ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν έχει υποβληθεί αίτημα για την αναγνώριση της αθερίνας ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ

Η απάντηση σε ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης για τις διαδικασίες που απαιτούνται

Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης κ. Αβδελάς και Χήτας, επικαλούνταν σε σχετικά πρόσφατη ερώτηση τους, τοπικά δημοσιεύματα και συγκεκριμένα την πρόταση που κατατέθηκε απο τον πρώην δήμαρχο Θεστιέων Δημήτρη Τραπεζιώτη και της ομάδας ΑCT NOW, σχετικά με την αναγνώριση της αθερίνας Τριχωνίδας είτε ως Προϊόν Ονομασίας προέλευσης («ΠΟΠ»), είτε ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης («ΠΓΕ»)

Οπως επισήμαναν στην ερώτηση τους, είναι προφανή τα οφέλη που θα προκύψουν, δεδομένου ότι, το προϊόν αυτό, είτε ως «ΠΟΠ», είτε ως «ΠΓΕ», θα
προβάλλει και θα διαφημίσει την περιοχή της Τριχωνίδας, αποδίδοντάς της ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία και το εισόδημα των κατοίκων της.

Επίσης ρωτούσαν εαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκοπεύει να αναλάβει την πρωτοβουλία οργάνωσης, προώθησης, αρμόδιας κατάθεσης και υποστήριξης του σχετικού φακέλου, προκειμένου η αθερίνα της λίμνης Τριχωνίδας να αναγνωρισθεί ως «ΠΟΠ» ή «ΠΓΕ».

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή , είχε τονίσει πριν μερικές μέρες τα εξής:

«Με στόχο την ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της παραγωγής, την προώθηση προϊόντων, που παρουσιάζουν ορισμένα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ενίσχυση της οικονομίας μειονεκτικών περιοχών, η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα κατοχυρώσει 113 ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις στο Ενωσιακό Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 1151/2012, για να καταχωριστεί ένα γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο ως προϊόν με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) ή ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στο σχετικό Ενωσιακό μητρώο, θα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικό αίτημα, αποκλειστικά από «ομάδα» παραγωγών ή μεταποιητών, οποιασδήποτε νομικής μορφής, που ασχολείται με το προϊόν που φέρει την ονομασία προς καταχώριση.

Μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα αντιμετωπίζονται ως «ομάδα» εφόσον: α) το υπό αναφορά πρόσωπο είναι ο μοναδικός παραγωγός, ο οποίος επιθυμεί να υποβάλει αίτηση και, β) η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη και η οριζόμενη γεωγραφική περιοχή διαθέτουν χαρακτηριστικά, που διαφέρουν αισθητά από εκείνα των γειτονικών περιοχών ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος διαφέρουν από εκείνα των προϊόντων, που παράγονται στις γειτονικές περιοχές.

Το αίτημα συνοδεύεται από φάκελο, ο οποίος αποτελείται από Αίτηση καταχώρισης, Ενιαίο έγγραφο, Προδιαγραφές και περιέχει ολοκληρωμένη μελέτη καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η ιδιοτυπία του προϊόντος, η οποία οφείλεται στους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης παραγωγής του και ως εκ τούτου το προϊόν πληροί τις προϋποθέσεις αναγνώρισης ως ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ.

Το αίτημα αξιολογείται τόσο σε εθνικό όσο και ενωσιακό επίπεδο. Εφόσον λάβει θετική αξιολόγηση σε κάθε ένα από τα παραπάνω επίπεδα και δεν υπάρχουν βάσιμες ενστάσεις από τρίτους, τότε η ονομασία καταχωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ενωσιακό μητρώο των ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, στην προαναφερόμενη Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έχει υποβληθεί από καμία ομάδα αίτημα για την αναγνώριση της αθερίνας Τριχωνίδας ως προϊόντος με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Επίσης, το μοναδικό προϊόν, που σχετίζεται με θαλάσσια προϊόντα (αλιεύματα, προϊόντα υδατοκαλλιέργειας κλπ) και έχει καταχωρισθεί στο κοινοτικό μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ είναι το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου (ΠΟΠ) από το έτος 1996.

Εν κατακλείδι, σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης του φακέλου, που συνοδεύει κάθε αίτημα καταχώρισης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button