ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Υπέρ τη μη μετατροπής σε μονή του ναού Αγίας Παρασκευής Μάνδρας το Δημ. Συμβούλιο Θέρμου

Οριακά δεν πέρασε η πρόταση της πλειοψηφίας για «ουδετερότητα»

Με ψήφους 11 υπέρ, 10 κατά και ένα «παρών» το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου  εισηγείται προς την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου και να παραμείνει η λειτουργία της ως ενοριακός ναός.

Το ζήτημα το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη μικρή τοπική κοινωνία της Μάνδρας, με την συντριπτική πλειοψηφία κατοίκων και ετεροδημοτών να αντιδρούν στο ενδεχόμενο «κλεισίματος» της ναού στην τοπική κοινωνία και μετατροπής του σε μοναστήρι. Δημιουργώντας επιτροπή οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί σε Μητρόπολη και Ιερά Σύνοδο ενώ προέτρεψαν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Θέρμου να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο κάτι που έγινε προχθές Δευτέρα.


Η συζήτηση διήρκησε αρκετή ώρα και ξεκίνησε με την παρέμβαση του δημάρχου Σπύρου Κωνσταντάρα που υποστήριξε πως ο δήμος δεν μπορεί να επέμβει σε ένα αμιγώς εκκλησιαστικό ζήτημα. Ο δήμαρχος εξέφρασε την υποστήριξη του στον Αρχιερατικό Επίτροπο Θέρμου Θεόκλητο Ράπτη και τόνισε πως είναι λάθος να διχάζεται η κοινωνία και να ασκούνται πιέσεις. Εξέφρασε δε με απόλυτο τρόπο την ουδετερότητα του.

Αντίθετα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τόνισαν πως πρέπει να ακουστούν οι πολίτες που αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του ναού σε μοναστήρι.

Ειδικότερα ο κ. Κασόλας εξέφρασε την απορία του, πως ο δήμαρχος σχετικά πρόσφατα παρενέβη δημόσια ζητώντας την ένταξη του δήμου Θέρμου στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Ναυπάκτου, αλλά τώρα δηλώνει πως δεν θέλει να εμπλέκεται σε εκκλησιαστικά ζητήματα. Συμπλήρωσε πως ο δήμος έχει κάθε δικαίωμα να μεταφέρει στη Μητρόπολη και το Μητροπολίτη Δαμασκηνό της αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Μάνδρας.

Ο κ. Κουβαράς τόνισε πως πρέπει να βρεθεί λύση θέτοντας το ερώτημα πώς γίνεται λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Μητροπολίτη, να εγείρεται αυτό το ζήτημα. «Τόσο σημαντικό θέμα ήταν;» διερωτήθηκε. Ζήτησε ακόμη την σύσταση Επιτροπής που θα ενημερώσει τον Σεβασμιότατο για τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Ο κ. Μαραγιάννης είπε πως το θέμα δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό αλλά πρωτίστως κοινωνικό και πως ο δήμος έχει υποχρέωση να πάρει θέση και να ασχοληθεί.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από πολλούς δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που τάσσονται υπέρ της διατήρησης του ενοριακού χαρακτήρα του ναού. Στη συνεδρίαση δεν υπήρχε κάποιος που να τάχθηκε υπέρ της μετατροπής του σε Μονή.

Ακολούθως τέθηκαν σε ψηφοφορία δυο προτάσεις. Η πρώτη ήταν η εισήγηση της επιτροπής των πολιτών, υπέρ της μη μετατροπής του ναού σε μοναστήρι. Η δεύτερη, του δημάρχου Θέρμου, ήταν υπέρ της τήρησης στάσης «ουδετερότητας». Με οριακή πλειοψηφία «πέρασε» η πρώτη εισήγηση που απηχεί και των απόψεων της πλειοψηφίας των κατοίκων της Μάνδρας

Εξαιτίας της πολύωρης συζήτησης,  η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου διεκόπη και θα συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη στις 6 το απόγευμα.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button