ΔιεθνήΡοή Ειδήσεων

Ζελένσκι: Μετά τις σφαγές, δεν έχουμε μεγάλη επιθυμία να μιλήσουμε με τους Ρώσους

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε πάντως, πως οι συνομλίες πρέπει να εξελιχθούν για να τελειώσει ο πόλεμος και να σωθεί ο λαός – «Μπορεί να γίνει συνάντηση με τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη», είπε – Οι Ρώσοι δεν αφήνουν να πάει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, για να μην δει ο κόσμος τι υπάρχει εκεί, πρόσθεσε

Δεν έχει μεγάλη επιθυμία α διαπραγματευτεί με τους Ρώσους ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μετά τις σφαγές αμάχων σε πόλεις όπως η Μπούτσα, ωστόσο «οι συνομιλίες αυτές είναι απαραίτητες για να σωθεί ο ουκρανικός λαός», όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Habertürk.


«Μετά από αυτά που είδαμε, δεν υπάρχει μεγάλη επιθυμία να διαπραγματευτουμε με τη Ρωσία, γιατί καταλαβαίνουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε», είπε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, τόνισε ότι ανεξάρτητα από την επιθυμία του, πρέπει «να γίνονται καθημερινά βήματα για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ζωές των ανθρώπων».

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε έστω και μικρές ευκαιρίες για να εξελιχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Χωρίς αυτό, νομίζω ότι είναι δύσκολο να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζελένσκι στάθηκε στη σημασία της μεσολαβητικής αποστολής ορισμένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Αναφρόμενος στα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων, ο Ζελένσκι τόνισε πως «το πρώτο βήμα είναι να συναντηθούμε με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ώστε να φτάσουμε σε μια ενιαία κατανόηση των εγγυήσεων ασφαλείας και στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε με τη ρωσική πλευρά. Η συνάντηση με τους εγγυητές έχει επιβεβαιωθεί και θα γίνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Τουρκία, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ. Δεν θα έχουν όλες αυτές οι χώρες τον ρόλο του εγγυητή, ωστόσο θα λάβουν μέρος στην επαφή αυτή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ, η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και ο λαός μας πεθαίνει. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συνάντηση σύντομα, για να ακολουθήσει συνάντηση με τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στην αρχή μιας πιθανής συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ζελένσκι απάντησε: «Μπορεί να γίνει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Νομίζω ότι μπορεί να συμβεί. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάμε, σημασία έχει πού θα καταλήξουμε. Εδώ θα είμαι και θα πρέπει να είμαι αρκετά ρεαλιστής ως πρόεδρος. Υπάρχουν πράγματα στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε και για τη Μαριούπολη, τονίζοντας ότι χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ενώ οι Ρώσοι εισβολείς προσπαθούσαν να μην επιτρέψουν να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους.

«Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι επειδή οι Ρώσοι φοβούνται. Φοβούνται ότι δεν θα προλάβουν να καθαρίσουν και ο κόσμος θα δει τι υπάρχει εκεί. Νομίζω ότι υπάρχει μια τραγωδία, νομίζω ότι υπάρχει μια κόλαση. Ξέρω ότι δεν υπάρχουν δεκάδες, αλλά χιλιάδες άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί και γνωρίζουμε για χιλιάδες τραυματίες», είπε ο Ζελένσκι.

Πηγή: protothema.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button