ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

ΥΠΕΞ: Αστείο να υποδεικνύει η Τουρκία την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων

Τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών το να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων, σε ανακοίνωσή του «σχετικά με τη σημερινή τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί σχολείων μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Παράλληλα, το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής πολιτείας, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών.

Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, σημειώνει ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών και προσθέτει καταληκτικά: «Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;».

Μεσούσης της κρίσης με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, άνοιξε νωρίτερα θέμα Θράκης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν παραβιάζει τα δικαιώματα στην εκπαίδευση της μειονότητας.

Ο Tούρκος εκπρόσωπος, με γραπτή δήλωσή του, έκανε λόγο για συστηματική πολιτική της Ελλάδας για κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων.

Στην ίδια δήλωση ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα, τα τελευταία 25 χρόνια, με πρόσχημα τα μέτρα οικονομικής λιτότητας, «κλείνει προσωρινά» μειονοτικά σχολεία, χωρίς να συμβουλεύεται -όπως ανέφερε- την ίδια τη μειονότητα.

Ως τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής ανέφερε το κλείσιμο οκτώ μειονοτικών δημοτικών σχολείων στη Θράκη.

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η πρακτική αυτή της Ελλάδας αποτελεί μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες εναντίον της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος.

Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική παραβίασης των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών της μειονότητας με διάφορα πρόσχημα και να ανοίξετε ξανά αυτά τα σχολεία».

Τέλος, ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «αποφασιστικά τις πρωτοβουλίες της ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης” βάσει της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης».

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button