Ροή Ειδήσεων

Υποχρεωτικά τα POS για 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 30 Ιουνίου

koi-posΕκδίδεται εντός της εβδομάδος, ίσως και σήμερα η κοινή υπουργική απόφαση – Ποιοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα

Υποχρεωτική για περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει σύντομα η εγκατάσταση και η χρήση μηχανημάτων POS για την υποδοχή πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου και της υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, που αναμένεται να εκδοθεί και να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδος, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει μηχανήματα POS στους επαγγελματικούς τους χώρους οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται καταστήματα μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, τσιπουράδικα, ψητοπωλεία, φαστ φουντ, καντίνες, καφενεία, τυροπιτάδικα, πιτσαρίες κ.λπ.) μπαρ, καφετέριες, κομμωτήρια και γυμναστήρια, οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες επισκευών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.), οι επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων, σκαφών και πλοίων αναψυχής, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μαθημάτων, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ιδιωτικά ΙΕΚ, κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμματισμού, σχολές χορού, ωδεία κ.λπ.), τα καταστήματα εμπορίας ειδών ένδυσης και υπόδησης, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και τυχερών παιχνιδιών.

Σε δεύτερη ή σε τρίτη φάση και συγκεκριμένα, στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ή εντός του 2018 θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, μικρά καταστήματα τροφίμων, μικρά μπακάλικα, ψιλικατζίδικα κ.λπ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, που έχει εκδοθεί από τα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που διαθέτουν τερματικά υποδοχής καρτών (POS) οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές, σχετικά με τις κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών τις οποίες δέχονται. Συγκεκριμένα:

1.Υποχρεούνται να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ Η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΈΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD».

2.Στην προθήκη του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από την κάθε επιχείρηση. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κατηγορίες VISA, MASTER CARD, MAESTRO, DINERS, AMERICAN EXPRESS, DISCOVER, UNION PAY. Η σχετική ενημέρωση μπορεί να παρέχεται, είτε ολογράφως, είτε με παραπομπή στο εμπορικό σήμα κάθε κάρτας.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) έχει επισημάνει ότι η κάθε επιχείρηση πρέπει να προχωρήσει στις εξής ενέργειες:

• Στο χώρο του ταμείου, να αναρτηθεί το σήμα της Ε.Σ.Ε.Ε. με το περιεχόμενο: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ Η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΈΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD».

• Στη βιτρίνα ή στην είσοδο του καταστήματος να επικολλούνται τα αυτοκόλλητα των καρτών που χρησιμοποιεί η επιχείρηση, μαζί με το σήμα της Ε.Σ.Ε.Ε. «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΡΤΩΝ POS».

Περαιτέρω, καλό είναι ακόμη και όσες επιχειρήσεις δεν έχουν POS, να αναρτήσουν το σήμα της Ε.Σ.Ε.Ε. «ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΚΟΜΑ POS».

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button