ΕξελίξειςΠολιτική

Ζητά πρωτοβουλίες για τα βιολογικά προϊόντα η Ν. Φούντα

epi-biologika-proionta

Άλλη μία θλιβερή αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ελλάδα, κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι καταναλωτές στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα (σε ποσοστό που φθάνει το 71%) και είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν ακόμα μεγαλύτερο αντίτιμο για την αγορά τους, τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα δεν φθάνουν στα ράφια των ευρωπαϊκών αγορών και η ελληνική οικονομία χάνει ένα προνομιακό πεδίο παραγωγής.

Ωστόσο η ένταξη του δυναμικού αυτού τομέα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσε να αναδείξει τη χώρα μας σε πρωταγωνίστρια παραγωγό. Η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον αρμόδιο Υπουργό, όπως την αναθεώρηση του πλαισίου για τη βιολογική γεωργία βάσει χρονοδιαγράμματος και την  αυστηροποίηση των κανόνων πιστοποίησης.

Απαιτείται άμεσα:

–   βελτίωση του συστήματος ελέγχων σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας παραγωγής,

–   θέσπιση ενιαίων κανόνων βιολογικής γεωργίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ,

–   αυστηροποίηση του πλαισίου για τα ζώα βιολογικής εκτροφής (πχ. με ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής βιολογικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών στην εκάστοτε περιοχή εκτροφής, ενίσχυση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων),

–   εξασφάλιση ιχνηλασιμότητας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων,

–   δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων όπου θα αναγράφονται οι φορείς πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια παραγωγός βιολογικών προϊόντων στην Ε.Ε., ενώ και επʼ ευκαιρίας της Ελληνικής Προεδρίας, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε η Ευρώπη να υιοθετήσει ένα προωθημένο πολιτικό και νομικό πλαίσιο για τα βιολογικά προϊόντα.

Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει επʼ ουδενί εμπόδιο για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα σήμερα που η ζήτηση τέτοιων προϊόντων (εξαιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας) αυξάνεται ραγδαία. Αντίθετα, πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχυθεί η εν λόγω παραγωγή, αλλά και οι εξαγωγές της χώρας μας στο εξωτερικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button