Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Υπάρχουν τέλειοι γονείς; Το τίμημα που πληρώνουν όσοι επιμένουν να το πιστεύουν είναι βαρύ

Ποιο είναι το τίμημα του «τέλειου γονιού»; Νεότερη μελέτη υποδεικνύει τις επικίνδυνες επιπτώσεις τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά

Το να είμαστε συνεχώς τέλειοι είναι εξουθενωτικό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους γονείς, που ήδη έχουν παραπάνω υποχρεώσεις και άγχη στο μυαλό τους. Υπάρχει, όμως, τέλειος γονιός; Ερευνητές από το Κολέγιο Νοσηλευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο απαντούν ένα ηχηρό «όχι», διαπιστώνοντας μια ψυχοφθόρα κατάσταση: το κυνήγι του «τέλειου γονιού» οδηγεί τελικά σε ανθυγιεινές επιπτώσεις τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 700 γονείς στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, το 57% των γονέων ανέφεραν την εξάντλησή τους, το λεγόμενο burnout. H γονεϊκή αυτή εξουθένωση, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις, συνδεόταν στενά με τις εσωτερικές και εξωτερικές προσδοκίες, όπως το εάν αισθάνονταν καλοί γονείς, την κριτική από τρίτους, τον χρόνο που διέθεταν για να παίξουν με τα παιδιά τους, τη σχέση με τον/την σύζυγό τους και την καθαριότητα του σπιτιού. Μάλιστα, όσο περισσότερο χρόνο παιχνιδιού περνούσαν με τα παιδιά τους, τόσο και ελαφρύτερο ήταν το βάρος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, αλλά και στην ψυχική υγεία των παιδιών (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, ΙΨΔ, ΔΕΠΥ, διπολική διαταραχή).


Αντίστοιχα, η ψυχική υγεία και οι συμπεριφορές των γονέων επηρεάζουν έντονα την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, οι γονείς αναφέρουν υψηλότερο επίπεδο εξουθένωσης και μεγαλύτερη πιθανότητα να τα προσβάλλουν, να τα επικρίνουν, να φωνάζουν ή/και να τα βλάπτουν σωματικά. Τα υψηλότερα επίπεδα burnout και σκληρών πρακτικών συνδέονται με περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά.

«Νομίζω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τα δεδομένα: “Πώς το κάνουν αυτό; Πώς τα καταφέρνουν κι εγώ όχι;”. Έχουμε υψηλές προσδοκίες για τους εαυτούς μας ως γονείς, έχουμε υψηλές προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους, με άλλες οικογένειες, και υπάρχει πολλή κριτική, είτε είναι σκόπιμη είτε όχι» δήλωσε η Δρ Kate Gawlik , αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ-ygeiamou.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button