Ζαμπάρας για ευλογιά: «Ξεκλήρισμα της κτηνοτροφίας» – Κέλλας: «Παίζει ρόλο η ατομική ευθύνη» (video)

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ανεξέλεγκτη διάδοση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην περιφέρεια.
Ο Βουλευτής, σε υψηλούς τόνους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρει ακέραιη την ευθύνη για το ξεκλήρισμα της ελληνικής κτηνοτροφίας, καθώς:
• δεν εφάρμοσε καμία προληπτική πολιτική,
• αγνόησε τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας,
• αποδυνάμωσε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες,
• και αντέδρασε με σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς σχέδιο και στρατηγική.
• Ο εμβολιασμός απορρίφθηκε χωρίς ουσιαστική και τεκμηριωμένη ενημέρωση των κτηνοτρόφων.
Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί πάνω από 300.000 ζώα, με οικονομικό κόστος που υπερβαίνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική ύπαιθρος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, καθώς χιλιάδες κτηνοτρόφοι βρέθηκαν μέσα σε μια νύχτα χωρίς καμία πηγή εισοδήματος.
Ο Μίλτος Ζαμπάρας έθεσε το εύλογο ερώτημα προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Πώς είναι δυνατόν, τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, η χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν το “lockdown” στην κτηνοτροφία;».
Στο πλαίσιο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, αναφέρθηκε στην εμφάνιση της νόσου και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται από το Πάσχα και μετά.
Σημείωσε πως πρόκειται για σοβαρή νόσο με δύσκολη αντιμετώπιση. Ο ιός ζει στο περιβάλλον μέχρι έξι μήνες και μεταδίδεται μέσω του εξοπλισμού, τις διακινήσεις ζωών αλλά και στην μη τήρηση μέτρων βιοασφαλείας.
«Είναι δυναμική η κατάσταση και χρειάζεται η συνεργασία όλων. Πρέπει οι κτηνοτρόφοι να τηρούν πιστά τα μέτρα, να δηλώνουν αμέσως τα κρούσματα. Τα μέτρα που λάβαμε είναι τα ενδεδειγμένα με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία την 687/2020. Αυτά που προτείνουν οι ειδικοί και σε συνεργασία με την Ε.Ε.», είπε ο κ. Κέλλας.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα μέτρα που λαμβάνονται ανά περιφέρεια με πλέον πρόσφατα το δεκαήμερο αιφνιδιασμού, την σύσταση task force κλπ.
«Το πρόβλημα έγκειται στην μη πιστή εφαρμογή των μέτρων. Η ατομική ευθύνη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το συγκεκριμένο νόσημα» σημείωσε αρκετές φορές ο κ. Κέλλας.
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη τήρησης των μέτρων βιοασφαλείας, που ανήκουν στις Περιφέρειες και εξήγησε τους λόγους που στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται εμβολιασμός.
«Οσες τρίτες χώρες εμβολιάζουν εξακολουθούν να έχουν ευλογιά. Είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τα εμβόλια», τόνισε. Με βάση τους ισχυρισμούς του υπουργού, εάν εφαρμόζονταν το μετρο θα προκαλούσε αλυσιδωτά ζητήματα στην αγορά και τις εξαγωγές κρέατος, γάλακτος κλπ προϊόντων.
Σχετικά με το lockdown, σημείωσε πως όντως πρόκειται για το έσχατο μέτρο. «Προσπαθούμε να το αποφύγουμε λόγω των μεγάλων συνεπειών που θα εχει. Γι’αυτό έχουν αυστηροποιηθεί τα μέτρα κι έχει ζητηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας. Θα στηριχθεί η κτηνοτροφία, προχωρήσαμε σε διπλασιασμό των ενισχύσεων για τα θανατωθέντα ζώα. 95 ευρώ ήταν σε Ισπανία ή στην Βουλγαρία. Στην Ελλάδα είναι 250 ευρώ. Δεν είναι χαμηλές οι αποζημιώσεις. Έχουν δοθεί ήδη στις Περιφέρειες 30 εκατ. ευρώ για θανατωθέντα ζώα και επίκειται νέα πληρωμή. Στις ζωοτροφές καθυστερήσαμε, αλλά είναι έτοιμες για ενίσχυση de minimis έως 63 εκατ. ευρώ ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους σε τρεις κλίμακες. 4, 6 και 14 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο εγκλεισμού. Επίκειται η πληρωμή τε επόμενο δεκαήμερο», ειπε ο υφυπουργός.
Τέλος, ανακοίνωσε πως θα ψηφιστεί διάταξη για αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δημοτικών τελών για τους πληγέντες κτηνοτρόφους. «Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, κάνουμε τον αγώνα, αλλά λόγω της επιδημιολογικής ιδιαιτερότητας, είναι δύσκολη η εκρίζωση», κατέληξε ο κ. Κέλλας.
Ο Μίλτος Ζαμπάρας αντέτεινε ότι η στάση αυτή αποτελεί προσβολή για τον κόσμο της παραγωγής. Κάθε αιγοπρόβατο αποδίδει περίπου 1.050 ευρώ ετησίως στην εθνική οικονομία – σε γάλα, κρέας, ζωοτροφές και προϊόντα μεταποίησης. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση προσφέρει ως «αποζημίωση» μόλις 150 ευρώ ανά ζώο, μια χαώδης αναντιστοιχία που απαξιώνει τον μόχθο των κτηνοτρόφων και εξευτελίζει την αξία της παραγωγής.
Ο Βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η ολοκληρωτική κατάρρευση της ελληνικής κτηνοτροφίας:
• Πλήρης και δίκαιη αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώνεται.
• Άμεσες προκαταβολές και οικονομική στήριξη ώστε να επιβιώσουν οι κτηνοτροφικές μονάδες.
• Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων.
• Επιδότηση ζωοτροφών, για να αποφευχθεί η διάλυση των κοπαδιών.
• Ενίσχυση και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, που σήμερα υπολειτουργούν.
• Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης ζωονόσων, με επιστημονική τεκμηρίωση, διαφάνεια και σαφείς προβλέψεις.











