«Υπάρχει σχέδιο για την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Παλαιοµάνινας και των πυλών της οχύρωσής της;»

ΑΝΘ΄ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΛΑΜΑ ΤΗΣ … ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ!
Η βουλευτής … Χαλκιδικής «μετέφερε» στη Βουλή την … «Παράγκα»!
Του Δημήτρη Στεργίου
Κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού στη Βουλή και αίτηση κατάθεσης εγγράφων των εγκριθεισών μελετών με θέμα:: «Υπάρχει σχέδιο για την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Παλαιοµάνινας και των πυλών της οχύρωσής της;». Κι ερωτά:
-Υπάρχει σχεδιασµός για την ολοκλήρωση της θεσµικής προστασίας του χώρου;
-Έχει εξασφαλιστεί η χρηµατοδότηση για την υλοποίηση των όρων που σηµειώνονται στην απόφαση;
-Υπάρχει χρονικός ορίζοντας εκκίνησής των;
-Ποιοι είναι οι λόγοι που το συγκεκριµένο έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027;
-Υπάρχει σχεδιασµός για την προστασία και ανάδειξη των υπόλοιπων µνηµειακών καταλοίπων της αρχαίας πόλης της Παλαιοµάνινας, καθώς και για τη συνέχιση των ανασκαφών του Πανεπιστηµίου Αθηνών (2006 – 2011;
-Υπάρχει πρόβλεψη να συµπεριληφθεί το µνηµειακό σύνολο της αρχαίας πόλης της Παλαιοµάνινας στον κατάλογο των µνηµείων που κατ’ επιλογήν προβάλλονται στον ιστότοπο της Εφορείας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας;
Πρώτη φωτογραφία: Τα δημοσιεύματά μου με τις ενδεικτικές φωτογραφικές καταγγελίες για το επιβλητικό μνημείο της «Αυλόπορτας» να είναι σε … «καδρόνια» επί 28 χρόνια με ανακοίνωση μόνο μελετών συνοδευόμενη υπό «ιδιαίτερων ευχαριστιών» εκ μέρους του δημάρχου Ξηρομέρου…
Δεύτερη φωτογραφία: … τον εμβληματικό πύργο να είναι υπό κατάρρευση, όπως προειδοποιεί συνεχώς ο αρχαιολόγος Βασίλης Λαμπρινουδάκης…
Τρίτη φωτογραφία:…το εσωτερικό της απέραντης αρχαίας πόλης να είναι σαν σε … ζούγκλα του … Αμαζονίου…
Τέταρτη φωτογραφία: …τα αρχαία τείχη να είναι … φυτώριο δέντρων!
Πέμπτη φωτογραφία: Όλα αυτά …ευαισθητοποίησαν, αντί των επτά βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας, μόνο τη βουλευτή … Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα…
Έκτη φωτογραφία: … ενώ την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης εξέφραζε τις «ιδιαίτερες ευχαριστίες» προς την υπουργό Πολιτισμού για όλα αυτά τα χάλια και παρελάμβανε το βραβείο που απονεμήθηκε στον Δήμο Ξηρομέρου στο πλαίσιο της 7ης διεθνούς έκθεσης Verde.Tec για… «τις στρατηγικές του στον Πολιτισμό και το Περιβάλλον»!!! Προφανώς, η Verde.Tec , ως κορυφαία διεθνής έκθεση των πράσινων τεχνολογιών, βράβευσε τον Δήμο Ξηρομέρου για τις … «στρατηγικές» του σχετικά με τη διατήρηση της … «πράσινης» από δέντρα και θάμνους αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας κι όχι για τις … «στρατηγικές» του για τον … πολιτισμό της Παλαιομάνινας…
Αλλού το όνειρο, αλλού το θαύμα. Ναι, θαύμα, θαύμα, διότι μία Ελληνίδα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου με μια πρωτόγνωρη πρωτοβουλία της εφάρμοσε αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα για τους Έλληνες βουλευτές . Το Σύνταγμά μας είναι σαφές ορίζοντας ότι «οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το έθνος», που σημαίνει πολλά, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος συνταγματολόγος, καθηγητής και ακαδημαϊκός Αριστόβουλος Μάνεσης:
-Σημαίνει ότι δεν είναι αντιπρόσωποι μόνο της εκλογικής τους περιφέρειας, ούτε βέβαια απλώς εντολοδόχοι των ψηφοφόρων τους.
-Σημαίνει ότι, έστω και αν στην πράξη οι βουλευτές φροντίζουν και νοιάζονται για τα τοπικά συμφέρονται της εκλογικής τους περιφέρειας και φροντίζουν για τα αιτήματα ή τα προσωπικά ρουσφέτια των ψηφοφόρων, αυτό όμως πρέπει να το κάνουν στο μέτρο που η εξυπηρέτηση των τοπικών συμφερόντων δεν αντιστρατεύεται το γενικό ή εθνικό συμφέρον της χώρας. Μόνον τότε η φιλο-τοπική συμπεριφορά του βουλευτή δεν είναι συνταγματικά αθέμιτη ούτε κατακριτέα.
Σε προηγούμενο σημείωμά μου με τίτλο «Το παράπονο της .. Παράγκας!» έκανα έκκληση στους επτά Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές να φέρουν το θέμα της υπό κατάρρευση «Αυλόπορτας» της Παλαικομάνινας στη Βουλή, μετά το γνωστό «στρίβειν δια μελετών και … καδρονιών» του υπουργείου Πολιτισμού και της περιφερειακής υπηρεσίας του στο Μεσολόγγι, δηλαδή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος να επιμένουν να στερεώνουν αυτό το επιβλητικό μνημείο της αρχαιότητας με καδρόνια επί … 28 χρόνια. Αλλά, η ανταπόκριση ήρθε από τη μακρινή … Χαλκιδική, από την ανεξάρτητη βουλευτή (εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ) Κυριακή Μάλαμα, η οποία, πέρα από την παραπάνω επιταγή του Συντάγματος, ευαισθητοποιήθηκε και από το άρθρο 24 που ορίζει ότι «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός» κι έφερε το θέμα στη Βουλή, με κατάθεση στις 24 Φεβρουαρίου 2025 Ερώτησης προς την υπουργό Πολιτισμού με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.
Αλλά, δεν είναι τυχαία αυτή πρωτοβουλία της κυρίας Μάλαμα, την οποία δεν γνώριζα έως τώρα. Η Κυριακή Μάλαμα (Συκιά Χαλκιδικής, 2 Νοεμβρίου 1961) είναι Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια στην ΕΡΤ3 και από το 1983 έως το 2013 πρωταγωνιστούσε σε θεατρικές παραστάσεις. Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις για ντοκιμαντέρ και άλλες παραγωγές της. Είναι αδελφή του τραγουδιστή Σωκράτη Μάλαμα. Έχει αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα (διετέλεσε μέλος διαφόρων συνδικάτων εργαζομένων και παραγωγών της ΕΡΤ, είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και του κινήματος κατά της εξόρυξης μετάλλων στη Χαλκιδική, συμμετείχε σε αυτοδιοικητικές ως υποψήφια δήμαρχος Σιθωνίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κλπ).
Η κυρία Μάλαμα, λοιπόν, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού με θέμα: «Υπάρχει σχέδιο για την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Παλαιοµάνινας και των πυλών της οχύρωσής της;», η οποία (σε άψογα ελληνικά) έχει ως εξής:
«Η αρχαία πόλη της Παλαιοµάνινας Αιτωλοακαρνανίας (ΦΕΚ 312/Α.Α.Π./2014-10.03) αποτελεί µια µοναδική περίπτωση αρχαιολογικού χώρου καθώς συγκεντρώνει µια σειρά από χαρακτηριστικά που συγκλονίζουν τους µελετητές. Τα τείχη, οι πύργοι, η έκταση της οχύρωσης της, αλλά κι οι δύο πόρτες της που διατηρούνται σε καλή κατάσταση, αποτελούν µοναδικό µνηµειακό αρχιτεκτονικό σύνολο που παραπέµπουν σε µια σηµαντική πόλη των Ακαρνάνων που ταυτίζεται είτε µε τη Μητρόπολη είτε τη Σαυρία, δύο πόλεις που αναφέρονται στις αρχαίες πηγές. Ιδιαίτερα, η “Αυλόπορτα της Παλαιοµάνινας” αποτελεί µια κατασκευή που εκτός από την επιβλητικότητα της εκπλήσσει και για έναν ακόµα λόγο, καθώς η µορφή και ο προσανατολισµός της εντάσσονται σε µια ευφυή οχυρωµατική λογική, περιορίζοντας δραστικά την πρόσβαση στο εσωτερικό της πόλης.
Εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια οι πύλες της Παλαιοµάνινας βρίσκονται στο επίκεντρο µελετών για την αναστήλωσή τους, οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση και ανάδειξή τους.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 εγκρίθηκαν δύο νέες µελέτες που περιλαµβάνουν, “α) Αρχιτεκτονική Μελέτη Αποτύπωσης, τεκµηρίωσης αποκατάστασης και ανάδειξης και β) τη στατική µελέτη των παραποτάµιων Πυλών της Παλαιοµάνινας”. Όµως, οι µελέτες αυτές, δεν είναι οριστικές, άρα και όχι άµεσα εφαρµόσιµες, καθώς εξαρτώνται, σύµφωνα µε την απόφαση έγκρισης τους (ΑΔΑ: ΨΛΙΨ46ΝΚΟΤ-Κ36) από οκτώ αιρεσιµότητες, µεταξύ των οποίων η συµπλήρωση τους µε άλλες µελέτες που θα αφορούν τεχνικές πτυχές της αποκατάστασης, αλλά και µελέτες σε σχέση µε το κόστος της αποκατάστασης αυτής. Επειδή είναι απαραίτητο η αρχαία πόλη της Παλαιοµάνινας κι οι πύλες της να τύχουν µεγαλύτερης προσοχής, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητας τους,
Ερωτάται η κυρία Υπουργός :
Υπάρχει σχεδιασµός για την ολοκλήρωση της θεσµικής προστασίας του χώρου µε την οριοθέτηση αρχαιολογικών ζωνών προστασίας Α και Β;
Έχει εξασφαλιστεί η χρηµατοδότηση για την υλοποίηση των όρων που σηµειώνονται στην απόφαση, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των πυλών της Παλαιοµάνινας;
Υπάρχει χρονικός ορίζοντας εκκίνησης των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης των πυλών της Παλαιοµάνινας;
Ποιοι είναι οι λόγοι που το συγκεκριµένο έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, όπως διαβεβαίωνε η τότε προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα το 2021;
Υπάρχει σχεδιασµός για την προστασία και ανάδειξη των υπόλοιπων µνηµειακών καταλοίπων της αρχαίας πόλης της Παλαιοµάνινας, καθώς και για τη συνέχιση των ανασκαφών του Πανεπιστηµίου Αθηνών (2006 – 2011) υπό τη διεύθυνση της αρµόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για την εµβάθυνση και επικαιροποίηση του φακέλου επιστηµονικής τεκµηρίωσης τόσο σε σχέση µε την ιστορικότητα του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου, όσο και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση και ανάδειξη της λεγοµένης “Αυλόπορτας”;
Υπάρχει πρόβλεψη να συµπεριληφθεί το µνηµειακό σύνολο της αρχαίας πόλης της Παλαιοµάνινας στον κατάλογο των µνηµείων που κατ’ επιλογήν προβάλλονται στον ιστότοπο της Εφορείας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας;
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Στο πλαίσιο των παραπάνω παρακαλούµε να κατατεθούν στο Σώµα οι εγκριθείσες µελέτες, ήτοι, η αρχιτεκτονική µελέτη αποτύπωσης, τεκµηρίωσης αποκατάστασης και ανάδειξης, καθώς και η στατική µελέτη των παραποτάµιων πυλών της Παλαιοµάνινας.
Η ερωτούσα κι αιτούσα βουλευτής Μάλαµα Κυριακή»
Την ίδια στιγμή ο Δήμος Ξηρομέρου βραβευόταν για «τις στρατηγικές του στον Πολιτισμό και το Περιβάλλον»!!!
Κατά τα άλλα, την ίδια στιγμή που η Κυριακή Μάλαμα έφερνε το θέμα στη Βουλή, ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο οποίος είχε εκφράσει τον περασμένο Φεβρουάριο τις «ιδιαίτερες ευχαριστίες» προς την υπουργό Πολιτισμού για τις δύο νέες, ύστερα από τέσσερα χρόνια, μελέτες για την «Αυλόπορτα» των «Καδρονιών», παρελάμβανε το βραβείο που απονεμήθηκε στον Δήμο Ξηρομέρου στο πλαίσιο της 7ης διεθνούς έκθεσης Verde.Tec για… «τις στρατηγικές του στον Πολιτισμό και το Περιβάλλον»!!! Προφανώς, η Verde.Tec, ως κορυφαία διεθνής έκθεση των πράσινων τεχνολογιών, δεν βράβευσε τον Δήμο Ξηρομέρου για τις … «στρατηγικές» του σχετικά με τη διατήρηση του… «πράσινου» από δέντρα και θάμνους … περιβάλλλοντος της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας και τον … «Πολιτισμό των … Καδρονιών» επί … 28 χρόνια!!!