ΕξελίξειςΠολιτική

ΥΠΑΓΡΑΝ: Σε άλλες επιχειρήσεις τα απλήρωτα καπνά της "Μιχαηλίδης"

epi-kapna-sigma
Απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατία Κώστα Καραγκούνη απέστειλε με επιστολή του ο Υφιπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης για τα απλήρωτα καπνά της “Καπνικής Μιχαηλίδης Α.Ε.”.

Σε αυτήν αναφέρει πως προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες πληρωμής, οι ομάδες παραγωγών που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τα καπνά τους εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού (Δ.Ο.Α.Κ.) για να μεταβιβάσουν σε άλλες επιχειρήσεις.

Η απάντηση του υφυπουργού:

Θέμα: «Πληρωμή χωρικών καπνών εσοδείας 2016»
Σχετ: Η Ερώτηση 5941/29-5-2017

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Καραγκούνης, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά στον τομέα του καπνού, σημειώνεται ότι στον εν λόγω τομέα οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και παραδόσεων-παραλαβών μεταξύ Ομάδων Παραγωγών και καλλιεργητών αφενός και επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης αφετέρου, περιγράφονται στην αριθ. 283/19130/11-2-2014 (Β’/380/18-2-2014) απόφαση Υπουργών. Η εν λόγω ΚΥΑ αποτελεί προϊόν συμφωνίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού (Δ.Ο.Α.Κ.) με τα εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη.

Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες πληρωμής των χωρικών καπνών της εσοδείας του 2016 από την εταιρεία «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε.» οι Ομάδες Παραγωγών εξουσιοδότησαν τον Πρόεδρο της Δ.Ο.Α.Κ., ο οποίος εκπροσωπεί την πλευρά των καλλιεργητών, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μεταβιβασθούν τα καπνά των συμβολαίων που δεν έχουν πληρωθεί σε άλλες καπνεμπορικές επιχειρήσεις. Ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Α.Κ. έχει προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες, με τη σύμφωνη γνώμη της Δ.Ο.Α.Κ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που απαιτούνται μέσω της δικαστικής οδού (ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ.) για τη μεταβίβαση και πληρωμή των καπνοπαραγωγών από άλλες επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης. Ωστόςο, σύμφωνα με τη Δ.Ο.Α.Λ., εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουνίου τρέχοντος έτους θα εκδικασθεί τελεσίδικα η διαμάχη των παραγωγών για την κυριότητα των καπνών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close