Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019ΕκλογέςΡοή Ειδήσεων

Δέσποινα Δ. Ζιόβα: Περί εκλογών αντίληψη…

Δεν είναι ίσως η πρώτη φορά όπου ένα κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της Τοπικής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο, γίνεται φορέας αντιμαχιών και αλληλοκατηγοριών παντός είδους, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του. Δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων η πρώτη φορά όπου οι ασύμβατες με τη χρηστή διακυβέρνηση των κοινών συμπεριφορές αντανακλούν διαθέσεις αυτοπροβολής και μιας στρεβλής έννοιας «κυριαρχίας» στον δημόσιο χώρο.

Για πρώτη όμως φορά οι γνωστές σε όλους αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις διεξάγονται στα πλαίσια μιας φθίνουσας κοινότητας, ερχόμενης, όπως όλα δείχνουν, τα επόμενα χρόνια ενώπιον του ζητήματος της ίδιας της επιβίωσής της, παραγωγικής και δημογραφικής.

Για πόσο ακόμα άραγε θα γίνονται ανεκτές οι παραπάνω συμπεριφορές, οι οποίες δε συνάδουν ούτε με τη δημοκρατική παράδοση, ούτε όμως και με την ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων του τόπου μας;
Αντιπροσώπευση σημαίνει συναίνεση, διαλλακτικότητα και ανάγκη υποχώρησης συχνά από θέσεις ακραίες, σε όφελος της συγκρότησης ενιαίας γραμμής για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων του Δήμου. Η αντιπροσώπευση δε νοείται χωρίς τον σεβασμό απ’ όλους σε μια μορφή αντιπολίτευσης η οποία έχει υποχρέωση να καταθέτει τις αντιρρήσεις της προς την πολιτική που ακολουθείται, απαραίτητα συνοδευόμενες από εναλλακτικό σχέδιο, χωρίς τον κίνδυνο προστριβών ή και διώξεων ακόμα.
Η ύπαρξη της ενεργούς παρουσίας των δημοτών κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απαραίτητη τόσο για τη συγκρότηση της ακολουθητέας πολιτικής, όσο και για την ίδια τη νομιμοποίηση και εφαρμογή της. Δε νοείται σε τοπικό επίπεδο «κυβέρνηση», αλλά συνδιαχείριση των κοινών από τους δημότες και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους υπό την καθοδήγηση και στοχοθεσία ενός υπεύθυνου δημάρχου.

Η δε συγκρότηση των συνδυασμών οφείλει να βασίζεται αποκλειστικά στη συμφωνία των μελών τους περί των προγραμματικών θέσεων και τη διάθεση να εργαστούν προς όφελος της κοινότητας. Φαινόμενα διαπλοκής, όπως η σιωπηρή εναρμόνιση των υποψηφίων με πολιτικά ή επιχειρηματικά κέντρα ελέγχου / επιρροής, νοθεύουν την πολιτική διαδικασία και καθιστούν τα δημοτικά όργανα «αρένα» των εκάστοτε συμφερόντων και εγωισμών.

Η συμμετοχή μου στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση δεν έρχεται να θεραπεύσει όλες τις παραπάνω παθογένειες. Αυτό θα υλοποιηθεί όταν οι δημότες αποφασίσουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις τοπικές υποθέσεις χωρίς μικροπρέπειες, φοβίες, «εξυπηρετήσεις»… και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν απ’ αυτές.

Μπορώ, ωστόσο, να συμβάλλω στην παραγωγή διοικητικού και κοινωνικού έργου με ειλικρίνεια, με διάθεση για συνεργασία με όλους τους συμμετέχοντες αντιπροσώπους για να πετύχουμε την υλοποίηση των κοινών στόχων, καθώς και με τους δημότες που εντίμως λαμβάνουν θέση για τα προβλήματα του τόπου μας και προτείνουν λύσεις γι’ αυτά.
Η τρέχουσα εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2019 μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία εκλογής προσώπων τα οποία θα συμβάλλουν τόσο στην πολιτική όσο και στην ηθική αναβάθμιση των κοινών, που τόσο απαξιώθηκαν πρόσφατα. Ας μην την απολέσουμε…

Δέσποινα Δ. Ζιόβα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button