ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Κρούσμα της νόσου του Δυτικού Νείλου σε άλογο στην Βόνιτσα

Εν αναμονή νέων εξετάσεων βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νόσου του Δυτικού Νείλου σε άλογο στην περιοχή της Βόνιτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη σε εργαστήριο δείγμα από άλογο, που βγήκε θετικό, όμως στη συνέχεια πάρθηκαν και νέα δείγματα προς επιβεβαίωση, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τις επόμενες μέρες.


Όπως είναι φυσιολογικό, το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία και έχουν ήδη γίνει απολυμάνσεις στην περιοχή προ ημερών.

Η ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση επιβεβαιώνει το κρούσμα όπως το Τμήμα Κτηνιατρικής Λευκάδας, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου κάνει λόγο για επιβεβαιωμένο εργαστηριακά κρούσμα σε ίππο.

Στην ανακοίνωση περιγράφει τα συμπτώματα της νόσου και καλεί τους ιδιοκτήτες ιπποειδών, να παρακολουθούν συστηματικά την κατάσταση υγείας των ζώων τους.

Συγκεκριμένα:

«Το Τμήμα Κτηνιατρικής Λευκάδας ενημερώνει ότι σε γειτονική περιοχή της Π.Ε. Λευκάδας, εμφανίστηκε σε ίππο κρούσμα της Νόσου του Δυτικού Νείλου, το οποίο επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά.

Η νόσος του Δυτικού Νείλου οφείλεται σε ιό και δεξαμενή του στη φύση είναι διάφορα είδη άγριων πτηνών. Η νόσος μεταδίδεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών σε άλλα πτηνά και ζώα, ανάμεσα στα οποία είναι τα ιπποειδή και ο άνθρωπος. Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ άμεσα και με απλή επαφή από τα ιπποειδή στον άνθρωπο.

Για την πρόληψη της νόσου στα ιπποειδή συστήνεται η εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ζώα, ο εμβολιασμός τους και εντομοκτονίες στους στάβλους.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα ιπποειδή που νοσούν από την Νόσο του Δυτικού Νείλου είναι:

Γενικά συμπτώματα:

Ανορεξία, κατάπτωση, πυρετός (όχι πάντα)

Νευρικά συμπτώματα ( έχουν ιδιαίτερη σημασία):

Άσκοπη περιπλάνηση, κατάπτωση, σπασμοί, τρέκλισμα (αστάθεια στο βάδισμα- αταξία), κυκλικές κινήσεις, μυοκλονίες (συχνά στους μύες κεφαλής- τραχήλου αλλά και στο υπόλοιπο σώμα), αδυναμία κατάποσης, παράλυση της γλώσσας, αδυναμία των άκρων, μερική παράλυση μερικές φορές ως και πλήρης παράλυση, διαταραχές όρασης-ακοής, κινήσεις πίεσης της κεφαλής, τριγμός των δοντιών

Κώμα στο τελικό στάδιο και θάνατος

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ιπποειδών, να παρακολουθούν συστηματικά την κατάσταση υγείας των ζώων και αν διαπιστώσουν την ύπαρξη κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα, να επικοινωνήσουν ΑΜΕΣΑ με το Τμήμα Κτηνιατρικής Λευκάδας στα τηλέφωνα 2645360752 και 2645360740. Το νόσημα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ, και η μη δήλωση του επισύρει επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Επ’ ευκαιρία τονίζουμε ότι όλοι οι κάτοχοι ιπποειδών υποχρεούνται να ΔΗΛΩΝΟΥΝ τα ζώα που διατηρούν (ίππους, ημιόνους και όνους) και τις μεταβολές αυτών (αγορά, πώληση, γέννηση, θάνατος) στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π. Ε. Λευκάδας».


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button