sliderΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Εορτές Εξόδου: Με τιμή και συγκίνηση η υποδοχή της καρδιάς του Αλέξανδρου Υψηλάντη (φωτο – video)

Με τιμές υποδέχθηκε σήμερα η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου την λήκυθο με την Καρδιά του Αρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Η παράδοση του κειμηλίου στα μέλη του διοργανωτή Συλλόγου Φίλων της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» έγινε το μεσημέρι στην Πύλη κι ακολούθως σχηματίσθηκε πομπή η οποία κατέληξε στην Πινακοθήκη του Δήμου.

Την Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη παρέλαβε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, παρουσία του Δ/τη του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Δημήτριου Σπύρου, του Δ/ντή Αστυνομίας Αιτωλίας Ι. Νταλαχάνη καθώς επίσης της Προέδρου του Αμαλίειου Οικοτροφείου Αθηνών Ιωάννας Φωκά, η οποία κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη», ενέκρινε την μεταφορά και φιλοξενία της ληκύθου κατά την διάρκεια των Εορτών Εξόδου.

Κατά την τελετή στην αίθουσα της Πινακοθήκης μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» Δημήτρης Φωλιάς, ο Αρχιμουσικός της φιλαρμονικής Γεράσιμος Κουτσαγγέλης, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος και η Πρόεδρος του Αμαλίειου Οικοτροφείου Αθηνών Ιωάννα Φωκά.

Ο Νικόλαος Καραπάνος κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«…Με υπερηφάνεια, Τιμή και Ευλάβεια η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου υποδέχεται ένα ύψιστο ιστορικό κειμήλιο. Η Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη από σήμερα θα βρίσκεται κοντά στις ψυχές των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Συγκίνηση και μεγαλείο ψυχής αισθάνεται κάθε Έλληνας και Φιλέλληνας έχοντας κοντά του τον Αρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης. Τον οραματιστή του Ελεύθερου Γένους, που έταξε τη ζωή του στον Ιερό σκοπό.

Τον εμπνευστή και δημιουργό του Ιερού Λόχου, που αναβιώνει εδώ – στην πόλη των Εξοδιτών- από τον Σύλλογο «Διονύσιος Σολωμός», αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Από τον τόπο που γέννησε και γαλούχησε με τις Ιδέες και τις Αξίες του κορυφαίες προσωπικότητες της Ιστορίας, των Γραμμάτων, του Πνεύματος και της Τέχνης, το μήνυμά μας είναι σαφές και συνειδησιακά ξεκάθαρο. Το πολιτισμικό και ιστορικό μας απόθεμα, είναι η πολυτιμότερή μας περιουσία. Έχουμε καθήκον να τη διαφυλάξουμε με κάθε μέσο και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Αυτό θα επιθυμούσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ»

Με μεγαλοπρέπεια και τις τιμές που αρμόζουν στον Αρχηγό της Επανάστασης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου η τελετή υποδοχής της Καρδιάς του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ» με την υποστήριξη του Δήμου Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην πύλη της πόλεως με την παραλαβή του Εθνικού Κειμηλίου, το οποίο παρέδωσε αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, συνοδεία περιπολικών και μοτοσυκλετών της Μοτολέσχης Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου και στην συνέχεια μεταφέρθηκε με πομπή στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Πλατείας Μ. Μπότσαρη, όπου και θα εκτίθεται μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.

Επικεφαλής της πομπής ήταν Ιερολοχίτες ιππείς κι ακολουθούσε η Μπάντα του Συλλόγου «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ», ντυμένη τη στολή του Ιερού Λόχου. Πιο πίσω ακολουθούσε μικρό άγημα από τυφεκιοφόρους Ιερολοχίτες και Φουστανελοφόρους, παραστάτες της ληκύθου με την Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη και η πομπή έκλεινε μ’ ένα εντυπωσιακό μικτό ανδρικό άγημα πολεμιστών με ιστορικές φορεσιές, το οποίο απαρτιζόταν από μέλη του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού « Ο Λιάρος» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, του Ομίλου Διαφύλαξης και Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» και του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών.

Στη μικρή τελετή που ακολούθησε εντός του Μουσείου, προλόγισε ο Αρχιμουσικός Μάκης Κουτσαγγέλης και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Δ. Σολωμός» κ. Δημήτρης Φωλιάς, η Πρόεδρος του Αμαλιείου Οικοτροφείου Θηλέων – του θεματοφύλακα των Καρδιών των Υψηλαντών – κα Ιωάννα Φωκά, και ο Δήμαρχος της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close