πάνε στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους. Αυτή  την στιγμή είναι αποκλεισμένοι δεν και  μπορούν να μεταφέρουν τις ζωοτροφές όπως και τα προϊόντα τους (γάλα, κρέας).

Επίσης, η πλειοψηφία των κάτοικων έχει κτήματα και περιουσία στην περιοχή του παλιού Βαρνακα και δεν μπορούν να μεταβούν εκεί.

Ακόμη, το αντλιοστάσιο της Τ.Κ είναι πιο πάνω από το σημείο της καταστροφής και είναι  και αυτό αποκλεισμένο.

Επίσης, ο δρόμος αυτός δεν είναι απλά ένας  μικρός αγροτικός δρόμος. Συνδέει σπουδαία μνημεία όπως το Αρχαίο Φράγμα Αλυζιας , το Ενετικό κάστρο του Βάρνακα, τον παλιό οικισμό του Βάρνακα με τις μετά Βυζαντινές εκκλησίες , τους παλιούς νερόμυλους.

Θα πρέπει επομένως να γίνουν αμέσως ενέργειες για να αποκατασταθεί η ζημιά  και να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.

Ο δήμος Ξηρομέρου αυτή την στιγμή αδυνατεί λόγω του κόστος, και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δηλώνει αναρμόδια γιατί ο δρόμος δεν είναι χαρακτηρισμένος ως εθνικός η επαρχιακός. 

 

ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Κ ΒΑΡΝΑΚΑ

        

 

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
pap spanakopita 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button