ΥΠΕΚΑ: Η ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο
«Ο τελικός σχεδιασμός σε επόμενα στάδια» - τι υποστηρίζεται ειδικά για τον Πατραϊκό κόλπο
Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή και πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το «γιγαντιαίο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο» η Υπηρεσία Συντονισμού του ΥΠΕΚΑ επισυνάπτει μεταξύ άλλων σχετικό έγγραφο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Όπως αναφέρει η υπηρεσία, η ΕΔΕΥΕΠ, η οποία ανέλαβε την εκπόνηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, κατέθεσε στη Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ)/ΥΠΕΝ την αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η ΣΜΠΕ διαβιβάστηκε προς δημοσιοποίηση και διαβούλευση και οι απόψεις φορέων και προσώπων, οι οποίες έχουν κατατεθεί, λαμβάνονται ιδιαίτερα υπ’ όψιν και αξιολογούνται από τη ΔΙΠΑ.
Στην απάντηση επισημαίνεται ότι ο τελικός σχεδιασμός του έργου Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) δεν έχει σε καμία περίπτωση αποφασιστεί στο παρόν στάδιο, αποτελεί περιεχόμενο των επόμενων σταδίων του Προγράμματος και επενδυτική απόφαση. Περαιτέρω, η θαλάσσια περιοχή στην οποία αναφέρεται η Ερώτηση, αφορά την ευρύτερη προτεινόμενη ΠΟΑΥΑΠ και σε καμία περίπτωση την περιοχή τελικής εγκατάστασης έργων ΥΑΠ, η οποία θα προσδιοριστεί κατόπιν λεπτομερών μελετών σε επόμενα στάδια.
Ειδικά δε όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ο Νόμος 4964/2022 (Α΄150) προβλέπει τρία επίπεδα περιβαλλοντικού ελέγχου και εγκρίσεων για την χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ).
Πιο συγκεκριμένα:
(α) Στο πρώτο επίπεδο (στο οποίο βρισκόμαστε τώρα) εκπονείται, διαβουλεύεται και υποβάλλεται για έγκριση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο του θαλάσσιου χώρου στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ (άρθρο 67 παρ. 5 Ν. 4962/2022).
(β) Στο δεύτερο επίπεδο εκπονείται, διαβουλεύεται και υποβάλλεται για έγκριση λεπτομερέστερη και πιο εξειδικευμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για κάθε συγκεκριμένη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε εκάστη ΠΟΑΥΑΠ (άρθρο 68 παρ. 4 Ν. 4962/2022).
(γ) Στο τρίτο επίπεδο, και εφόσον φυσικά έχουν επιτυχημένα εγκριθεί οι ΣΜΠΕ των δύο προηγούμενων επιπέδων, και υπό τους όρους και προϋποθέσεις που αυτές θέτουν, προχωράει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του κάθε επιμέρους έργου ΥΑΠ με υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς το σκοπό της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι τα έργα ΥΑΠ υπόκεινται στην αυστηρότερη και ενδελεχέστερη αποτίμηση των περιβαλλοντικών συνεπειών από οποιοδήποτε άλλο έργο ή δραστηριότητα. Το γεγονός αυτό εγγυάται ότι η πρόοδος αυτών των απαραίτητων έργων πράσινης ενέργειας – αλλά και πράσινης οικονομίας, καθώς θα φέρουν επενδύσεις 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Χώρα και στην τοπική οικονομία – θα γίνει με απόλυτο σεβασμό και προσοχή στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Τέλος, γνωστοποιείται στην ίδια απάντηση ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και ενεργειακής ασφάλειας, αποτελεί πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα της ενέργειας.
«Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα που τίθεται και αφορά στην Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, θεωρούμε ότι η αξιοποίηση του πολύ υψηλού υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της Χώρας, το οποίο αποτελεί και ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της, πάντοτε με ορθολογικό τρόπο και με όρους προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Χώρας», καταλήγει η απάντηση της υπηρεσίας που υπογράφει η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έγγραφη απάντηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), στην ίδια ερώτηση: