ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Υπερεξουσίες στις Δημοτικές-Περιφερειακές Επιτροπές: Αντισυνταγματικές, σύμφωνα με Τμήμα του ΣτΕ

Δηλώσεις Κατσιφάρα-Σταρακά που κάνουν λόγο για «νίκη της Δημοκρατίας»

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣΤΕ ) η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια στις οικονομικές επιτροπές, με τις πλασματικές πλειοψηφίες των 3/5 υπέρ των Παρατάξεων των Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

Η τελική απόφαση θα παρθεί από την ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας.


Σχετικά με την εξέλιξη, ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «μείζον ζήτημα Δημοκρατίας». Ομως και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά σε ανάρτηση της, κάνει λόγο για «νίκη της Δημοκρατίας η απόφαση του ΣτΕ για τις διατάξεις Θεοδωρικάκου».

Η δήλωση του κ. Κατσιφάρα:

«Οι επίμαχες διατάξεις των νόμων ”Θεοδωρικάκου ” 4623/2019 και 4625/2019 ”Παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθε, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής κυριαρχίας και ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού ” έκρινε κατά πλειοψηφία το Γ’ Τμήμα του ΣΤΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επέτρεψε, ούτε μία μέρα να λειτουργήσει η απλή αναλογική, την υπονόμευσε από την ΠΡΩΤΗ μέρα για καθαρά ιδεολογικούς όρους.
Αντί λοιπόν, ως όφειλε, να ενισχύσει και να ενθαρρύνει τις συνεργασίες, επέλεξε την αλλοίωση της λαϊκής έκφρασης, με όλες τις αξιακές συνέπειες για την λειτουργία της δημοκρατίας.

Όλες οι αποφάσεις των οργάνων των ΟΤΑ Α’ ΚΑΙ Β’ βαθμού θα βρίσκονται στον αέρα σε περίπτωση που ασκηθούν προσφυγές.
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ( ΕΝΠΕ ) και η ΚΕΔΕ όχι μόνο ανέχθηκαν την κυβερνητική αυθαιρεσία, αλλά την επεδίωξαν και την στήριξαν.
Ο Δρόμος της αποκατάστασης της Συνταγματικής λειτουργίας των θεσμών είναι Μπροστά μας».

Η κ. Σταρακά, σημειώνει:

«Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)οι “διατάξεις Θεοδωρικάκου” που μετέφεραν ουσιώδεις αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια στις οικονομικές και τις λοιπές επιτροπές, ενώ παράλληλα αλλοίωσαν την συγκρότηση των επιτροπών αυτών με δοτές πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων. Η τελική απόφαση θα παρθεί από την ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας.

Οι διατάξεις αυτές έδωσαν πλασματική πλειοψηφία και δοτές υπερεξουσίες στις δημοτικές αρχές, αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και κατάργησαν ουσιαστικά την ίδια την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Το πολύ σημαντικό είναι ότι το ΣτΕ επισημαίνει ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς να προηγηθεί η εφαρμογή στην πράξη του νόμου “Κλεισθένης” για την απλή αναλογική και κατόπιν να διορθωθούν τυχόν ατέλειες που θα προκύπταν.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι νίκη της Δημοκρατίας που μέσα στην αβεβαιότητα και την παρατεταμένη κρίση είναι η σταθερή αξία που θα πρέπει να παραμείνει αλώβητη.

Επιπλέον είναι μια ξεκάθαρη απάντηση προς όλους εκείνους που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον αυτές τις διατάξεις καταργώντας κάθε έννοια διαβούλευσης και διαλόγου.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι, παράλληλα, μια δικαίωση και της δημοτικής μας παράταξης, όπως και όλων εκείνων που είχαν στηλιτεύσει την αντιδημοκρατικότητα αυτού του κατασκευάσματος.

Ας ελπίσουμε ότι η βλάβη που προκάλεσαν όλες αυτές οι αντιδημοκρατικές διατάξεις θα επουλωθεί και θα μπορέσει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η αντιπροσωπευτικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button