Ροή Ειδήσεων

Υπάλληλοι ΟΑΕΔ: Μεγάλα λάθη στα προσωρινά αποτελέσματα του Κοινωνικού Τουρισμού

koi-oaed (500 x 377)
Για μεγάλα λάθη στα προσωρινά αποτελέσματα του Κοινωνικού Τουρισμού και για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, μέλη του Συλλόγου του πρώην ΟΕΚ, οι οποίοι έχουν ενταχθεί πλέον στον ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι το φετινό πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να αγανακτούν και να μην μπορούν να πάρουν τα κουπόνια τους. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε μικρό διάστημα για την υποβολή ενστάσεων από τους δικαιούχους, όταν βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα και εύχονται αυτή η κατάσταση να διορθωθεί με την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων που αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση τους, σημείωνουν:

«Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού είναι από τα λίγα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που εκπονούνται από τον διάδοχο Οργανισμό ΟΑΕΔ. Το 2011, 540.000 δικαιούχοι και πάνω από

2.000 ξενοδοχεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Το 2017 οι δικαιούχοι είναι μόνο 150.000 και οι πάροχοι (ξενοδόχοι) είναι το 1/3 περίπου των παρόχων του 2011. Θα περίμενε κανείς οι εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΕΕ (0,35%), οι οποίες συνεχίζουν να παρακρατούνται από όλους τους εργαζόμενους, να διαχειρίζονται με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και αυστηρότητα όσον αφορά την επιλογή των δικαιούχων – ωφελουμένων από τον ΟΑΕΔ πάντα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της προκήρυξης.

Για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2016-17 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις έληξανστις 21 Νοεμβρίου 2016 και το πρόγραμμα υποτίθεται ότι θα είχε διάρκεια από 16 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2017. Όμως αντί τα οριστικά αποτελέσματα να έχουν ανακοινωθεί πριν την έναρξη του προγράμματος, εντελώς αδικαιολόγητα δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι και σήμερα, λίγες ημέρες πριν τις γιορτές του Πάσχα 2017. Υπάρχει δηλαδή μια καθυστέρηση περίπου τεσσάρων μηνών που καθιστά τον ΟΑΕΔ, εντελώς έκθετο απέναντι στους πολίτες που πληρώνουν τις εισφορές τους, αφού δεν είναι η πρώτη χρονιά που εκπονεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αυτή η καθυστέρηση έχει σαν συνέπεια τη διακοπή της συνέχειας λειτουργίας του προγράμματος σε χρονικά διαστήματα (Χριστουγέννων- Απόκριων- Κ.Δευτέρας- 25ης Μαρτίου) κατά τα οποία οι ξενοδόχοι και οι τοπικές κοινωνίες ανέμεναν τους κοινωνικούς τουρίστες για την ενίσχυση του τζίρου τους. Αλλά και οι συμπολίτες μας, δικαιούχοι ιδιαίτερα αυτοί που εργάζονται εποχιακά, έχασαν τη δυνατότητα για λίγες ημέρες διακοπών τη χειμερινή περίοδο, δεδομένου ότι οι επταήμερες διακοπές έχουν γίνει πλέον, με το νέο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ, μόνο πενθήμερες.

Πριν λίγες ημέρες, στις 20 Μαρτίου 2017 ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα και ο ΟΑΕΔ με σχετική του ανακοίνωσή έδωσε μόνο τρεις (3) ημέρες διορία για την κατάθεση των ενστάσεων. Αυτό είχε σαν συνέπεια, ένας πολύ μικρός αριθμός των αιτουμένων να προλάβει να δει τα αποτελέσματα και να καταθέσει εγκαίρως την ένστασή του αφού η καθυστέρηση τόσων μηνών στην έκδοση των αποτελεσμάτων είχε δώσει την αίσθηση στους πολίτες μιας μάταιης, ατελείωτης αναμονής.

Δυστυχώς όμως και στα αποτελέσματα που εκδόθηκαν υπάρχουν αρκετά λάθη. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κάποια σημαντικά που αφορούν ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων-ωφελουμένων.

Οι πολίτες με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σύμφωνα με την προκήρυξη συμμετέχουν, κατ’εξαίρεση κάθε χρόνο. Όμως οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των ΑΜΕΑ φέτος έχουν απορριφθεί χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία, ακόμη και αν δεν έχουν πάρει εισητήρια το προηγούμενο έτος.

Σε αρκετές οικογένειες παρότι δικαιούνταν όλα τα μέλη επιταγές, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα τα οποία δίνουν σε ορισμένα μέλη μόνο ενώ αποκλείει τα υπόλοιπα.

Ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων που πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΕ και έχουν τα απαιτούμενα ελάχιστα ένσημα (50) για το 2015, απορρίφθηκαν ως μη δικαιούχοι.

Μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι δεν είχαν καμιά από τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα (50 ημέρες εργασίας, ή επιδοτούμενης ανεργίας, ή επιδοτούμενης μητρότητας ή αθροιστικά 50 ημέρες και από τις τρεις κατηγορίες), μπορούσαν να δουν ηλεκτρονικά, πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων, με τους προσωπικούς τους κωδικούς, τα μόρια που συγκέντρωναν με αποτέλεσμα να προσέρχονται στις υπηρεσίες για να ζητήσουν διευκρινίσεις, επιβαρύνοντας έτσι την ομαλή τουςλειτουργία.

Θα πρέπει να θυμήσουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2016, ο Σύλλογος μας είχε καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση σύστασης Γενικής Διεύθυνσης Στέγασης & Μετεργασιακής Μέριμνας, δομημένη σε όλη την

Ελλάδα, στην οποία θα συγκεντρώνονταν όλα τα αντικείμενα των καταργημένων Οργανισμών του ΟΕΚ και ΟΕΕ. Η απάντηση που πήραμε ήταν αρνητική και έχει ήδη, δυστυχώς αποτυπωθεί στην πρόταση του ΟΑΕΔ για το νέο Οργανόγραμμα.

Με δεδομένη την διαμορφωθείσα κατάσταση και ενόψει της έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων ευελπιστούμε στην ορθότητα αυτών, προϋοπόθεση της οποίας είναι η επίλυση των σημαντικών λαθών που οφείλονται στην προβληματική ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων των αιτήσεων από την ανάδοχο ιδιωτική εταιρεία Πληροφορικής. Δυστυχώς ο χειρισμός αυτός έχει σαν συνέπεια την μείωση της αξιοπιστίας και του κύρους του Οργανισμού, αυξάνει την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στους Πολίτες για την ανοργανωσιά του Δημοσίου και διογκώνει το αίσθημα αγανάκτησης των Πολιτών απέναντι στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ».

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button