ΕξελίξειςΠολιτική

Ζήτα πίσω χρήματα η Ε.Ε. από τον αγροτικό τομέα

koi-agrotes

 Το θέμα της επιστροφής πληρωμών από τη χώρα μας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θέτει με ερώτηση της η βουλευτής Αιτωλ/νίας της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα

Στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει την ανάκτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων της γεωργικής πολιτικής συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από τα κράτη μέλη και οφείλουν να επιστραφούν λόγω μη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.

Για τη χώρα μας το ποσό ανέρχεται συνολικά στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, αφορά δύο περιπτώσεις:

Η πρώτη αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών και συγκεκριμένα ελλείψεις στους ελέγχους των μητρώων που τηρούν οι οργανώσεις παραγωγών, καθώς και στους διοικητικούς και λογιστικούς ελέγχους των παραγωγών και των οργανώσεων παραγωγών, μη εγκεκριμένες πληρωμές τοις μετρητοίς, μη επαλήθευση των ελέγχων συμφωνίας και των ελέγχων αποθεμάτων. Το ποσό της δημοσιονομικής διόρθωσης ανέρχεται εν προκειμένω στα 3, 018 εκ. ευρώ.

Η δεύτερη αφορά προγράμματα ειδικών μέτρων για τις άκρως απόκεντρες περιοχές και συγκεκριμένα ανεπάρκειες του συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΓΠ) για την ελαιοκαλλιέργεια, με το ποσό να ανέρχεται στα 2, 173 εκ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι  υπεύθυνα για τη διαχείριση της πλειονότητας των  ενισχύσεων της ΚΑΠ καθώς και για τους ελέγχους, είναι τα κράτη μέλη κυρίως μέσω των οικείων οργανισμών πληρωμών.  Η Επιτροπή διενεργεί αριθμό ελέγχων κατ’ έτος για να εξακριβώσει αν οι έλεγχοι των κρατών μελών και τα μέτρα που έλαβαν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι ικανοποιητικά.

Επειδή ο τρόπος διάθεσης των ευρωπαϊκών πόρων έχει πολλάκις δημιουργήσει διοικητικά και δημοσιονομικά προβλήματα και επειδή η διασφάλισή του και ενόψει της νέας ΚΑΠ είναι αναγκαία,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε άμεσα να διορθωθούν οι ανεπάρκειες που εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίπεδο ελέγχων και σε επίπεδο λειτουργίας των συστημάτων νέων τεχνολογιών; Ποια τα προβλήματα που εντόπισε η Επιτροπή αναλυτικά;
  • Ποιες οι επόμενες ενέργειες του ΥΠΑΑΤ αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των πληρωμών;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Νίκη Φούντα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button